Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика вогневої підготовки мех_підр_.doc
Скачиваний:
514
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
3.18 Mб
Скачать

Навчання спуску курка

Під час прицілювання і спуску курка необхідно, щоб зброя залишалася нерухома. Якщо при виробництві пострілу вільно дихати, то зброя буде коливатися: при подиху ствол буде переміщатися вниз, а при видиху - нагору. Для того щоб ті, яких навчають, наочно переконалися в необхідності затаювання подиху під час прицілювання, керівник наказує їм виготуватися до стрільби лежачи, прицілитися в яку-небудь точку і зробити кілька глибоких вдохів і видихів, спостерігаючи при цьому за рухом дульної частини ствола зброї щодо точки прицілювання. Варто розповісти тим, яких навчають, що вдих триває приблизно 0,5-1 с, потім починається видих, а новий вдох починається тільки після паузи 2-3 с. Цю природну паузу можна без особливої напруги збільшити до 10 с.

Спуск курка є одним з важливих і відповідальних моментів у виробництві стрільби. Головне при спуску курка - уміння плавно натискати на спусковий гачок. Натиск повинен бути настільки плавним, щоб положення, яке додається зброї при прицілюванні, не порушувалося. У жодному разі не можна ототожнювати поняття «плавний» й «повільний» спуск курка. Надмірно повільний спуск курка неминуче приводить до «затягування» пострілу, до зайвого стомлення стрільця, а отже, і до невлучного пострілу. Тому із самого початку навчання треба привчати до плавного, але сміливого спуску курка.

Для того щоб положення зброї не змінювалося під час спуску курка, необхідно, взявши рівну мушку, затамувати подих і підвести її до точки прицілювання, одночасно із цим плавно й рівномірно натискати на спусковий гачок доти, поки курок непомітно (як би сам собою) не зірветься з бойового взводу, тобто поки не відбудеться постріл. Точному виконанню цього правила необхідно навчити кожного того, якого навчають.

При навчанні спочатку потрібно показати і пояснити, що вказівний палець на спусковий гачок накладається першим суглобом і натискати на гачок треба плавно і прямо назад (рис. 12). Якщо ж вказівний палець накласти на спусковий гачок другим суглобом, то натиск буде відбуватися вліво назад, внаслідок чого і зброя буде зміщатися вліво.

Плавність спуску курка з деякими тими, яких навчають, спочатку потрібно відпрацьовувати без прицілювання. При навчанні спуску курка без прицілювання зброю, яка заряджена навчальними патронами, доцільно класти на упор або закріплювати у станку. Це дозволить керівникові показати плавний натиск на спусковий гачок, забезпечити зручність перевірки дій тих, яких навчають, і дасть їм можливість краще засвоїти досліджуваний прийом. На початку тренування керівник рекомендує тим, яких навчають, спостерігати за плавністю руху вказівного пальця. Для цього можна надягати їм на вказівний палець паперовий ковпачок. Таке пристосування як би подовжує вказівний палець того, якого навчають, дозволяючи добре спостерігати за рухом пальця при натиску на спусковий гачок.

Рис. 12. Положення вказівного пальця при натиску на спусковий гачок:

а -правильний натиск (вид зверху); б — правильний натиск (вид знизу); в — неправильний натиск

Надалі навчання спуску курка триває в сполученні із прицілюванням і затаюванням подиху.

Спочатку доцільно навчати плавному спуску курка в сполученні із затаюванням подиху і утриманням рівної мушки без фіксування точки прицілювання, а потім перейти до навчання спуску курка і утриманню рівної мушки у заданій точці прицілювання.

Варто мати на увазі, що прицілювання, затаювання подиху і спуск курка перевіряти одночасно неможливо. Тому доцільно перевіряти який-небудь один прийом. Той, якого навчають, при цьому не повинен знати, який прийом до даного моменту перевіряється.

