Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_RFP.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
258.56 Кб
Скачать

47. Види лізингу, їх характеристика.

Залежно від складу учасників угоди розрізняють:

  1. прямий лізинг – власник майна самостійно надає об’єкту лізинг;

  2. опосередкований – коли передача майна здійснюється через посередника.

Лізинг залежно від об’єкта є: рухомого і нерухомого майна.

За ступенем окупності майна:лізинг з повною та неповною окупністю.

Відповідно до умов амортизації розрізняють: фінансові – це договір лізингу в результаті укладення якого лізингоодержувач на своє замовлення отримує в платне користування від лізиногодавця об’єкт лізингу на термін не менший від того за який амортизується 75% вартості об’єкта лізингу, визначеної в день укладення договору. Оперативний – це орендні відносини за яких витрати лізингодавця пов’язані з придбанням і отриманням предметів, що здаються в оренду непокриваються орендними платежами на протязі 1 лізингового контракту.

Залежно від набору послуг із обслуговування майна що порається в лізинг розрізняють: 1. Чистий лізинг – коли забовязання з обслуговування майна бере на себе лізингоодержувач; 2. Лізинг з частковим набором послуг – на лізингодавця покладається лише окремі обов’язки з обслуговування майна; 3. Лізин з повним набором послуг (мокрий), коли повне обслуговування майна покладається на лізингодавця.

За способом фінансування об’єкта: 1. Лізинг за рахунок власних коштів,2 залучених коштів; 3. Роздільний або пайовий лізинг.

48. Механізм лізингового кредиту.

Механізм лізингового кредиту вкл.в себе 4 етапи:

1. звернення лізингоодержувача до лізингодавця з проханням придбати необхідне йому обладнання у постачальника або передати йому в оренду. На цьому етапі формується офіційний запит-заявка. До заявки додаються: копії установчих документів; бізнес-план;довідка з банку; баланс підприємства та розшифровка статей балансу; звіт про фінансовий результати; звіт про фінансово-майновий стан підприємства; та інше.

На цьому етапі відбувається підписання лізингового договору і лізингодавець направляє замовникові замовлення – наказ на поставку продукції.

2. купівля лізингодавцем даного обладнання у постачальника. Лізингодавець укладає з постачальником договір, який регламентує умови оплати і поставки предмета лізингу. Зазначене у договорі обладнання лізингодавець має викупити виключно з метою передачі його лізингоодержувачу в рамках угоди про лізинг.

3. передача лізенгодавцем придбаного обладнання у тимчасове користування лізингоотржувачу за певну плату. Лізингоодержувач приймає обладнання і після введення в експлуатацію підписує разом з постачальником і лізингодавцем акт прийняття обладнання в експлуатацію.

4. припинення лізингової угоди. На цьму етапі лізингодавець і лізингоотримувач виконують обов’язки пов’язані пов’язані з повернення обладнання. Витрати пов’язані з поверненням обладнання на лізенгоодержувача.

Банк може бути або прямим учасником лізингової угоди безпосередньо як лізингодавець або непрямим як кредитор лізингової компанії чи гарант угоди за лізинг. Якщо з метою фінансування лізингового проекту банківська установа опосередковану участь у лізинговому бізнесі, то як правило створюється власна дочірна лізингова компанія і банк здійснює її кредитне обслуговування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]