Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Секирина задачи.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
607.23 Кб
Скачать

Облік кредитних операцій Контрольні питання

  1. Наведіть класифікацію кредитних операцій і зміст окремих видів цих операцій.

  2. Дайте визначення методу кредитування. Які методи кредитування використовуються?

  3. Які Ви знаєте форми позичкових рахунків?

  4. Розкрийте зміст кредитної лінії, назвіть її види.

  5. У чому складається суть овердрафта й особливості відображення операцій по овердрафту в обліку?

  6. Як побудовані рахунки для обліку кредитних операцій у балансі?

  7. Яка інформація про кредитні операції повинна бути розкрита у фінансовій звітності? Як визначають чисті кредитні активи?

  8. Охарактеризуйте методику обліку кредитних операцій

  9. У чому складається суть резервів на покриття збитків по кредитах, облік операцій по його формуванню і використанню? Відображення резерву в балансовому звіті.

  10. Розкрийте сутність і методику обліку факторінгових операцій.

  11. Розкрийте сутність і методику обліку лізингових операцій.

  12. Дайте визначення доходів від факторінгових і лізингових операцій

  13. Охарактеризуйте методику обліку операцій по нарахуванню відсотків за користування кредитами.

  14. Розповісти про облік операцій по оплаті відсотків і комісійних винагород.

Вправи для практичних занять та самостійної роботи

Вправа 1

Станом на 01.07. згідно зі звітом величина розрахункового фонду на покриття можливих витрат складає 98000грн., фактично перераховано в резерв 62000грн. Платіжним дорученням від 20 червня ТОВ «Веселка» перерахувало кошти в розмірі 12000грн. в погашення кредиту, раніш списаного з балансу за рахунок резерву як безнадійного.

  • Складіть бухгалтерські проводки.

  • Поясніть порядок формування і використання резерву на покриття можливих витрат за кредитами.

Вправа 2

ЗАТ «Роксолана» має прострочену заборгованість за позичковим рахунком №2047 на суму 15000грн. і прострочену заборгованість за процентними платежами з цього кредиту (рахунок №2049) на суму 1200грн. 20.07. на поточний рахунок фірми перерахована сума 10000грн. в погашення дебіторської заборгованості за відвантажені товари. У цей же день фірма надала в банк платіжне доручення на перерахування в бюджет ПДВ в сумі 3020грн.

  • Складіть бухгалтерські проводки за приведеними операціями.

  • Який порядок погашення заборгованості за кредитними операціями

Вправа 3

ЗАТ «Перлина» уклало договір з комерційним банком на одержання інвестиційного кредиту на закупівлю торговельного устаткування на суму 45000грн. терміном на два роки. Фірма надала банку договір застави на суму 58000грн. Закладене майно знаходиться на фірмі. Погашення кредиту передбачене договором у два терміни однаковими сумами. Кредит виданий під 40% річних. Відсотки підлягають сплаті поквартально. Кредит виданий 10.07. на основі розпорядження кредитного відділу. Підлягає погашенню 10.07. Фірма надала два термінових зобов'язання, кожне на суму 29000грн. Фірма виконала зобов'язання щодо погашення й оплати процентних платежів.

  • Перелічить документи, що використовуються в бухгалтерії для оформлення операцій з видачі кредиту.

  • Складіть бухгалтерські проводки щодо видачі кредиту, нарахування процентних платежів і їхньої сплати, погашення кредиту відповідно до першого терміну.

Вправа 4

20 березня комерційний банк надав КБ «Аркада» гарантійний лист на суму 100000грн. з терміном дії один рік від дня видачі. У цей же день фірмою «Атон» відкрита обов'язкова кредитна лінія на суму 140000грн. терміном на три місяці. Кредит наданий на фіксування оборотного капіталу, збільшення якого зумовлене розширенням діяльності. 26 березня «Атон» подав платіжне доручення на суму 60000грн. за цінності, що кредитуються. Оплата доручення зроблена за рахунок видачі кредиту з кредитної лінії.

  • Поясніть режим функціонування позичкового рахунка при кредитуванні по кредитній лінії.

  • Поясніть, які операції вважаються операціями кредитного характеру?

  • Складіть бухгалтерські проводки за цими операціями.

