Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_RFP.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
258.56 Кб
Скачать

20. Загальна характеристика діяльності страхових компаній

Фін. послуги на страховому ринку надають страхові компанії (СК) та страхові посередники. СК – фінансові установи, які згідно з отриманою ліцензією приймають на себе зобов’язання відшкодувати страхувальнику, або особам, яких він назвав завданий страховим випадком збиток або виплатити страхову суму.В Україні СК можуть бути створені у формі акціонерного товариства, повного, командитного, або ТзДВ. Учасників СК повинно бути не менше трьох. За характером діяльності СК поділяються на види: - Страхування життя. - здійснюють інші види с-ння. - надають виключно не страхові послуги.Страхова д-сть в Україні може провадитися за участю страхових посередників (СП). СП можуть бути страхові або перестрахові брокери, страхові агенти.

21. Особливості функціонування фінансових компаній.

Наданням окремих видів фінансових послуг на ринку займаються фінансові компанії (ФК).ФК – це фін. установи, регулювання діяльності яких здійснює НКЦПФР, окрім тих установ, які надають послуги із страхової діяльності, діяльності з надання послуг накопичувального пенсійного забезпечення ,а також кредитних спілок та ломбардів. Перелік видів фінансових послуг, які має право надавати ФК зазначаються в додатку до свідоцтва про реєстрацію фінансової установи.Види фінансових операцій:1. Надання фінансових кредитів за рахунок залучених коштів або власних коштів.2. Надання позик. 3. Переказ грошових коштів. 4 . Надання порук. 5. Фінансовий лізинг. 6.Факторинг. 7. Кліринг. 8. Обслуговування дорожніх чеків. 9. Надання гарантій.Для включення ФК до реєстру фінансових установ вони повинні відповідати таким вимогам:1. Володіти власним капіталом у розмірі не менше 1 млн. грн. на дату подання заявки.2. Не мати збитків за підсумками фінансового року, що передує поданню заявки а порушення чинного законодавства у сфері регулювання ринків фінансових послуг.

22. Характеристика довірчих товариств. До категорії фінансових інститутів в Україні належать довірчі товариства,які створюються як товариства з додатковою відповідальністю для проведення довірчих операцій. Їхня д-сть регламентується Декретом КМУ “Про довірчі товариства” від 17 березня 1993 року. Довірчі операції від імені довірчого товариства здійснюють його засновники – довірені особи,дії яких повинні бути спрямовані виключно на реалізацію інтересів власників довіреного майна,за умовами укладеного між ними договору. Засновники довірчого товариства відповідають за його зобов’язаннями своїми внесками до статутного к-лу, а при недостатності цих сум – додатково належним їм майном у п’ятикратному розмірі до внеску кожного учасника. Довірчі товариства в Україні є фінансовими установами. З 2005 року інформація про них вноситься до Державного реєстру фінансових установ, що ведеться Національною комісією,що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Для внесення інформації до Реєстру довірче товариство подає до уповноваженого державного органу заяву,оригінали або копії установчих документів,копію свідоцтва про державну реєстрацію довірчого товариства,інформацію про товариство за встановленою формою,відомості про наявні ліцензії та фінансову звітність за останній календарний рік,підтверджену аудитором. Довірче товариство здійснює такі довірчі операції:1.для громадян – представницькі послуги для обслуговування ЦП,заставних,боргових зобов’язань,збереження активів;2.для юридичних осіб – розпорядження активами,агентські послуги, ведення рахунків для власників ЦП,управління голосуючими акціями. Реалізація зазначених операцій здійснюється довірчими товариствами шляхом прийняття в управління грошових коштів,ЦП та іншого майна клієнтів. Надання довірчих послуг здійснюється товариством за посередництва банку,який забезпечує відповідальне зберігання власних коштів довірчого товариства і залучених коштів довірителів майна довірчих операцій, розмір якої фіксується в договорі про довірче управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]