Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Секирина задачи.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
607.23 Кб
Скачать

Облік депозитних операцій Контрольні питання

  1. Охарактеризуйте зміст депозитної операції і види термінових депозитних операцій.

  2. Назвіть відмінність між платіжними і терміновими депозитами.

  3. Наведіть класифікацію рахунків для обліку термінових і ощадних депозитів; згадайте їхні основні ознаки.

  4. Який порядок відкриття депозитних рахунків?

  5. Приведіть методику обліку внесення коштів на депозит і їхнє вилучення з депозиту.

  6. Який порядок закриття депозитного рахунка?

  7. Згадайте методику нарахування відсотків за користування депозитними коштами.

  8. У чому складається методика обліку операцій по оплаті процентного доходу клієнтам?

  9. У чому складається зміст довірчих операцій і їхній облік?

Вправи для самостійної роботи

Вправа 1

Банк 20 липня прийняв від Петренко Г.П. готівкою на депозит терміном 6 місяців 2000грн. Відсотки нараховуються з розрахунку 24% річних. Відповідно до умов договору процентний доход виплачується по закінченню терміну.

Складіть бухгалтерські проводки: по залученню депозиту, нарахуванню відсотків, поверненню депозиту і виплаті процентного доходу.

Вправа 2

Згідно з депозитним договором банк перелічив 10 січня з поточного рахунка ТОВ «Роксолана» 45000грн. на терміновий депозитний рахунок. Термін депозиту - один місяць. Процентна ставка по депозиту – 12% річних. Депозит повернутий разом з оплатою відсотків у встановлений термін.

 Складіть бухгалтерські проводки по здійснених операціях.

Вправа 3

Автомобільний завод відповідно до депозитного договору перерахував у комерційний банк А кошти - 50000 грн. (поточний рахунок заводу відкритий у банку Б). За договором депозит прийнятий терміном на три місяці під 40% річних, обчислювальних по номінальній процентній ставці. Після закінчення депозитного терміну банк А закриває депозитний рахунок автомобільного заводу і перелічує належні заводу засобу на його поточний рахунок.

Визначте цю суму.

Складіть необхідні бухгалтерські проводки.

Вправа 4

Гірняцьке відділення Ощадбанку відкриває громадянину Іванову І. І. депозит. Відповідно до депозитного договору термін внеску 3 місяці з виплатою 40% річних у сумі 1000 грн., прийнятих від нього готівкою. Після закінчення терміну банк виплатив громадянину Іванову І. І. суму внеску і доход, обчислений по номінальній процентній ставці.

Дайте характеристику документів, необхідних для відкриття внеску громадян.

Складіть необхідні бухгалтерські проводки.

Вправа 5

Заводу шахтної автоматики комерційним банком відкритий депозит за умови нарахування відсотків по закінченні терміну договору в сумі 60000 грн. Фактична процентна ставка депозиту терміном на один місяць під 60% річних. Упродовж цього терміну за рахунок депозиту банк видав кредит заводу ЗБВ по ставці 85% річних, терміном на один місяць.

Визначте доход банку і доход заводу шахтної автоматики..

Складіть необхідні бухгалтерські проводки.

Вправа 6

Завод „Прогрес” розмістив у банку депозит у розмірі 10000 грн. На два місяці з виплатою відсотків по ставці 42% річних. Нарахування відсотків нараховується в останній день місяця. Кількість днів розраховується методом 30/360.

Вправа 7

Між банком і МП «Мода» укладена угода на відкриття депозитного рахунка терміном на 3 м-ца. МП «Мода» надало до банку платіжне доручення на перерахування зі свого поточного рахунка суми депозиту – 10000 грн.

Зробіть необхідні проводки.

Вправа 8

1.01. у банку розміщений депозит у розмірі 2000000 грн. Відсотки нараховуються в 2 періоди: за першу половину місяця 15 числа і за іншу – в останній день місяця з розрахунку 20% річних. Зарахування відсотків на рахунок здійснюється в останній день місяця. 15 січня на цей рахунок внесено додатково 1000000 грн.

Яка інформація про цей депозит повинна відбиватися в аналітичному обліку? Які бухгалтерські проводки по депозиті необхідно зробити на синтетичних рахунках?

Вправа 9

У банку «Альфабанк»1.01. розміщений короткостроковий депозит іншого банку – резидента в сумі 1000000 грн. Термін депозиту 2 м-ца. Відсотки в розмірі 10% виплачуються наприкінці кожного місяця.

Складіть потрібні проводки.

Вправа 10

У відділ по обслуговуванню фізичних осіб Кировского відділення УСБ м. Донецька прийшла заява від Іванова К.Р. на переказ внеску на суму 200 грн. у Київське відділення УСБ м. Донецька для зарахування на новий рахунок по вкладу до запитання.

Зробіть необхідні проводки для двох відділень.

Вправа 11

Банк «А» 01.01.відкрив банкові «У» довгостроковий депозит на суму 36000 грн. під 7% річних на 3 роки.

Відсотки виплачуються через 6 м-цев.

Розгляньте цю операцію з точки зору банків «А» і «У», зробіть проводки при відкритті депозиту, нарахуванні і сплаті %, поверненні депозиту.

Вправа 12

Відповідно до депозитного договору банк перелічив 10 січня з поточного рахунка ТОВ «Роксолана» 45000 грн. на терміновий депозитний рахунок. Термін депозиту – 1 м-ц. Процентна ставка по депозиту – 12% річних. Депозит повернутий разом з виплатою відсотків у визначений час.

Складіть бухгалтерські проводки по виконаних операціях.