Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Verstka.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
867.39 Кб
Скачать

ПередМоВа

Необхідність формування ефективної публічної влади в Украї­ні у сучасних глобалізаційних умовах обумовлює потребу перероз­поділу завдань, повноважень та ресурсів на всіх рівнях державного управління – центральному, регіональному та місцевому у напрямі передання більш широкого спектру вказаного переліку від держа­ви до органів місцевого самоврядування відповідно до принципів, встановлених Європейською хартією місцевого самоврядування.

Одним з дієвих напрямів такої модернізації України виступає державна регіональна політика, яка тривалий час розглядалася в Україні лише як складова регіонального економічного розвитку. Проте вітчизняний досвід засвідчив, що такий вузький підхід на тлі збільшення асиметрії розвитку регіонів створює перешкоди для розвитку державності, а іноді – і загрози національній безпеці. Окрім того, Україна, ставши членом Ради Європи у 1995 р., взяла на себе відповідні зобов’язання, серед яких містяться й ті, що сто­суються розвитку регіональної та місцевої демократії. Виконання цих зобов’язань є необхідним з точки зору забезпечення позитив­них зов нішньоіміджевих характеристик держави.

Викладене об’єктивує необхідність концептуалізації основ дер­жавної регіональної політики у правовому полі держави.

Основою для формування економічно спроможної і юридично дієздатної самоврядності в України є належна правова база, пара­дигмою якої є норми Конституції України. Приведення конститу­ційних засад формування та розвитку вітчизняної самоврядності у відповідність до потреб вітчизняного сьогодення та правових засад новітнього європейського законодавства є невідкладною потребою регіонального і місцевого самоврядування з огляду на критичну масу накопичених проблем у цій сфері.

На сьогодні потреба радикального оновлення законодавчих за­сад усієї системи відносин «центр–регіон», що дасть змогу перетво­рити територіальні громади на економічно спроможні і юридично дієздатні осередки місцевої демократії та забезпечити збалансова­ний та стабільний розвиток демократичних інституцій регіональ­ного і національного рівнів.

Як уже зазначалося, характерною ознакою розвитку України останнім часом стала орієнтація на європейську інтеграцію. Це ста­вить перед нашою державою низку актуальних завдань, пріоритет­ного значення серед яких набувають: реформування владних від-

5

Державне управління регіональним розвитком України

носин, визначення стратегії реалізації принципів стійкого розвитку на національному, регіональному та місцевому рівнях; дотриман­ня збалансованого соціально–економічного розвитку регіонів та підвищення їх конкурентоспроможності. Практичне втілення цих завдань потребує удосконалення національної системи регіональ­ного управління, реформування адміністративно–територіального устрою та місцевого самоврядування в інтересах територіальних громад. Комплекс цих питань і обумовлює актуальність досліджен­ня наукової проблематики: «Державне управління регіональним розвитком України».

Серед сучасних проблем регіонального розвитку особливої го­строти для України набувають наступні: незбалансованість та по­силення диспропорційності соціально–економічного розвитку ре­гіонів; невідповідність наявної в Україні системи адміністративно– територіального устрою сучасним умовам господарювання та ви­могам ефективності публічної влади. Невизначеною залишається територіальна основа місцевого самоврядування (громади), без чого неможливо здійснити формування ефективної публічної вла­ди в Україні тощо. Така ситуація не дозволяє значною мірою врахо­вувати потреби громадян, мешканців відповідних територіальних одиниць; перешкоджає ефективному здійсненню державної регіо­нальної політики та політики місцевих органів влади. Застарілість системи та базових принципів організації регіонального управлін­ня в Україні зумовлюють необхідність її реформування.

У цьому контексті у положеннях комплексного наукового про­екту «Державне управління регіональним розвитком України» основну увагу акцентовано на тих прогалинах наукових дослі­джень, що не висвітлюють основні проблеми адміністративно– територіального устрою (причини подрібненості адміністративно– територіальних одиниць; існування в межах однієї громади інших; неврегульованості процедури визначення статусу міст та критеріїв віднесення міст до різних категорій тощо) та визначають шляхи їх вирішення. Особлива увага приділяється стану централізації сис­теми територіального управління, її невідповідності реаліям сього­дення, що ускладнює процеси оптимізації використання ресурсно­го та господарського потенціалу території. У кінцевому підсумку це унеможливлює забезпечення населення якісними публічними послугами та знижує активність громадян у здійсненні публіч­ної влади. Надзвичайно важливим для удосконалення практики управління регіональним розвитком на сьогодні залишається ви­значення пріоритетів державної регіональної політики, їх зв’язок із забезпеченням збалансованого соціально–економічного розвитку регіонів; узгодження загальнодержавних, регіональних і місцевих

6

Передмова

інтересів. Комплекс вищезазначених проблем загострюється вна­слідок слабкої здатності держави до середньострокового, а особли­во – до довгострокового планування, а в результаті, до втрати дер­жавою здатності вирішувати основні питання регіонального роз­витку у межах договірних відносин між органами влади, органами місцевого самоврядування та громадським сектором.

