Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_RFP.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
258.56 Кб
Скачать

34. Види факторингових кредитів.

За сектором ринку, на якому здійснюються факторингові операції:

а) внутрішній (всі учасники є резидентами України);

б) міжнародний (хоча б 1 учасник з іншої країни).

Залежно від повідомлення боржника про факторинг:

а) конвенційний (відкритий) коли боржника повідомляють про участь у факторинговій операції і він здійснює платежі безпосередньо фактору;

б) конфіденційний (закритий), за яким боржник не повідомляється про переуступку постачальником права – вимоги боргу і платежі здійснюються безпосередньо постачальнику, який пізніше розраховується з фактором ( повертає йому кредит).

Залежно від права регресу:

1) безрегресний – фактор не має права зворотної вимоги до клієнта, якщо боржник не здійснює платіж;

2)з частковим регресом – коли ризики розподіляються між клієнтом і фактором;

3) регрес ний – за яким фактор має право зворотної вимоги до клієнта про відшкодування неповернутих боржником коштів.

За набором послуг:

А) з повним набором послуг – дострокове фінансування дебіторської заборгованості, інкасування дебіторської заборгованості, управління дебіторською заборгованістю, надання інформаційних та консультаційних послуг;

Б) з частковим набором послуг передбачає тільки оплату рахунків – фактур.

Залежно від порядку оплати боргових вимог:

а) факторинг з попередньою оплатою – передбачає негайну оплату розрахункових документів клієнта;

б) без попередньої оплати – фактор зобов’язується сплатити розрухункові документи на визначену дату, як правило в день отримання платежу від боржника.

  1. Механізм факторингової операції.

Факторинг - це комісійно-посередницька д-сть, пов’язана з переуступкою фактору клієнтом-постачальником неоплачених платежів-вимог за поставлені Т, виконані Р, надані П і відповідно, права одержання платежу за ними, тобто інкасування дебіт-ї заборгованості клієнта (одержання котів за платіжними документами).

1) Клієнт-постач звертається до фактора з заявко про надання факторингового кредиту. Фактор перевіряє фін.стан клієнта та його дебіторів. Важливе значення має аналіз якості продукції чи П, що виробляються клієнтом, дані про випадки повернення неякісної продукції, дані про платників, дебіт-у та кредит. заборгованість, терміни сплати боргових вимог. При позитивній оцінці сторони укладають договір факторингу.

2) клієнт здійснює відвантаження прод. чи виконує роботи боржнику.

3) клієнт передає рах-фактуру за поставлену прод.фактору.

4) фактор здійсн оплату рах.-фактури у розмірі 60-90% їх вартості залежно від фін.стану клієнта, кредитної політики фін.установ.

5) у термін платежу фактор пред’являє до планика вимогу оплатити борг та здійсн. інкасування заборгованості платника (отримує платіж).

6) повернення фактором решти вартості рахунків (30-10%) клієнту за мінусом винагороди за факторингові операції.

36. Споживчі кредити: суть, об’єкти, суб’єкти.

Споживчий кредит – кредит,який надається фізичним особам на придбання споживчих товарів та послуг. Особливості СК: 1) кредитування кінцевого споживажа;2) над. Виключно фіз..особам; 3) забезпечує задоволення споживчих індивід.потреб широких верств насел.. Споживчі кредити дають змогу насел.споживати товари і послуги до того, як споживачі спроможні їх оплатити. Надання споживчих позик населення, з одного боку, підвищує їх поточний платоспроможний попит, життєвий рівень, а з іншого боку – прискорює реалізацію товарних запасів, послуг, сприяє створенню основних фондів; 4) всі види споживчого кредиту мають спец. х-тер, оскільки сприяють вирішенню соц..проблем (підвищ.життєвого рівня населення з низькими доходами, тощо).

Обєктом споживчого кредиту є витрати, пов’язані з задоволенням потреб населення, які поділ. на дві групи: витрати поточного характеру: витрати капітального характеру (будівництво, придбання осн.фодів,модернізація, реконтрукція).Особливістю споживчого кредиту є те, що основною гарантією його надання виступають сталі постійні грошові доходи даної фіз..особи – позичальника.

Традиційно споживче кредитування займаються ощадні та іпотечні банки, а також універсальні банки і небанківські кредитні установи, а також торговельні заклади з метою прискорення реалізації своїх товарів. До числа суб’єктів споживчого кредиту належать також небанківські кредитні установи. Історично першою формою споживчого кредиту була так звана торгівля з відстроченням платежу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]