Вправа 6

За рішенням правління комерційного банку 20.01. за рахунок фонду покриття кредитного ризику списані з балансу сумнівні кредити, видані на фінансування внутрішніх торговельних операцій на суму 120000грн. і сумнівні до погашення. У зв'язку з закінченням терміну кредитної давнини зняті з обліку раніш списані з балансового обліку 40000грн. і відсотки по них на суму 16000грн.

Вправа 7

Банк задовольнив прохання фірми «Гарант» щодо акцепту виписаного їм векселя на суму 65000грн. За це банк одержав комісійну винагороду – 2% від суми векселя.

  • До якого виду кредитних операцій відноситься акцепт векселя?

  • Складіть бухгалтерські проводки.

Вправа 8

Складіть бухгалтерські проводки і визначите суму доходу банку, якщо їм викуплена в постачальника дебіторська заборгованість покупця електроенергії на суму 200000грн. із процентною знижкою на користь банку в розмірі 10%.

Вправа 9

Відбийте в обліку процес нарахування й одержання банком від орендаря лізингової винагороди (знос + частина прибутку) по основних засобах, переданих в оренду на 300000грн., з місячною сумою зносу 3000грн. і прибутком 17000грн.

Вправа 10

Автомобільному заводу комерційним банком видана позика в сумі 80000 грн. під заставу транспортних засобів, що є в розпорядженні підприємства, на термін 6 місяців. Вартість застави – 110000 грн. Заводом у цьому ж банку відкрито поточний рахунок.

Охарактеризуйте документи, представлені підприємством у банк для одержання позики. Заповніть термінове зобов’язання клієнта і складіть необхідні бухгалтерські проводки з видачі позики.

Вправа 11

31.01. банк надав кредит у сумі 24000 грн. суб'єктові господарської діяльності на термін 4,5 місяця. Відсоток – 30%, виплата відсотків – 1 раз на місяць 15 числа, у перший місяць не платяться. Погашення основного боргу – наприкінці терміну кредиту. Нарахування здійснюється в останній день кожного місяця. У забезпечення надано в заставу устаткування вартістю 30000 грн.

Вправа 12

У першому кварталі КБ формує загальний резерв по стандартних кредитах, обсяг яких дорівнює 1,8 млн. грн. В другому кварталі відбулося зменшення обсягу кредитів на 200 тис. грн.

Зробіть необхідні проводки.

Вправа 13

У першому кварталі банк формує спеціальний резерв за виданими кредитами у сумі 100 тис грн. у т.ч. за міжбанківські операції – 20 тис. грн., по операціях із клієнтами – 80 тис. грн. В другому кварталі відбулося зменшення розрахункового спеціального резерву за міжбанківськими операціями на 10 тис. грн., за операціями із клієнтами на 14 тис. грн.

Зробіть необхідні проводки.

Вправа 14

Заводу „Прогрес” банком відкрита кредитна лінія на суму 80000 грн. Протягом січня в рахунок кредиту банком видані (грн.):

    1. 20000

    1. 10000

15.01 5000

25.01 30000

Поясніть порядок видачі кредитів на умовах кредитної лінії.

Відобразіть операції по позиковому рахунку, склавши при цьому необхідні бухгалтерські проводки. Визначте невикористаний залишок по кредиту.

Вправа 15

Між комерційним банком і заводом „Смолоскип” укладено договір факторингу, за яким завод надає право банку вимагати платіж за поставлену їм продукцію з об’єднання „Сельхозкомплект” і фабрики „Специнвентарь”.

Визначте суму доходу банку, якщо ним викуплено в клієнта дебіторську заборгованість об’єднання і фабрики відповідно на 30000 грн., 50000 грн. При цьому плата за наданий кредит становила 30%, а плата за факторинговое обслуговування 2%.

Розкрити сутність факторингової операції.

Складіть необхідні бухгалтерські проводки

Вправа 16

Комерційним банком АТ „Вега” надано позику терміном на три місяці в розмірі 30000 грн., під страховий поліс. За кредитним договором передбачено відсотки за користування кредитом у розмірі 40% річних. Після закінчення терміну користування кредитом АТ повернуто банку 20000 грн. У рахунок основного боргу і належної плати за користування кредитом. Щодо суми, що залишилася, досягнуто згоду про пролонгацію під підвищені відсотки.

Охарактеризуйте форми забезпечення кредиту.

Складіть необхідні бухгалтерські проводки.