Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Секирина задачи.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
607.23 Кб
Скачать

103

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Донецький державний університет економіки і торгівлі

ім. М. Туган - Барановського

Кафедра бухгалтерського обліку

Н.В. Сєкіріна, О.М. Слизовська

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК У КОМЕРЦІЙНИХ БАНКАХ

Завдання для практичних занять, самостійної роботи і АПР для студентів спеціальностей «Фінанси», «Банківська справа», «Облік і аудит» денної та заочної форм навчання

Затверджено на засіданні

кафедри бухгалтерського обліку

Протокол №___ від __________

Схвалено науково-методичною

радою ДонДУЕТ

Протокол №___ від ___________

Донецьк - 2005

ББК 65.052.5 я 73

С 28

УДК [657:336.71] (076.5)

Рецензенти:

канд.екон.наук, доц. Е.С. Гейєр,

канд.екон.наук, доц. Т.Д. Косова

Сєкіріна Н.В.

С 28 Бухгалтерський облік у комерційних банках: завдання для практичних занять, самостійної роботи і АПР для студентів спеціальностей «Фінанси», «Банківська справа», «Облік і аудит» денної та заочної форм навчання / Н.В. Сєкіріна, О.М. Слизовська. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2005. – 99 с.

Завдання складені відповідно до навчального плану і робочої програми з дисципліни «Бухгалтерський облік у банках». Для проведення семінарських занять передбачений перелік контрольних питань. По кожній темі практичного заняття надаються ситуаційні задачі для рішення в аудиторії та для самостійної роботи студентів. Завдання включають перелік питань для підготовки до АПР та підсумкового контролю.

ББК 65.052.5 я 73

Сєкіріна Н.В., Слизовська О.М., 2005

Донецький державний університет

економіки і торгівлі

ім. М. Туган-Барановського, 2005

РЕЦЕНЗІЯ

на завдання для практичних занять, самостійної роботи і АПР з дисципліни «Бухгалтерський облік у комерційних банках»

для студентів спеціальностей 7.050104 «Фінанси»,

7.050105 «Банківська справа»,

7.050106 «Облік і аудит»

денної й заочної форм навчання.

Ринкові перетворення в Україні сприяли широкому поширенню такої сфери народного господарства як банківська справа. Цілком зрозуміло, що успіх її розвитку цілком залежить від своєчасного одержання досить надійної економічної інформації, що надає бухгалтерський облік. У цьому зв'язку вивчення особливостей обліку в комерційних банках відіграє найважливішу роль у становленні кваліфікованих фахівців спеціальностей 7.050104 «Фінанси», 7.050105 «Банківська справа», 7.050106 «Облік і аудит».

У цей час немає комплексних розробок які стосуються практичних аспектів документального оформлення й обліку основних господарських операцій у банківських установах. Із прийняттям нового Плану рахунків істотно змінилася й методика обліку, напрацьована протягом багатьох років. Для здійснення практичних занять і самостійної роботи з курсу студентам рекомендується використати розроблені Сєкіріною Н.В. і Слизовською О.М. завдання.

Завдання сформовані відповідно до робочої програми досліджуваного курсу й включають перелік контрольних питань, ситуаційних завдань за найважливішими банківськими операціями. Методична розробка спрямована на те, щоб сформувати у студентів комплексний підхід до вивчення особливостей бухгалтерського обліку в банках.

У цілому завдання для практичних занять і самостійної роботи з дисципліни «Бухгалтерський облік у комерційних банках» для студентів спеціальностей 7.050104 «Фінанси», і 7.050105 «Банківська справа», 7.050106 «Облік і аудит» денної й заочної форм навчання відповідає пропонованим до нього вимогам і рекомендується до видання.

Рецензент к.е.н., доцент кафедри

бухгалтерського обліку

Е.С. Гейєр

ВІДГУК

на завдання для практичних занять, самостійної роботи і АПР з дисципліни «Бухгалтерський облік у комерційних банках»

для студентів спеціальностей 7.050104 «Фінанси»,

7.050105 «Банківська справа»,

7.050106 «Облік і аудит»

денної й заочної форм навчання.

У цей час банківська справа стає одним із самих перспективних видів діяльності. Цілком зрозуміло, що успіх його розвитку прямо залежить від системи бухгалтерського обліку, що надає об'єктивну й достовірну інформацію про наявність і рух активів і пасивів комерційного банку. У цьому зв'язку вивчення особливостей обліку в комерційних банках відіграє найважливішу роль у становленні кваліфікованих фахівців зі спеціальностей 7.050104 «Фінанси», і 7.050105 «Банківська справа», 7.050106 «Облік і аудит» денної й заочної форм навчання.

Теоретичні й практичні основи обліку в банках передбачено формувати в ході вивчення курсів «Основи банківського обліку» і «Бухгалтерський облік у банках». Однак у цей час відсутні комплексні розробки за методикою обліку банківських операцій. У цьому зв'язку в завданнях для практичних занять, самостійної роботи і АПР з дисципліни «Бухгалтерський облік у банках» згрупований і систематизований практичний матеріал по найважливіших темах обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій комерційного банку у вигляді контрольних питань і ситуаційних завдань.

Дана методична розробка складена відповідно до робочої програми досліджуваного курсу й включає дослідження організаційних особливостей здійснення окремих банківських операцій, вивчення особливостей їхнього документального оформлення, синтетичного й аналітичного обліку. Методична розробка складена з таким розрахунком, щоб сформувати в студентів комплексний підхід до вивчення практичних особливостей бухгалтерського обліку в банках.

У цілому завдання для практичних занять, самостійної роботи і АПР з дисципліни «Бухгалтерський облік у комерційних банках» для студентів спеціальностей 7.050104 «Фінанси», і 7.050105 «Банківська справа», 7.050106 «Облік і аудит» денної й заочної форм навчання відповідає пропонованим до нього вимогам і рекомендується до видання.