Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2(6) Еволюц для студ шрифти.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
229.89 Кб
Скачать

1. Бізнес-планування.

На першому етапі складається бізнес-план підприємства, план діяльності підприємства і річний бюджет. При цьому визначається стратегія розвитку підприємства, його місце на ринку, джерела фінансування, склад продукції. План діяльності містить обсяги продукції у натуральному вираженні. В процесі планування враховуються результати маркетингових досліджень, у тому числі прогнози попиту на продукцію, замовлення покупців, обсяги залишків продукції на підприємстві. Бюджет підприємства відповідно до MRPII формується на підставі прогнозу збуту продукції. Прогнозовані прибутки розподіляються між поточними виробничими витратами й інвестиціями. Останні формуються у вигляді пакету проектів, ранжованих за важливістю і терміновістю.

2. Визначення необхідних матеріалів і комплектуючих.

MRPII-система створює файл складових елементів виробів (BMF - Bills of Material File), в якому вміщується опис структури кінцевого продукту і норми витрат матеріалів і комплектуючих. Для обсягів продукції, указаних в плані виробництва, визначається повна потреба у матеріалах на кожний відрізок часу планового періоду.

3. Первинний об’ємно-календарний план виробництва.

На підставі плану діяльності підприємства створюється початковий варіант основного об’ємно-календарного плану виробництва з розподілом обсягів виробництва за періодами та структурними підрозділами.

4. Планування потреби у матеріалах.

За алгоритмами MRP-системи здійснюється розрахунок потреби у матеріалах на основний план виробництва.

5. Планування виробничих потужностей.

За алгоритмом CRP розраховується потреба у виробничих ресурсах на основний план виробництва. При цьому використовується масив норм часу роботи обладнання, інструментів та робітників при виготовленні виробів та їх елементів.

План потреби у виробничих ресурсах показує, скільки робочого часу повинна працювати кожна виробнича одиниця, щоб обробити необхідну кількість матеріалу.

6. Об’ємно-календарний план виробництва (MPS-план).

Якщо в результаті роботи програми CRP виявляється неможливість виконання плану, то потрібно або знайти способи розширення виробничих потужностей до необхідного рівня, або переробити план MPS чи взагалі весь план діяльності підприємства.

У разі виявлення того, що план потреб у виробничих потужностях є здійсненним, об’ємно-календарний план автоматично підтверджується і він стає основним для системи.

Для кожної виробничої одиниці з метою контролю виконання плану складається звіт на відповідний термін, який містить: назву і код виробничої одиниці, звітний період, кількість робочих годин за планом, фактично і відхилення.

7. План замовлень на матеріали.

На цьому етапі визначається кількість кожного виду матеріалів і комплектуючих, яку необхідно замовити на кожний період часу протягом терміну планування, а також розробляються зміни до раніше запланованих замовлень. Ці розрахунки виконуються за алгоритмами роботи MRP-системи.

Сформований пакет замовлень передається у службу постачання підприємства, яка має переробити його в пакет замовлень постачальникам підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]