Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_RFP.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
258.56 Кб
Скачать

39. Особливості надання споживчих позик кредитними спілками.

Конкуренцію банкам на ринку споживчого кредитування складають кредитні спілки. Споживчі кредити займають дві третини кредитного портфелю спіло. Кредитні спілки надають споживчі кредити терміном до 1 року на придбання побутової техніки, ремонт автотранспорту, та об’єктів житлової нерухомості, проведення сімейних свят,навчання, лікування. Розмір кредиту, наданого одному члену кредитної спілки, не може перевищувати 20% від капіталу кредитної спілки. Кредитні спілки надають споживчі кредити на умовах платності, строковості, забезпеченості в готівковій та безготівковій формі. Одержати кредит в кредитній спілці можуть тільки її члени. Кредитні спілки вимагають, щоб позичальник мав постійне місце праці та з/п не нижчу за мінімальну. Гарантією погашення кредиту, наданого спілкою, є застава майна, придбаного за рахунок кредитних коштів. Процентна ставка за наданими споживчими кредитами встановлюється кредитними спілками залежно від суми, терміну та умов кредитування і на сучасному етапі дещо перевищує банківську ставку. Для надання споживчих кредитів на купівлю побутової техніки безпосередньо з місця їх продажу кредитні спілки укладають угоди з торговельними п-твами. За такою угодою кредитні спілка оплачує торговельному п-ву до 100 % вартості товару, а на суму різниці між вартістю покупки та авансованого платежу здійснює оформлення кредиту. Покупці побутової техніки стають членами кредитної спілки та їх боржниками.

40. Споживчі позики ломбардів

Одним із різновидів споживчого кредиту є кредит, що надається ломбардами. Ломбардом є фінансова установа, із виключним видом діяльності: надання фізичним особам грошових кредитів на власний ризик. Кредити надаються із власних, чи залучених коштів, та під майнову заставу.

Для ломбарду характерним є надання необхідних громадянам коштів швидше, порівняно з банком, а також можливість прийняття під заставу такого майна, яке, як правило, не беруть банківські установи. Під заставу береться,як правило, майно.яке можна швидко реалізувати, насамперед дорогоцінні речі. Ломбардні кредити надаються в невеликих розмірах та на короткий строк, що коливається від 1 дня до 3 місяців. Процедура надання позик у ломбарді х-тер. Високою швидкістю і базується на оцінці вартості дорогоцінних речей, що можуть бути передані в якості кредитного забезпечення. Страхування прийнятого майна відбувається за рахунок заставодавця. Розмір і строки позики визначаються залежно від виду і суми оцінки закладених речей. Вартість застави має бути більшою за суму кредиту. Сума ломбардного кредиту визначається у межах 65-90 % від вартості заставленого майна. Процентна ставка за ломбардним кредитом встановлюється за кожний день користування ним і залежить від величини облікової ставки НБУ, процентної ставки за одержаними банківськими кредитами,ліквідності наданого кредитного забезпечення. За несвоєчасне повернення кредитних коштів ломбардом має право стягувати з позичальника пеню. Договір про надання фін.кредиту ломбардом має містити: предмет договору, права та обов’язки сторін, суму фін.кредиту, дату надання фін.кредиту, дату повернення фін.кредиту,відповідальність сторін,підписи сторін,процент за користуванням кредитом. Позичальник має право достроково погасити суму наданого кредиту.Дохід ломбардної установи складається з плати за кредитні кошти, плати за зберігання речей.відшкодування вартості страхування заставленого майна. Залишок суми від реалізації заставленого майна повертається позичальнику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]