Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій (архітектура та буд. конструкці....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.21 Mб
Скачать

2.7. Корозія металевих конструкцій та методи боротьби з нею

Конструкції, виготовлені із сталі, піддаються корозії в процесі їх експлуатації. Корозія – це руйнування металу під дією зовнішнього середовища, що призводить до зменшення поперечного перерізу та несучої здатності елементів.

Розрізняють хімічну (в результаті безпосереднього впливу на метал агресивних рідин або газів) та електрохімічну корозію (під впливом вологи та атмосфери на поверхневий шар металу).

Корозія проявляється у вигляді іржі. На швидкість корозії впливає форма поперечного перерізу та ступінь агресивності середовища. Інтенсивність корозії збільшується з накопиченням пилу на поверхні конструкції та при періодичному її змочуванні.

Втрати металу внаслідок корозії перевищують втрати від руйнування конструкцій внаслідок недостатньої несучої здатності. Тому захисту від корозії слід приділяти особливу увагу. Основні захисні заходи наступні:

1) проектувати МК з найменшою зовнішньою поверхнею, без вузьких щілин і пазух, із перерізами, які не утримують пилу та вологи, відкритими для огляду та фарбування;

2) високоякісно загрунтовувати виготовлені конструкції, покривати їх вірно підібраним лако-фарбовим покриттям;

3) періодично очищати та фарбувати МК у процесі експлуатації;

4) застосовувати дешеві спеціальні атмосферостійкі сталі (наприклад, 10ХНДП), а також інші низьколеговані сталі, що містять мідь, хром, нікель (літерою “П” в марці сталі позначається фосфор. На поверхні таких сталей утворюється тонка окисна плівка, яка має достатню міцність і захищає сталь від розвитку корозії. Такі сталі використовуються в конструкціях, що піддаються атмосферним впливам. Одночасно в таких сталях знижується здатність до зварювання та знижується пластичність при низьких температурах);

5) покривати сталі шаром стійкого до корозії металу (цинком або чистим алюмінієм).

2.8. Сортамент сталі

Сортаментом називається перелік первинних елементів МК із зазначенням розмірів, геометричних характеристик перерізів і маси довжиною в 1 м.

Перший сортамент в Росії був розроблений в 1900 р. під керівництвом професора М.О.Белелюбського і пізніше багато разів вдосконалювався.

Первинні елементи, з яких складаються МК, - це профільна та листова сталь. Профільна сталь, в свою чергу, поділяється на: 1) гарячокатані профілі, які отримують гарячою прокаткою на прокатних станах; 2) гнуті профілі, які отримують холодною прокаткою (гнуттям) тонких стальних листів.

2.8.1. Листова сталь

Поділяється на тонколистову, товстолистову та універсальну.

Тонколистова сталь має товщину листів до 4 мм. Її використовують для виготовлення гнутих профілів, профільованих настилів тощо.

Товстолистова сталь має товщину 4…160 мм та ширину листів 600…3800 мм. З неї виготовляють листові конструкції, конструкції з суцільними стінками (балки, колони, рами) та інші.

Універсальну сталь випускають листами товщиною 6…60 мм та шириною 200…1050 мм. Вони мають рівні краї і не потребують додаткового різання та стругання, що зменшує трудомісткість виготовлення конструкцій. Універсальна сталь використовується для виготовлення колон, складених балок тощо.