Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фадеєва - авт.біз.проц.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
206.34 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 1 Побудова моделі бізнес-процесів підприємства

Мета роботи: Освоєння методики класифікації та моделювання бізнес-процесів підприємства

Теоретичні відомості

Бізнес-процес (БП) - це стійка, цілеспрямована сукупність взаємопов'язаних видів діяльності, які за певною технологією перетворять входи у виходи, представляючи цінність для споживачів. Часто бізнес-процеси візуалізують за допомогою “дерева” (блок-схеми) бізнес-процесів.

Основу для класифікації бізнес-процесів становлять наступні базові категорії: основні, супутні, допоміжні, забезпечуючі бізнес-процеси, бізнес-процеси розвитку та бізнес-процеси керування.

Основними БП є ті процеси, які спрямовані на виробництво продукції або надання послуг, що представляють цінність для клієнта, та забезпечують одержання доходу для підприємства.

Супутні БП – це процеси, спрямовані на виробництво товару чи надання послуг, що є результатами супутньої до основної діяльності і також забезпечуючі отримання доходу.

Допоміжні БП - це процеси, призначені для забезпечення життєдіяльності основних і супутніх процесів і спрямовані на підтримку їх специфічних рис.

Забезпечуючі БП – це процеси, які призначені для забезпечення виконання основних і супутніх бізнес-процесів і спрямовані на підтримку їх універсальних рис. Загалом вони забезпечують ресурсами всі бізнес-процеси підприємства.

БП розвитку – це бізнес-процеси вдосконалення товару (послуги), що виробляється, засвоєння нових напрямків і технологій, а також інноваційні процеси.

БП керування – це бізнес-процеси, які охоплюють весь комплекс функцій керування на рівні кожного бізнес-процесу й бізнес-системи в цілому.

Процесно-орієнтовані організації намагаються усувати бар'єри і затримки, що виникають на стику двох різних підрозділів організації при виконанні одного бізнес-процесу.

Бізнес-процес може бути декомпозований на кілька підпроцесів, які мають власні атрибути, однак також спрямовані на досягнення мети основного бізнес-процесу. Такий аналіз бізнес-процесів зазвичай включає в себе складання карти бізнес-процесу і його підпроцесів, рознесених між певними рівнями активності.

Бізнес-процеси повинні бути побудовані таким чином, щоб створювати вартість і цінність для споживачів і виключати будь-які необов'язкові або зовсім зайві активності. На виході правильно побудованих бізнес-процесів збільшуються цінність для споживача і рентабельність (або менша собівартість виробництва товару або послуги).

Бізнес-процеси можуть піддаватися моделюванню за допомогою різних методів. Одним із способів є складання моделі бізнес-процесів „ЯК Є” („AS IS”). Після цього модель бізнес-процесу піддається критичному аналізу або обробляється спеціальним програмним забезпеченням. У результаті будується модель бізнес-процесів „ЯК ПОВИННО БУТИ” („ТО ВЕ”).

Бізнес-моделювання (ділове моделювання) - це діяльність з формування моделей організацій, що включає опис ділових об'єктів (підрозділів, посад, ресурсів, ролей, процесів, операцій, інформаційних систем, носіїв інформації і т.д.) і ​​зв'язків між ними. Вимоги до моделей, що формуються і їх відповідне дотримання визначаються цілями моделювання.

Моделювання бізнес-процесів відіграє величезну роль в управлінні бізнес-процесами. Графічний опис бізнес-процесів та їх імітація - методи аналізу бізнес-процесів, ефективність яких доведена багаторічною практикою використання та численними дослідженнями.

Власники та менеджмент компанії отримують наступні вигоди від формалізації і оптимізації бізнес-процесів, а саме:

  • розуміння того, як працює компанія;

  • стандартизацію процесів (коли процеси не

описані, кожен працівник виконує завдання в

міру свого розуміння і таланту);

  • підвищення якості робіт та керованості бізнесу;

  • можливість усвідомлено покращувати

діяльність компанії, в т.ч. взаємодія підрозділів;

  • зменшення залежності бізнесу від людського

чинника співробітників, зниження вимог до

компетенції співробітників і рівня їхньої IQ,

можливість найму більш дешевого персоналу;

  • підвищення задоволеності клієнтів, зниження

витрат і зростання прибутку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]