Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Секирина л..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Завдання для самоперевірки

За здійсненими проведеннями в оборотно-сальдовому балансі заповнити баланс, балансовий звіт та звіт про прибутки і збитки АКБ «Новий» за вересень.

При виконанні цього завдання доцільно ще раз повернутися до наведення форм звітності банку «Новий» за серпень.

11.Звітність комерційних банків

Розглянемо методику обліку доходів і витрат у банку за таким питанням:

Економічна сутність звітності комерційних банків і її класифікація

Характеристика звітності комерційних банків

11.1.Економічна сутність звітності комерційних банків і її класифікація

У сучасних умовах звітність є важливим знаряддям керування й оперативного керівництва роботою підприємств і організацій, їхніх об'єднань, галузей і народного господарства в цілому. Її дані використовуються для ретроспективного, а іноді і для перспективного економічного аналізу по всій системі показників, а також його фінансового становища з метою виявлення резервів розширеного відтворення, задоволення потреб державного і місцевого бюджетів і матеріального заохочення своїх працівників.

Звітність дозволяє підводити підсумки діяльності підприємств і організацій за сукупними показниками, що визначає розміщення і використання господарських засобів, їхня ліквідність, стан дебіторської і кредиторської заборгованості в результаті розрахункової діяльності підприємства й узятих на себе зобов'язань, пайова участь власного капіталу і позикових засобів у фінансуванні активів, рух грошових коштів, прибутковості або збитковості підприємства.

Будь-яке економічне рішення ґрунтується на обробці інформації, що міститься в звітності. Звітність — це процес надання комерційним банком інформації про свою діяльність визначеним шарам користувачів. З одного боку, звітність є основним джерелом одержання інформації для суб'єктів господарювання, з іншого боку - каналом зв'язку, через який суб'єкт передає зведення про свою діяльність у ринкове середовище. Необхідність звітності обумовлена відкритістю економіки.

Підготовка звітів ґрунтується на принципах, що покладені в основу організації бухгалтерського обліку в банках. Відповідно до міжнародних стандартів обліку і звітності фінансова звітність комерційного банку повинна містити інформацію, корисну для користувачів. Розрізняють чотири основних якісних характеристики звітності: зрозумілість; значимість; вірогідність; порівнянність.

Головною якісною ознакою інформації, що надається в звітах, є швидке розуміння її користувачами. Для розуміння звітності користувачі повинні володіти достатніми знаннями про бізнес, економічну діяльність, бухгалтерський облік і мати бажання вивчати інформацію.

Для того щоб бути необхідною для користувачів, інформація повинна бути значимої в процесі прийняття відповідних рішень. Інформації властива якість значимості тільки тоді, коли вона може вплинути на вибір економічного рішення, допомагає оцінити минулі, дійсні або майбутні події, підтвердити або скорегувати попередні оцінки. Якщо виникає невмотивована затримка звітної інформації, вона може утратити свою значимість. Тому цінність інформації складається у своєчасності її представлення.

Значимість інформації визначається її природою й істотністю. У деяких випадках досить визначити природу інформації, щоб чи визначити важлива вона. Інформація є важливої, якщо її невірний розрахунок у звітності може вплинути на економічні рішення користувачів.

Інформація буде корисної тільки в тому випадку, якщо вона є достовірною. З метою забезпечення вірогідності інформація повинна максимально повно відтворити факти господарської діяльності. Наприклад, у балансовому звіті повинні бути відбиті всі операції, що приводять до виникнення активів, зобов'язань і власного капіталу банку на дату складання звіту.

З метою забезпечення надійності інформація, що міститься в звітах, може бути нейтральної, тобто об'єктивної. Звіти не є нейтральними, якщо за допомогою вибору інформації або форми її надання вони впливають на ухвалення рішення або оцінку, що визначає досягнення заздалегідь визначених результатів або вибору.

Обачність — це дотримання визначеної міри обережності в процесі прийняття визначених рішень. Обачність не дозволяє, наприклад, створювати сховані резерви, або надлишкові запаси.

З метою забезпечення вірогідності інформація у фінансових звітах повинна бути повної. Недогляд може привести до того, що інформація буде невірної і, таким чином, недостовірного і недостатньої з огляду значимості.

Для того щоб користувачі могли порівняти фінансовий стан, результати і зміни під впливом часу, важливо, щоб фінансові звіти подавали відповідну інформацію за попередні звітні періоди.

Комерційні банки складають звітність, різноманітну за формою і змістом. Звітність, що надають комерційні банки, можна класифікувати по наступних ознаках:

  1. за формою (фінансова, нефінансова);

  2. по способу надання (надана електронною поштою і поштою);

  3. по термінах надання (щоденна, щотижнева, двотижнева і т.д.);

  4. по виду (основна і допоміжна);

  5. за рівнем консолідації (надану філіями комерційних банків, обласними дирекціями, комерційними банками).