Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКЛ Гавриш.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.6 Mб
Скачать

Модуль 1.Загальні засади економічного розвитку.

Тема 1. Предмет і метод економічної теорії План

1.Зародження і розвиток економічної теорії

2.Предмет та об’єкт політичної економії.

3.методи економічних досліджень та їх класифікація.

4.Функції політичної економії.

Міні-лексикон: економічна категорія, економічний закон, метод пізнання, позитивна політична економія, предмет політичної економії.

Література

Основна: 1, гл3; 2, гл.1; гл.1-4, гл.1; 5, гл.1; 7, с.9-24; 8, с. 9-26; 11, гл.1,2; 12, гл.1

Додаткова: : 2; 23;26; 43; 45; 47 с.56-106; 86, с.56-106; 50; 54; 77; 145

1.Зародження і розвиток політичної економії

Політична економія протягом довгого часу була практикою в руках народів та урядів, потім формувалась у деякі загальні правила та рекомендації; після тривалого процесу розвитку стала цілісно пояснювати економічне життя і в результаті оформилася як самостійна наука в XVII – XVIII століттях.

Основні етапи розвитку економічної науки

Меркантилізм___________________________________________________________________________________________________________________________

Фізіократи__________________________________________________________________________________________________________________________

Класична політична економія__________________________________________________________

__________________________________________________________________

Марксизм___________________________________________________________________________________________________________________________

Маржиналізм________________________________________________________________________________________________________________________

Теоретичні напрямки сучасної економічно теорії

Неокласицизм_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Кейнсіанство________________________________________________________________________________________________________________________

Інституціоналізм____________________________________________________________________________________________________________________

Неокласичний синтез__________________________________________________________________________________________________________________

2.Предмет та об’єкт політичної економії

Усі сторони суспільного життя (матеріальна, духовна культура, система інших соціальних цінностей) пов’язані між собою, але його основою є економічне життя, тобто виробництво матеріальних благ і послуг для задоволення різноманітних потреб людей.

Об’єкт політичної економії –

Кожна з нині існуючих економічних дисциплін має свій предмет дослідження, на якому вона спеціалізується. В економічній теоретичній науці зустрічаються певні розбіжності в трактування предмета політичної економії:

Визначення предмета політичної економії

- Вчення про природу та причини багатства народів

А. Сміт

- Суспільні відносини людей у межах їх господарської діяльності, яка удосконалюється в середовищі історично вільного мінового господарства, що розвивається.

М.І. Туган-Барановський

- Економічні виробничі відносини в їх взаємодії з продуктивними силами та організацією управління і ефективного ведення господарства як чинників суспільного багатства.

Основи економічної теорії: політекономічний аспект: Підручник /за ред. Г.Н.Климка, В.П.Нестеренка – К.: Вища шк.: Знання, 1997. – с.16.

Існують також інші трактування предмета політичної економії. Вони зумовлені тим, що ця наука розвивається та диференціюється на різні школи та напрями.

Досліджуючи предмет вивчення, політична економія робить відповідні висновки, узагальнення, відкриває і формулює економічні категорії, закони і принципи.

Загальні властивості та відмінності економічних законів та законів природи:

Загальні властивості

Відмінності

Економічні закони

- є законами господарської діяльності і поза нею не існують;

- мають історичний характер;

відкриттю та використанню їх людиною протидіють сили суспільства, що сходять з історичної арени

Закони природи

- є законами природи і можуть діяти поза людським суспільством;

- діють завжди;

- відкриття і використання не викликає суттєвих суспільно-економічних суперечностей.

3. Методи економічних досліджень та їх класифікація

Для пізнання соціально-економічних процесів використовують загальні (загальнонаукові) та специфічні для політичної економії методи.

4.Функції політичної економії

Роль політичної економії в розвитку суспільства і економіки, а також людського пізнання відображається через її функції.

Вивчаючи політичну економію, треба, розрізняти позитивні (або фактичні) дані та нормативні твердження (або оцінні судження).

Позитивна політекономія –

Нормативна політекономія –

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]