Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chapter9.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
2.98 Mб
Скачать

9.3.3. Механізми люмінесценції

Для пояснення спостерiгаємих закономiрностей розгля­немо можливi механiзми виникнення фотолюмiнесценцiї.

1

Мал. 9.15. Механізм резонансної флуоресценції.

. Атом, що поглинає квант збуджуючого випромiюван­ня, переходить з основ­ного на бiльш високий енергетичний рiвень. Че­­рез промiжок часу t  108 c атом повертається єдиним випромiнюваль­ним актом в основний енергетичний стан, при цьому (hv)люм. = (hv)зб.

Такий механiзм люмiнесценцiї зветься резонансною флуоресценцiєю. Найчастiше вiн реалiзується в одноатом­них парах та газах.

2. Повернення атома або молекули зі збудженого стану в основний може вiдбуватися:

а) в результатi чергування випромiнювальних та безви­про­мiнювальних переходiв (мал. 9.16, а);

б) ступiнчато, в результатi випромiнювальних переходiв мiж промiжними енергетичними рiвнями (мал. 9.16, б). У таких випадках (hv)люм < (hv)зб або люм > зб, що i вiдобра­же­но в законi Стокса.

а)

б)

Мал. 9.16. Механізм люмінесценції відповідно до закону Стокса.

3

Мал. 9.17. Антистоксівське випрмі­ню­­ван­­ня (hv)люм > (hv)зб або люм < зб.

. Квант збуджуючого випромiнювання поглинається атомами або молекула­ми, що знаходяться в збудженому станi. При переходi їх в основний енергетичний стан ви­про­­мi­ню­ється фотон з бiльшою енергiєю у по­рiв­няннi з поглину­тим. Саме так виникає анти­стоксiвське випро­мiню­вання.

4. Перехiд атома або молекули iз збудженого стану в основний може здiйснюватись через промiжний, так званий метастабiльний стан, перехiд з якого в основний стан є малоймовiрним в силу дiї правил заборони. Як приклад, розглянемо систему електронних рiвнiв бiомолекули (мал. 9.18), де S0 – енергетичний рiвень, що вiдповiдає основнiй електроннiй конфiгурацiї, S1, S2 – рiвнi, що вiдповiдають збудженим електронним конфiгурацiям. При поглинаннi збуджуючого випромiнювання може вiдбутися перехiд од­но­го з електронiв iз заповненої орбiталi на одну з незаповнених з бiльш високою енергiєю. В результатi моле­кула опиниться в електроннозбудженому станi S1 або S2. Рiвнi S0, S1, S2 називаються синглетними – перехiд мiж ними вiдбувається без змiни орiєнтацiї спiна електрона. (Бiля кожного рiвня в клiтинах, що вiдповiдають орбiталям, показано напрямок спiна збудженого електрона по вiдно­шен­ню до спiна незбудженого).

Мал. 9.18. Механізми виникнення флуоресцентного і фосфоресцентного випромінювань молекули.

Час життя молекули у збуджених станах S1 або S2 становить 108 с. Перехiд в основний енергетичний стан може здiйснюватись одним з розглянутих вище способiв: у результатi безвипромiнювальних переходiв або з випромi­ню­ванням квантiв флуоресценцiї (короткочасного пiслясвi­чення). З певною ймовiрнiстю можливе також обернення спiна збудженого електрона, тобто безвипромiнювальний перехiд молекули iз збудженого синглетного у збуджений триплетний стан.

Перехiд молекули iз триплетного в основний стан ТS0 заборонений по спiну (у вiдповiдностi з принципом Паулi). Таким чином, триплетний рiвень є метастабiльним.

В силу малої ймовiрностi переходу Т S0 в триплет­ному станi молекула може знаходитись достатньо довго (10410 с). Перехiд ТS0 може здiйснитись як у резуль­татi безвипромiнювального, так i випромiнювального пере­хо­дiв. Випромiнювання, яке супроводжує перехiд ТS0, зветься фосфоресценцiєю. Фосфоресценцiя вiдрiзняється вiд флуоресценцiї тривалiстю пiслясвiчення. Ймовiрнiсть ви­про­­мiнювального переходу атома або молекули з мета­ста­бiльного енергетичного рiвня на основний збiльшується при дiї на них зовнiшнього фотона, який має енергiю, що дорiвнює енергiї фотона, який випромiнюється самодовiль­но. Такий випро­мi­нювальний перехiд пiд дiєю зовнiшнього випро­мi­ню­вання називається примусовим або iндукованим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]