Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_ТОМ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
1.38 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Первомайський політехнічний коледж

Первомайського політехнічного інституту

Національного університету кораблебудування ім.адмірала Макарова

Клига Л.Ф.

Методичні рекомендації

щодо виконання практичних робіт

для студентів другого курсу спеціальності Технологія обробки матеріалів на верстатах і автоматичних лініях з дисципліни "Обчислювальна техніка та програмування"

Первомайськ 2011

УДК 658(076)

К 83

Автор: Клига Л.Ф., викладач вищої категорії Первомайського політехнічного коледжу ППІ НУК імені адмірала Макарова

Рецензент: к.т.н. Анастасенко С.М.

Розглянуто та ухвалено цикловою комісією “Обслуговування комп'ютерних систем і мереж”

Протокол № від

Рекомендовано до друку навчально-методичною радою коледжу

Протокол № ___ від ______201_ р.

У даному посібнику вміщено завдання для практичних робіт з "Обчислювальної техніки та програмування", основні відомості про програмування мовю Visual Basic; розрахункові операції в Mathcad

К

лига Л.Ф. Методичні рекомендації щодо виконання практичних робіт для студентів другого курсу спеціальності Технологія обробки матеріалів на верстатах і автоматичних лініях з дисципліни "Обчислювальна техніка та програмування"

ВСТУП

Сучасні наукові дослідження та інженерна діяльність органічно пов’язані з широким використанням обчислювальної техніки. Застосування останьої пояснюється її високою ефективністю, яка забезпечує значну економію часу та засобів. Більш того, її застосування приводить до створення нових методів рішення багатьох задач, аналітичне рішення яких дуже складне або навіть неможливе.

Метою курсу "Обчислювальна техніка та програмування" передбачає навчання щодо створення алгоритмів рішення задач, вивчення алгоритмічних мов високого рівня. Наступні методичні вказівки орієнтовані на закріплення навичок щодо програмування на об’єктно-орієнтованій мові Visual Basic та знаходження розв’язку і пограмування в системі комп’ютерної алгебри із класу систем автоматизованого проектуваня Mathcad.

У першому розділі приведені основні поняття про алгоритм та блоки схеми для створення алгоритмів. Приведені та детально описані типові алгоритми для розв’язку задач.

Другий розділ містить загальні основи мови програмування Visual Basic та надані приклади з детальним їх описанням.

Третій розділ складається з теоретичних основ роботи в системі Mathcad. Наедені приклади з повним та детальним їх описанням. Всі завдання розроблені за варіатами.

Практична робота 1 Створення простих алгоритмів в Word

Мета: Навчити створювати прості алгоритми засобами Word; сприяти розвитку умінь долати труднощі; розвивати вміння моделювати.

Теоретична частина

Спосіб подання алгоритму вибирає розробник, виходячи з сутності описуваного алгоритму і можливості формалізації його опису.

Стосовно ЕОМ алгоритмом називають систему правил, що визначає послідовність дій, які повинен виконати комп`ютер, щоб знайти результат розв`язання задачі.

Іншими словами, алгоритм визначає низку операцій та правил, їх чергування, виконання яких дозволяє розв`язати задачу. На основі алгоритму складається програма розв`язання задачі на комп`ютері.

Алгоритм у вигляді схеми виконують за правилами, встановленими ГОСТ.

На рисунку 1 надано характерні розміри вершин. Графічний спосіб опису алгоритму називають також поданням алгоритму у вигляді блок-схеми. Геометричні фігури (символи) у блок-схемі нумеруються та з`єднуються лініями, які отримали назву ліній потоків (переходів). Розташування символів на схемі також повинно відповідати вимогам "Єдиної системи програмної документації". Так, напрямок ліній потоків зверху вниз та зліва направо вважається основним і, якщо такі лінії не мають зламів, стрілками їх не позначають. В інших випадках напрямок ліній потоків необхідно позначати стрілками. Відстань між паралельними лініями потоків має бути не менше 3 мм, а між символами схеми – не менше 5 мм. Розмір а кожного з блоків обирається з ряду 10, 15, 20 мм. Допускається збільшення а на число, що кратне 5. Розмір b повинен дорівнювати 1,5а.

Рисунок 1 Сумісне зображення вершин схем алгоритмів

Обчислювальна дія

У блоці вказуються імена змінних, що підлягають введенню (виведенню). Частіше цей блок застосовують для введення даних

Перевірка умови. Якщо умова виконується, обчислювальний процес буде направлений по "так", інакше – по "ні"

Початок або кінець обчислювального процесу, вхід або вихід в підпрограмах