Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
облік грошових коштів.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
137.61 Кб
Скачать

2.2.4. Облік касових операцій за журнально-ордерною формою

Облік операцій по рахунку 30 "Каса" за журнально-ордерною формою ведеться в журналі-ордері №1с.-г. та відомості. В журналі-ордері відображається кредит рахунка 30 "Каса" в кореспонденції з дебетуємими рахунками, у відомості – дебет рахунка в кореспонденції з кредитуємими рахунками. Крім того у відомості вказується залишок готівки на початок і кінець місяця. Записи до журналу-ордера і відомості здійснюються на підставі перевірених звітів касира. Операції з однаковою кореспонденцією рахунків об'єднують і записують в обліковий регістр однією сумою. Кожному касовому звіту відводиться окремий рядок.

По закінченню місяця підводять підсумки за дебетом і кредитом рахунку 30 "Каса" і звіряють з оборотами кореспондуючих з ним рахунків, що відображені в інших журналах-ордерах і відомостях. Після цього кредитові обороти по касі за місяць із журналу-ордера №1с.-г. переносять в Головну книгу. Обороти за дебетом рахунку 30 "Каса" в Головну книгу будуть відображені при рознесенні даних інших журналів-ордерів (№№2,3,4,7,8,11 та ін.). Залишок готівки на кінець місяця по відомості повинен відповідати залишку останнього в даному місяці касовому звіту касира і даним Головної книги.

Для обліку операцій в іноземній валюті передбачено окремий розворот журналу-ордера №1с.-г. та відомості за субрахунком 302 "Каса в іноземній валюті".

Схему обліку касових операцій представлено на рис. 2.1.

Первинні документи по обліку касових операцій

Касова книга (ф.КО-4) (звіт касира)

Журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових документів (ф.№КО-3)

Журнал-ордер №1с.-г. та відомість

Реєстр документів по реалізації продукції, матеріалів, робіт та послуг за готівку (за цінами реалізації) (ф.№11.3 с.-г.)

Аркуші-розшифровки

Головна книга

Баланс

Рис.2.1. Схема обліку касових операцій за журнально-ордерною формою

2.3. Облік коштів на рахунках в банках

2.3.1. Види рахунків, порядок їх відкриття та закриття

Для зберігання коштів і проведення безготівкових розрахунків підприємства відкривають у банках поточні, поточні бюджетні, депозитні, позикові та інші рахунки. Порядок відкриття банками рахунків встановлено Інструкцією №3 "Про відкриття банками рахунків в національній і іноземній валюті", затвердженою постановою Правління НБУ від 18.12.98р. №57.

Поточні рахунки відкриваються підприємствам усіх видів та форм власності, а також і відокремленим підрозділам для здійснення усіх операцій по цим рахункам відповідно до чинного законодавства України.

Поточні бюджетні рахунки відкриваються підприємствам, яким виділяються кошти за рахунок державного або місцевого бюджету для цільового їх використання.

Депозитні рахунки підприємствам відкриваються на підставі укладеного депозитного договору між власником рахунку та установою банку на визначений у договорі строк. Кошти на депозитні рахунки перераховуються з поточного рахунка і після закінчення строку зберігання повертаються на цей рахунок. Відсотки за депозитними рахунками можуть перераховуватися на поточний рахунок відповідно до умов депозитного договору або зараховуватися на поповнення депозиту. Проведення розрахункових операцій і видача коштів готівкою з депозитного рахунку забороняються.

Позикові (кредитні) рахунки відкриваються на договірній основі як юридичним, так і фізичним особам у будь-якій установі банку, що має право видавати позики з додержанням вимог чинного законодавства.

Підприємствам дозволено відкривати декілька поточних рахунків у будь-яких банках України за власним вибором і за згодою цих банків. Особа, якій відкривається банківський рахунок, а також установа банку зобов'язані повідомити про це податковий орган за місцем реєстрації власника рахунку протягом 3-х робочих днів з дня відкриття або закриття рахунку.

Підприємства можуть відкривати тільки один рахунок для формування статутного фонду господарського товариства (в іноземній та/або національній валюті) та один рахунок за кожним договором спільної діяльності без створення юридичної особи.