Окремі складові й чинники становлення та еволюції національ­ної системи регіонального управління в умовах ринкової економіки досліджували у своїх роботах такі вітчизняні фахівці, як В. Д. Ба-куменко, Ю. М. Білоконь, З. С. Варналій, В. Є. Воротін, Б. М. Дани-лишин, М. І. Долішній, І. О. Кресіна, В. С. Кравців, В. С. Куйбіда, Е. М. Лібанова, І. О. Луніна, Ю. В. Макогон, Н. А. Мікула, А. І. Мо-кій, М. К. Орлатий, С. А. Романюк, О. В. Скрипнюк, А. Ф. Ткачук, Л. Г. Чернюк, В. І. Чужиков та інші.

Слід визнати, що доробки української регіоналістики відповіда­ють напрямам досліджень світової науки та відображають основні тенденції регіонального розвитку в умовах посилення інтеграцій­них процесів та глобалізації. Різні країни світу, зокрема країни ЄС, на сучасному етапі демонструють подальшу конвергенцію, процеси якої водночас гальмуються посиленням нерівномірності регіональ­ного розвитку внаслідок глобалізаційних процесів і перерозподілу багатства та ресурсів у світовому масштабі. Саме тому пріоритетом регіональної політики розвинених країн світу у ХХІ ст. стає ство­рення умов для забезпечення повноцінної реалізації регіонами влас­ного ресурсного потенціалу, зменшення диференціації соціально– економічного розвитку регіонів (як у межах країни, так і на між­державному рівні), підвищення добробуту населення незалежно від місця проживання. Механізмом, що забезпечує планомірну ре­алізацію потенціалу регіонального розвитку, у світовій регіоналіс-тиці визнана децентралізація повноважень центральної влади на користь регіональних та місцевих органів управління. Практикою децентралізації повноважень передбачено передання більшого об­сягу коштів на низові рівні управління, тобто бюджетно–податкову децентралізацію. Крім того, провідною тенденцією регіонального розвитку країн світу стає активізація прикордонного співробіт­ництва, що посилює зовнішньоекономічний вектор діяльності ре­гіонів, сприяє створенню єврорегіонів, транскордонних кластерів та виводить регіональну політику на новий рівень міжнародних інтеграційних та коопераційних зв’язків. Означені тенденції по­требують цілеспрямованого застосування регулюючих механізмів до коригування регіонального розвитку на основі розроблення концептуально–теоретичних положень, узагальнень та практично­го впровадження рекомендацій щодо удосконалення національної

7

Передмова

системи регіонального управління, його децентралізації з огляду на потребу зміцнення конкурентоспроможності регіонів.

Обґрунтування концептуальних положень, розроблення тео­ретичних засад та практичних рекомендацій щодо удосконалення управління регіональним розвитком України, визначення напря­мів перетворень, формування механізму та шляхів ефективної де­централізації регіонального управління залишається актуальним завданням для сучасної науки «Державне управління».

У контексті досягнення означеної мети, у підпроекті «Державне управління регіональним розвитком України» визначено, що одним з основних напрямів реформування механізму управління регіональ­ним розвитком є його децентралізація, розвиток місцевої ініціативи та місцевого самоврядування. Це пов’язано з тим, що сприятливі економічні умови для суб’єктів господарювання, розвитку галузей та формування людського капіталу створюються саме на регіонально­му рівні. На регіональному рівні закладається і підґрунтя для комп­лексного розвитку та зростання національної економіки в цілому.

Ця книга є продовженням досліджень, що провадилися науков­цями Національного інституту стратегічних досліджень у минулі роки. Маємо сподівання, що теоретичні узагальнення, висновки та рекомендації, розроблені у цьому дослідженні, також будуть вико­ристовуватися практиками, політиками та науковцями і сприяти­муть збереженню державності України та розбудові її на демокра­тичних засадах.

р оЗділ 1.

ПраВоВі Засади держаВНого уПраВліННЯ регіоНальНиМ та МісцеВиМ роЗВитКоМ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]