Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2(6) Еволюц для студ шрифти.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
229.89 Кб
Скачать

2.4. Системи планування ресурсів, синхронізованого зі споживачем csrp

Концепція CSRP (Customer Synchronized Resources Planning) - планування ресурсів, синхронізованого зі споживачем доповнює попередню концепцію ERP положеннями про необхідність урахування в процесі управління виробництвом вимог замовників щодо якості та складу продукції, а також післяпродажного гарантійного і сервісного обслуговування. Концепція CSRP, таким чином, здійснює інтеграцію замовника у систему управління підприємством.

CSRP як методологія ведення бізнесу розглядає діяльність підприємства, пов’язану з вимогами покупців, як центральну ланку системи управління бізнесом. Керування основними бізнес-процесами здійснюється з урахуванням тенденцій розвитку ринку, пропозицій конкурентів і попиту на продукти. Головну роль при цьому відіграє поточна інформація про покупця та його побажання, яка надходить з підрозділів підприємства, що відповідають за роботу з покупцями, - маркетингового, прийому замовлень, технічного обслуговування. Дана інформація передається до підрозділів, що займаються дослідженням товарів та їх розробкою, до конструкторського і технологічного відділів, які проектують нові конкурентоспроможні вироби і технології.

Системи CSRP переносять головні акценти у загальній моделі бізнесу з планування від потреб виробництва на планування від вимог покупців. Системи CSRP доповнюють функції систем можливостями оперативного урахування вимог покупця при управлінні виробництвом у реальному часі. Створення систем CSRP передбачає інтеграцію підрозділів організації, пов’язаних з продажами та обслуговуванням покупців, з основними планувальними і виробничими підрозділами. Крім того, вони потребують впровадження відкритих комп’ютерних технологій для створення технологічної інфраструктури, що здатна підтримувати інтеграцію запитів покупців, постачальників з виробничими прикладними програмами. Зміни, що відбулися у системах CSRP порівняно з ERP, знайшли своє вираження в удосконаленні низки бізнес-процесів.

Процес оброблення замовлень на купівлю-продаж розширюється і замість простої функції введення замовлення інтегрує функції маркетингу і продажу:

  • покупець спільно з продавцем (виробником) формують замовлення, визначаючи потреби покупця, які динамічно переводяться у вимоги до продуктів і їх виробництва;

  • технологія конфігурування замовлення дозволяє перевірити можливість його виконання з точки зору потреби у ресурсах до того, як воно прийняте до виконання;

  • замість статичних цінових моделей вводиться інструмент гнучкого ціноутворення, який дає змогу за потреби визначити вартість кожного продукта для кожного покупця.

У системах CSRP функції обслуговування покупців не обмежуються звичайною телефонною підтримкою і видачею довідки про рахунки, а забезпечують такі можливості:

  • інтеграція функцій підтримки користувачів з функціями планування і управління виробництвом забезпечує своєчасне надходження інформації про покупців і товари до підрозділів, що відповідають за виробництво, продаж, дослідження і розвиток;

  • організація з використанням web-технологій цілодобової віддаленої підтримки покупців з наданням їм відповідей і послуг;

  • підрозділи підтримки покупців перетворюються на центри продажу і підтримки користувачів, забезпечуючи можливості для просування нових і супутніх продуктів і послуг.

Планування виробництва і всієї господарської діяльності перетворюється на планування замовлень покупців і динамічного виробництва. Це відображається такими рисами:

  • безпосередня інтеграція з інформацією про конфігурацію замовлень робить процес планування більш цілісним і прискорює його завдяки зменшенню кількості ітерацій під час розрахунку потреби у ресурсах;

  • виробниче планування на основі реальних купівельних замовлень (а не на основі прогнозів або оцінок) надає можливість динамічно змінювати групування робіт, послідовність виконання замовлень покупців, забезпечити кращу оцінку термінів постачання з метою поліпшення обслуговування покупців і зниження вартості;

  • вимоги покупців до продукту можуть передаватися безпосередньо від покупця до постачальника, що дає змогу уникнути помилок і затримок у разі перетворення замовлень покупців у замовлення на постачання.

Технологія CSRP є якісно новим етапом розвитку систем управління виробництвом, який забезпечує підвищення ступеня задоволення потреб споживачів, покращання якості продуктів та послуг, прискорення виробничих процесів та зниження їхньої вартості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]