Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема.Вікові особл ВНД 2012 doc.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
140.8 Кб
Скачать
  1. Сильний, врівноважений, рухливий тип.

У дітей цього типу процеси збудження і гальмування досить посилені, врівноважені і рухливі. Всі умовні рефлекси у них утворюються легко і швидко. Вчаться такі діти успішно.

Реакції-відповіді у дітей сильного врівноваженого , рухливого типу відповідають силі подразників. Мова в них швидка, але плавна, з багатою мімікою і жестикуляцією, словниковий запас великий. Діти цього типу, як правило, легко спілкуються, вони емоційні, життєрадісні, ініціативні, дисципліновані, швидко освоюються в незнайомій обстановці. Якщо правильно організувати режим навчання, кора великого мозку в таких дітей перебуває в стані оптимального збудження, що сприяє високій працездатності. Перебудова динамічного стереотипу відбувається без особливих ускладнень. Для педагогів складність у роботі з цими дітьми полягає тільки в тому, що їх для успішної роботи треба постійно тримати в стані зацікавлення. Отже, вчителеві треба весь час урізноманітнювати прийоми і методи навчання.

Такому типу ВНД відповідає сангвіні стичний темперамент.

  1. Сильний врівноважений, малорухливий ( інертний ) тип.

У дітей цього типу процеси збудження і гальмування сильні і врівноважені, проте від одного виду діяльності до другого вони переходять важко. Умовні рефлекси утворюються повільно, але вони міцні. Мова в цих дітей спокійна, правильна, з достатнім словниковим запасом, проте без надмірної міміки і жестикуляції. Діти малорухливі, посидючі, на уроках дисципліновані. Вони успішно вчаться, досить наполегливі у переборенні труднощів і сумлінні у виконанні завдань.

Такому типу ВНД відповідає флегматичний темперамент.

4. Слабкий, знижено збудний тип.

Щоб у дітей такого типу утворилися умовні рефлекси, потрібна більша кількість поєднань з безумовним подразником. Тому умовні рефлекси в них утворюються повільно. Сильні або тривалі подразнення спричинюють у таких дітей поза межове гальмування, вони швидко втомлюються. Сторонні подразники легко викликають у них зовнішнє гальмування. Динамічний стереотип змінюється дуже важко.

Прийшовши вперше до школи, такі діти не можуть встановити контактів з ровесниками, тримаються осторонь, не відповідають на запитання, плачуть, коли щось їм не дається. Вони потребують постійного педагогічного і медичного спостереження, оздоровчих заходів, оскільки в них часто спостерігаються нервові розлади. Ці діти дуже вразливі, до них потрібний обережний підхід, особлива увага.

Такому типу ВНД відповідає меланхолічний темперамент.

Однак тип ВНД не може розглядатись, як щось незмінне. Він пластичний і може змінюватись в залежності від умов зовнішнього середовища, або в процесі виховання.

Залежно від взаємодії , врівноваженості сигнальних систем І.П Павлов поряд з чотирма спільними для людей і тварин типами виділив спеціально людські типи віщої нервової діяльності:

  1. Художній тип – характеризується перевагою першої сигнальної системи над другою. Сюди належить люди , які безпосередньо сприймають дійсність, широко користуються почуттєвими образами.

  2. Розумовий тип . Це люди з переважанням другої сигнальної системи, люди з вираженою здатністю до абстрактного мислення.

  3. Середній тип поєднує роботу двох сигнальних систем.

Більшість людей належать до середнього типу.

Ґрунтуючись на дослідженнях із застосуванням об’єктивних методів

А.Г.Іванов – Смоленський виділив чотири основних типи нервової системи дітей шкільного віку:

  1. Збудливий тип. У дітей цього типу швидко і легко утворюються умовні рефлекси, але важко і повільно виробляються гальмівні реакції. Такі діти не можуть сидіти спокійно, постійно рухаються, неуважні.

  2. Лабільний тип. У таких дітей швидке замикання і зміцнення позитивних і гальмівних рухових умовних зв’язків. Вони добре орієнтуються в новій для них обстановці, спокійні, точно виконують уроки.

  3. Інертний тип. У дітей такого типу утруднене, повільне утворення будь – яких умовнорефлекторних зв’язків. Вони мовчазні, мало проявляють інтерес до навчання, намагаються залишитись на самоті , погано виконують уроки.

  4. Гальмівний тип. У дітей такого типу – повільне замикання позитивних умовних реакцій і більш легке утворення гальмівних установок. На уроках і під час перерв вони ведуть себе спокійно, зосереджено.

Особливості сприйняття навчальної інформації учнями, залежно від

типів темпераменту.

Позитивні боки

Негативні боки

Сангвінік

Інформацію сприймає швидко, позитивно. оптимістично

Певна поверховість у навчанні та праці, поспішність у прийнятті рішень ( можливі помилки0. очікує швидкого результату від затрачених зусиль. У разі відсутності швидкого ефекту може розчаруватися , знизити темпи занять, або зовсім відмовитись від них.

Холерик

Інформацію сприймає швидко, критично переосмислює її. Намагається досягти самостійного успіху.

У навчанні ( праці) часто не знає міри, постійно кудись поспішає, йому завжди бракує часу, майбутнє його цікавить більше, ніж сьогодення. Не може контролювати себе у так званих емоціогенних ситуаціях.

Флегматик

Дуже працьовитий, завзятий і наполегливий у навчанні.

Ретельно перевіряє і аналізує достовірність аргументів і фактів. Інформацію засвоює поволі, неквапливий у прийнятті рішень. Важко переключається від однієї справи до іншої, навіть тоді, коли це потрібно зробити терміново.

Меланхолік

Чуттєво сприймає нову інформацію, емоційно реагує на свіжу інформацію, аргументи й факти.

Нерішучий, невпевнений к своїх діях, силах. Кожну невдачу сприймає. Як трагедію . Боїться труднощів. Характерне швидке виснаження нервової системи, що може призвести до втрати працездатності.