Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контроль і ревіз. частина 1.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
839.17 Кб
Скачать

Ревізія операцій з реалізації готової продукції.

Ревізію операцій з реалізації готової продукції розпо­чинають з перевірки правильності і повноти відображення в обліку її вартості. Для цього слід перевірити первинні документи та звіти щодо випуску і здавання продукції, а також аналітичний облік на складах. Також необхідно пе­ревірити виконання договорів щодо реалізації продукції. Фактичний обсяг відвантаженої продукції перевіряється за даними відомостей 16, журналу-ордера 11, де можна пе­ревірити реалізацію продукції стосовно кожного покупця і підприємства загалом.

Особливу увагу ревізор приділяє перевірці правиль­ності відображення у відомості 16 даних первинних доку­ментів щодо відвантаження готової продукції. Пере­віряється повнота включення суми вартості продукції до цієї відомості. Перевіряючи законність цін на готову про­дукцію, користуються відповідними договорами і законо­давством, яке регулює їх граничні норми. Ревізору необ­хідно перевірити правильність і своєчасність складання рахунку платіжної вимоги за відвантажену продукцію. Особливу увагу приділяють вивченню питання правиль­ності оформлення платіжних документів і повноти розра­хунків за відвантажену продукцію. Відповідно до відо­мості 16 перевіряється правильність відображення суми за статтями балансу.

Основним моментом перевірки достовірності облікових і звітних даних з реалізованої продукції є ретельне ви­вчення прикладених до виписок банку платіжних доку­ментів, на підставі яких проведені записи у журналі-ордері 4. Це дає змогу перевірити повноту оплати реалізованої продукції. Стосовно кожного покупця необхідно ретельно з'ясувати суму попередньої оплати і перевірити правиль­ність розрахунків з ними.

Аналізуючи включені в обсяг реалізації суми і копії то­варних чеків, ревізор порівнює за номенклатурою з опри­буткування цих товарів і визначає ступінь включення всіх сум в обсяг реалізації та обґрунтованість цін на товари. Перевіряється відповідність аналітичного обліку товарів даним синтетичного обліку. Особлива увага приділяється вивченню операцій щодо списання готової продукції та правильності відображення результатів на рахунках бухгалтерського обліку. Також слід перевірити економічну обґрунтованість списання позавиробничих витрат на собівартість реалізованої готової продукції та правильність визначення результатів від реалізації, об'єктивність відображення їх у регістрах бухгалтерського обліку і звітності. У процесі ревізії операцій з реалізації готової продукції та її собівартості перевіряють інформацію, відображену на рахунку 90 "Собівартість реалізації", на якому зі дебетом відображається виробнича собівартість реалізованої продукції, за кредитом — списання в порядку закриття дебетових оборотів на рахунок 79 "Фінансові результати". Під час ревізії необхідно враховувати, що адміністративні витрати, витрати на збут та інші операційні витрат не входять до виробничої собівартості готової та реалізованої продукції.

Тема 15. Ревізія власного капіталу. Способи вивчення операцій з власним капіталом

Фактичний контроль в бюджетних установах

Ревізію в бюджетних установах доцільно розпочати з проведення інвентаризації фондів та результатів діяльності. При інвентаризації фондів у необоротних активах і в малоцінних та швидкозношуваних предметах необхідно перевірити:

- чи відповідає розмір вкладень та спрямування коштів на придбання основних фондів, інших необоротних матеріальних активів і нематеріальних активів розміру вкладень та спрямувань коштів, зазначених в кошторисі доходів і видатків;

- фактичну наявність на підприємстві безоплатно одержаних активів;

- фактичну наявність, кількість та вартість МШП, які оприбутковані та використовуються в діяльності бюджетної установи та її відповідність обліковим даним;

- фактичну кількість та вартість МШП, що знаходяться на складі та в експлуатації та її відповідність обліковим даним тощо.

- фактичний контроль в госпрозрахункових та недержавних підприємствах

Ревізію операцій з власним капіталом в госпрозрахункових та недержавних підприємствах доцільно розпочинати з інвентаризації майна, внесеного засновниками до статутного капіталу підприємства за участю ревізора. Об'єктами інвентаризації є: зобов'язання підприємства перед власниками, учасниками, пайовиками, акціонерами; забезпечення виплат відпусток, гарантійних зобов'язань; субсидії, асигнування з бюджету та позабюджетних фондів, цільові внески фізичних та юридичних осіб тощо.

Інвентаризація власного капіталу полягає в підтвердженні сальдо по аналітичному обліку за кожним учасником. Тобто інвентаризацією виявляються по відповідних документах залишки, ретельно вивчається обґрунтованість сум, що обліковуються на таких рахунках, встановлюються терміни виникнення зобов'язань підприємства перед власниками, реальність часток засновників у статутному капіталі.

При цьому можуть бути виявлені факти, коли внеском до статутного капіталу є основні засоби, виробничі запаси, непридатні до використання (несправні, неякісні), і нематеріальні активи, що не мають практичної цінності.