Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 Уроки з теми односкл речення.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
2.2 Mб
Скачать
  1. Поясніть значення слова апофеоз, підберіть до нього українські відповідники.(к)

  1. Гра «Препарування тексту» (а,в,к)

  1. Правила гри

Учні записують під диктовку або одержують роздрукований текст, потім записують класифікаційні характеристики цього тексту. Завдання гри полягатиме в тому, щоб якнайшвидше встановити відповідність між цими характеристиками та конкретними реченнями. Переможцем стає той з-посеред учасників, хто виконає завдання швидше і правильніше за інших.

Текст №1

Осінь. Високе чисте небо і голуба долина. Над полями запахи вистояного стернища і молодого зела, вільготної ріллі і вересового цвіту. Білими хмаринками летить за вітром відбілене павутиння, осідає на придорожніх бур’янах , туго натягує довгі-предовгі струни і безголосо бринить. А втім, не так уже й безголосо. Недарма вітер аж припадає до них, вбирає в себе ще одну свіжу мелодію і знову поспішає невідомо куди, несучи на своїх невидимих крилах музику моря, лісу і поля. Умій тільки слухати ніжні розливи і переливи його пісень, вбирати серцем і розуміють його тиху, ледь уловиму тугу.

На серці такої пори лебедіє тривога. Воно огортається терпко-солодким щемом неспокою, перемішаного з радістю буття. Хвилююча пора золотого суму (П. Сиченко).

ІІ. Завдання

  • Характеристика речень:

  • Просте, ускладнене однорідними додатками.

  • Просте, ускладнене однорідними присудками.

  • Просте, ускладнене відокремленими означеннями, вираженим дієприкметниковим зворотом

  • Просте, ускладнене вставною конструкцією.

  • Просте, ускладнене однорідними присудками, додатками та відокремленою обставиною, вираженою дієприслівниковим зворотом.

  • Номінативне поширене.

  • Номінативне непоширене.

  • Складносурядне.

  • Просте, ускладнене однорідними присудками, додатками, означеннями.

  • Просте.

Vі.Підсумок уроку.

Метод «Незакінчене речення».

Vіі. Домашнє завдання.

  1. Опрацювати теоретичний матеріал. Виконати вправу 231.(В,К)

  2. Дібрати заголовки з періодичної преси у формі односкладних речень (4-5 приклади на кожен вид речень).(А)

Односкладні речення як частина складного речення.

Речення односкладні й двоскладні як синтаксичні синоніми.

Повні й неповні речення. Тире в неповних реченнях. Інтонація неповних речень. Використання неповних речень у діалозі та в складних реченнях

Мета: дати поняття про повні й неповні речення, особливості уживання односкладних речень і неповних у складних реченнях і діалогах; сформувати уміння і навички правильно інтонувати неповні речення, використовувати їх для уникнення невиправданих повторів, правильно ставити тире в неповних речен­нях, уживати односкладні речення як предикатив­ні частини складних речень; конструювати склад­ні і неповні речення; правильно використовувати їх у власному мовленні; виховувати національну свідо­мість.

Методи: Гра «Інтелектуальний футбол», самостійна робота з підручником, «Карусель», дослідження-аналіз, творче конструювання.

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу

Обладнання: підручник , картки «Односкладні речення, тексти, опорна схема.