Навчання приготуванню до стрільби і виробництво пострілу

Досягнувши правильності спуску курка, варто переходити до навчання веденню одиночного вогню, вогню чергами і утриманню зброї при стрільбі. Варто мати на увазі, що деякі ті, яких навчають, під час автоматичної стрільби після першого або декількох пострілів (черги) розслаблюють м'язи рук. У результаті цього зброя відхилиться від цілі убік. Іноді той, якого навчають, після першого пострілу збільшує зусилля, з яким він утримує зброю, що також приведе до відхилення наступних куль черги від цілі. Варто пояснити, що при правильному втриманні зброї зусилля повинне залишатися незмінним протягом всієї черги.

Мал. 13. Положення для стрільби лежачи:

а — утримання автомата лівою рукою за цівку; б — утримання автомата лівою рукою за магазин

Для перевірки правильності прикладки і міцності утримання зброї керівник може застосувати ряд методичних прийомів. Так, наприклад, після доповіді того, якого навчають, про готовність до стрільби керівник вказівним і середнім пальцями бере зброю знизу за ствол і невеликим зусиллям піднімає його догори. При правильній прикладці і правильному втриманні зброї ствол повинен залишатися в доданому положенні. Найкращим способом вироблення навичок в утриманні зброї є стрільба холостими патронами. При відсутності холостих патронів керівник спочатку відводить за рукоятку затворну раму в крайнє заднє положення, потім, контролюючи дії того, якого навчають, за допомогою ортоскопа (бічного скла), наказує зробити постріл. Якщо при спуску затворної рами з бойового взводу наведення зброї не збивається, можна зробити висновок, що зброя втримується правильно. Для того щоб у того, якого навчають, створилося враження автоматичної стрільби, керівник після наведення зброї у ціль наказує тим, яких навчають, натиснути на спусковий гачок, а сам за рукоятку затворної рами два-три рази енергійно відводить рухливу систему назад. Після цього керівник запитує того, якого навчають, чи не збилося наведення. Якщо наведення зброї збивається, потрібно відшукати помилку і усунути її.

Навчання прийомам стрільби з положення лежачи (мал. 13) закінчується відпрацьовуванням питань, пов'язаних з тимчасовим і повним припиненням стрільби.

Дії по припиненню стрільби тією чи іншою мірою відпрацьовувалися в ході попереднього навчання. Тому керівникові після особистого показу дій по припиненню вогню неважко домогтися від тих, яких навчають, правильного виконання команд, що подаються для тимчасового і повного припинення стрільби.

Навчання прийомам стрільби з коліна

При стрільбі з коліна стійкість зброї забезпечується головним чином правильною постановкою ніг і розташуванням рук.

Мал. 14, Положення для стрільби:

а — з коліна: б —стоячи

Навчаючи приготуванню до стрільбии з коліна, керівник подає команду «З коліна - заряджай» або «З коліна - до бою» і стежить за тим, щоб ті, яких навчають, ліву ногу не зрушували з місця, а ступню правої ноги подавали назад приблизно на ширину одного кроку. Під час перевірки правильності приготування керівник може виявити, що у деяких тих, яких навчають, гомілка лівої ноги нахилена назад або вперед. Це значить, що ті, яких навчають, або зайво, або недостатньо подали назад ступню правої ноги. Ступня правої ноги, на яку сідає той, якого навчають, повинна стояти прямовисно.

Переходячи до навчання прикладці, керівник показує й пояснює, що положення лівої руки залежить від статури того, якого навчають. Лікоть лівої руки або впирається в м'якоть лівої ноги, трохи вище чашечки колінного суглоба і ближче до внутрішньої сторони (мал. 14а), або трохи спущений з коліна вперед і незначно зміщений вправо. Лікоть правої руки повинен бути піднятий приблизно на висоту плеча, чим забезпечується щільне прилягання приклада зброї до плеча.

Методика навчання прийомам стрільби сидячи приблизно та ж.