Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoria_Otvety_na_ekzamen_1-40.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
204.64 Кб
Скачать

17. Українська культура епохи ренесансу

Піднесення української культури, літератури, науки в епоху ренесансу й бароко

Період Ренесансу - Відродження - охоплює XIV-XVI століття. Поняття ренесансу виникло в процесі розвитку світової цивілізації, який поділяв історію на 3 доби: античність, середньовіччя та ренесанс - повернення до античності.

Тогочасні гуманісти намагалися звільнити культуру від середньовічної стереотипності, наблизити її до античних ідеалів прекрасного. Для цього перш за все потрібно було знання стародавніх мов, адже тільки так можна було знайомитися із античними зразками писемності. Отже, велика увага приділялася гуманітарній освіті, а також діяльності, безпосередньо пов'язаній з освітою та наукою, зокрема, книгодрукуванню.

Зазнавала змін система освіти. Саме за Доби Ренесансу українські студенти почали вирушати на навчання в університети інших країн - до Краківського, Падуанського, Болонського, Празького університетів. У другій половині XVI століття з'являються спроби заснувати виші школи і в Україні - так виникла Острозька школа, ректором якої був Герасим Смотрицький. Острозька школа давала ґрунтовні знання з грецької, церковнослов'янської, латинської мов та з основних гуманітарних предметів.

Саме на період Ренесансу припадають протиріччя між Західною та Східною церквами з приводу культурних взаємин та перспектив подальшого розвитку. Основні розходження між церквами полягали у догматі присвятої трійці, вченні католицької церкви про чистилище, різниці у обрядах, а також у календарних стилях. Все це призвело до появи значної кількості полемічних творів. Серед українських полемістів, які зробили значний внесок в історію української літератури епохи Відродження, слід згадати Герасима Смотрицького ("Ключ від царства небесного"), Христофора Філарета ("Апокрисис"), Івана Вишенського ("Посланіє до єпископів", "Пересторога").

У період Ренесансу з'являлися твори поетів-гуманістів (Юрія Дрогобича, Павла Русина, Севастяна Кльоновича). Україна разом з іншим світом переживала часи піднесення культури

У скульптурі Ренесанс дав спроби реалізму у лежачих або напівлежачих постатях на саркофагах (К. Рамультової у Дрогобичі, О. Ванька-Лагодовського в Уневі, князя К. Острозького у Києві, дітей Даниловичів у Жиравці та ін.), у рельєфах на кам'яних плитах і погруддях. Декоративна різьба почала розвиватися у Львові. Німецько-нідерландські й італійські каменярі-різьбарі застосували форми Ренесансу в оздобленні фасадів, обрамлень вікон і входів та інтер'єрів («Чорна кам'яниця»). Шедевром архітектурно-декоративного різьблення доби Ренесансу є портал каплиці Трьох Святителів. У добу Ренесансу збагатилася дерев'яна різьба — вівтарна й іконостасна (у церкві св. П'ятниць у Львові, св. Духа в Рогатині, у Молчанському і Спасо-Преображенському соборах у Путивлі й ін.).

У декоративно-ужитковому мистецтві впливи Ренесансу позначилися у декорі золотарських виробів — посуду, предметів церковного призначення (оправа євангелія так званого Горностаєвого — 1542), зброї (церемоніальний меч львівських війтів), ювелірних прикрас тощо. Також відомий стиль Ренесансу у мебльовому мистецтві, кераміці, гаптуванні й вишиванні шовком, у яких в орнаментиці мотиви візант. трилисника замінено акантом, гранатом, лілеями, часто поряд місц. флори.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]