Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект лекцій з політології.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
2.32 Mб
Скачать

Тема 12. Конфлікти й кризи в суспільно-політичному житті сучасного суспільства

План

1. Сутність політичного конфлікту. 2. Типологія політичних конфліктів. 3. Основні методи врегулювання конфліктів. 4. Особливості політичних конфліктів у сучасній Україні.

Основні поняття й терміни теми : конфлікт, політичний страйк, повстання, путч, суперечність, демонстрація, демарш, переворот, політична боротьба.

Інформаційний блок

1. Сутність політичного конфлікту.

Політичний конфлікт (від лат. confiictus — зіткнення) — крайнє загострення суперечностей сторін, пов'язане з відмінностями їхнього становища в суспільстві, загострення суперечностей інтересів, цілей і цінностей, зіткнення і протиборство певних систем.

2. Типологія політичних конфліктів.

Конфлікти класифікуються: - за характером протиріч: антагоністичні й неантагоністичні, внутрішні й зовнішні; - за сферами прояву: економічні, духовні, зовнішньополітичні тощо; - за часом протікання: затяжні, середньотермінові, швидкоплинні; - за рівнем відкритості: відкриті й латентні (приховані); - за масштабами дії: локальні, регіональні, національні, глобальні, планетарні; - за формами прояву: мирні, немирні, військові, дипломатичні; - за кількістю учасників: двосторонні й багатосуб'єктні; - за характером регулювання: системні, позасистемні, інституалізовані та неінституалізовані; - за наслідками: позитивні й негативні, конструктивні й деструктивні; - за внутрішнім характером: ендогенні й екзогенні; - за джерелами: конфлікт цінностей, інтересів, ідентифікації, ідеологій.

3. Основні методи врегулювання конфліктів.

Методи розв'язання політичних конфліктів: - метод "уникнення конфлікт}', шляхом тимчасового зникнення з політичної арени, уникнення зустрічей з конфліктуючою стороною"; - метод підміни конфлікту (переміщення його в іншу площину); - метод часткової конфронтації; - метод пристосування; - метод відкладення конфлікту; - метод примирення; - метод переговорів; - метод третейського розбору або арбітражу; - альтернативний метод.

  1. Особливості політичних конфліктів у сучасній Україні.

Для українського суспільства характерним є стрімке зубожіння маси населення, відсутність довіри до всіх владних структур, специфічні стосунки між гілками влади, протистояння між партіями і їхніми лідерами.

Політичний страйк — найвища форма страйкового руху, колективна відмова страйкарів продовжувати роботу до задоволення політичних вимог. Повстання — масовий відкритий збройний виступ певного класу або соціальної групи проти існуючого ладу, панівних класів і груп, національного і релігійного гноблення. Путч — специфічна форма збройної боротьби за владу, яка спирається на військових, частину армії, які виступають безпосереднім інструментом захоплення влади або засобом психологічного тиску на уряд. Суперечність — взаємодія протилежних сторін і тенденцій, предметів і явищ, які разом з тим перебувають у внутрішній єдності і взаємопроникненні, виступаючи джерелом саморуху. Демонстрація — публічне вираження громадських настроїв (вимог, солідарності або протесту) шляхом організації масових мітингів. Демарш — дипломатичний виступ з метою вираження протесту, прохання, адресованого уряду, владі, державі. Може бути виражене в ноті, меморандумі, заяві. Переворот — докорінні зміни в державному устрої, персональні зміни в центрі, що приймає політичні рішення. Політична боротьба — стан, суперництво в політичному житті та діяльності протилежних сил, партій, рухів.