Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_RFP.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
258.56 Кб
Скачать

37. Види споживчих позик, їх характеристика.

Споживчий кредит – кредит,який надається фізичним особам на придбання споживчих товарів та послуг. Види споживчих позик:

1. за типом кредитора:банківські споживчі позик; позики,надані населенню торгівельними організаціями; споживчі позики фінансово-кредитних установ небанківського типу (ломбарди, кредитні спілки); особисті чи приватні споживчі позики, надані фізичним особам безпосередньо на п-вах і організаціях, у яких вони працюють.

2. за термінами: короткострокові терміном від 1 дня до одного року; середньострокові терміном від 1 року до 3-5 років; довгострокові терміном понад 3-5 років.

3. за методом погашення: позики, що погаш. 1 платежем (бриджинг-позики); позики на виплату, які включають: позики з рівномірним періодичним погашенням позики (щомісяця, щокварталу);револьверні позики (це позики, надані клієнтам за кредитними картками або за єдиними активно-пасивними рах. у формі овердрафта (це поновлювальні кредитні лінії).

4. за формою: товарні; грошові споживчі позики. Товарна передбачає продаж товару з відстрочкою. Грошова – видача грошей на споживчі цілі.

5. за напрямами використання: інвестиційні позики (спрямовані на будівництво, купівлю,ремонт та інших будівель, довгостроковий і над. під заставу нерухомості); кредити на придбання споживчих товарів і послуг тривалого використання (побутова техніка,автомобілі); кредити на нагальні потреби (навчання, лікування, весілля); цільові (для окремих верств, молоді, пенсіонери,інваліди, що реалізуються в рамках загальнодержавних і регіональних програм соц..розвитку. Вони надаються на пільгових умовах, за низькими %).

Новим видом споживчого кредиту є чекові кредити і банківські кредитні картки, що входять до групи револьверних кредитів. Розрізняють 2-а різновиди банк.кредиту: кредитування з овердрафтного рахунку і кредитування на основі використання спец. чекового рахунка і банк.чеків; кредитні картки.

38. Специфіка банківської роботи зі споживчими кредитами.

В Україні найбільший обсяг роботи із споживчим кредитом традиційно виконують відділення Ощадного банку. Видача споживчих позик населенню здійснюється на підставі кредитних договорів,які укладаються банком з фіз..ос за місцем їх постійного проживання. Для отримання споживчого кредиту позичальник подає наступні документи: 1.заяву на отримання кредиту. 2) паспорт,на основі якого працівник банку визначає місце проживання за останньою адресою,вік,сімейний стан. 3) довідку з ДПІ про присвоєння ідентифікаційного номера. 4) довідки з місця роботи позичальника і членів його сімї, у яких повинна бути вказана : сума З/п, сума податку на доходи, стаж роботи. 5) книжки з розрахунками плати за квартиру, комунальні та інші послуги. 6) документ,що підтверджує право на пільговий кредит. 7) документи, що підтверджують право власності на заставлене майно. 8) рахунок- фактуру на товари, які планується придбати за рахунок кредиту. До застави квартири фіз..ос. додається: заява клієнта, документ,що підтверджує право власності, технічний паспорт, довідка-х-ка (з печаткою БТІ), реєстраційне свідоцтво (з печаткою БТІ), страховий поліс, рішення опікунської ради (якщо прописані неповнолітні діти). Аналіз кредитоспроможності приватних позичальників передбачає оцінку кредитних ризиків. Найчастіше у вивченні кредитоспроможності індивід. позичальників здійсн.за бальною с-мою оцінки надійності клієнтів. Для визначення кредитоспроможності позичальника –фіз.ос НБУ пропонує банкам ураховувати як якісних (загальний матеріальний стан клієнта, соціальна стабільність клієнта,вік клієнта,кредитна історія), так і кількісних ( сукуп.чистий дохід, забезпечення кредиту) характеристики позичальника. Класифікація позичальників фіз..ос визначається на основі класів (Клас А,Б,В,Г,Д.). найкращий фін.стан позичальника позначається класом «А».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]