Для відкриття поточних і поточних бюджетних рахунків необхідно подати установам банків наступні документи:

  1. заяву на відкриття рахунка, яку підписує керівник та головний бухгалтер підприємства;

  2. копію свідоцтва про державну реєстрацію в органі державної виконавчої влади, іншому органі, уповноваженому здійснювати державну реєстрацію (завірена нотаріально чи органом, який видав свідоцтво про державну реєстрацію);

  3. копію належним чином зареєстрованого статуту, завірену нотаріально чи органом, який реєструє;

  4. копію документа, що підтверджує взяття підприємства на податковий облік (завірена податковим органом, нотаріально або уповноваженим працівником банку);

  5. картку із зразками підписів осіб, яким відповідно до чинного законодавства чи установчих документів підприємства надано право розпорядження рахунком та підписання розрахункових документів (завірена нотаріально або вищестоящою організацією в установленому порядку). У картку включається також зразок відбитка печатки підприємства;

  6. довідку про реєстрацію в органах Пенсійного фонду України;

  7. копію довідки про внесення підприємства до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (завірена нотаріально або органам, що видав довідку);

  8. копію страхового свідоцтва, що підтверджує реєстрацію підприємства у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (завірена нотаріально або органом, що його видав, чи уповноваженим працівником банку).

Не подається статут для відкриття рахунків селянським (фермерськими) господарствами, в яких він не передбачений законодавством.

Якщо в даному банку відкрито поточний рахунок підприємства, тоді бюджетний рахунок відкривається на підставі заяви на відкриття бюджетного рахунка.

Для відкриття поточного рахунка в іноземній валюті підприємство подає банку документи, які передбачені для відкриття поточних рахунків і поточних бюджетних рахунків в національній валюті. Якщо поточний рахунок в іноземній валюті відкривається в тому ж банку, де відкрито поточний рахунок в національній валюті, подання пакету документів не обов'язково (крім заяви на відкриття рахунка і картки з зразками підписів і відбитком печатки).

Різновидом поточних рахунків є карткові рахунки. Одне підприємство може мати необмежену кількість картрахунків як в одному банку, так і в декількох.

Якщо в даній установі банку немає поточних рахунків клієнта, то для відкриття картрахунку потрібен тай же пакет документів, що й для рахунка поточного. Якщо ж на момент відкриття карткового рахунка у клієнта в цій установі банку хоча б один поточний рахунок є, тоді достатньо подати заяву на відкриття карткового рахунка і підписати договір про випуск платіжної картки. Також треба подати список держателів карток, надати паспорти і довідки ДПАУ з ідентифікаційними кодами довірених осіб, внести плату за оформлення та річне обслуговування картки. Після відкриття рахунків банк повідомляє підприємству ці номери для внесення коштів, а також для повідомлення податкового органу за місцем реєстрації юридичної особи про відкриті рахунки.

Рахунки для обліку коштів у розрахунках за конкретними операціями (акредитиви, розрахункові чеки тощо) відкриваються підприємствами в банку, що їх обслуговує, лише на підставі заяви про відкриття рахунку.

Для відкриття депозитного рахунку, крім депозитного договору, до заяви потрібно ще додати:

  • копію страхового свідоцтва, що підтверджує реєстрацію підприємства у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань України, завірену нотаріально або органом, що його видав, чи уповноваженим працівником банку;

  • копію документа, що підтверджує взяття підприємства на облік відповідним органом податкової служби, завірену органом, що видав документ, нотаріально або уповноваженим працівником банку;

  • копію довідки про внесення підприємства до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, завірену нотаріально або органом, що видав довідку, чи уповноваженим працівником банку;

  • картку зі зразками підписів і відбитком печатки, завірену нотаріально або організацією, якій підпорядковується підприємство (у випадку, якщо клієнт не має у даній установі банку поточного рахунка).

При відкритті рахунка для формування статутного фонду господарського товариства подаються:

  • рішення засновників про визначення особи, якій надається право дозвільного підпису при проведенні грошових операцій по даному рахунку, яке оформлюється у вигляді довіреності, завіреної нотаріально (якщо хоч один із засновників є фізичною особою):

  • копія установчого договору, завірена нотаріально (якщо засновником є фізична особа);

  • заява на відкриття рахунка, підписана уповноваженою засновниками особою;

  • карточка із зразком підпису особи, якій засновники надають право дозвільного підпису, завірена уповноваженим працівником банку.

Кошти на цей рахунок перераховуються засновниками, учасниками для формування статутного фонду господарського товариства до його реєстрації як юридичної особи. Даний рахунок починає функціонувати як поточний тільки після одержання банком документів про реєстрацію господарського товариства у встановленому порядку.

Сільськогосподарські підприємства мають значні пільги в оподаткуванні.

Постановою Кабінету Міністрів України від 23.04.2001р. №374 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 26.02.1999р. №271" затверджено Порядок акумуляції та використання коштів, які нараховуються сільськогосподарськими товаровиробниками – платниками податку на додану вартість щодо операцій з продажу товарів (робіт, послуг), включаючи продукцію (крім підакцизних товарів), виготовлену на давальницьких умовах. Згідно з Порядком, суми ПДВ, що залишаються у розпорядженні сільськогосподарських товаровиробників, перераховуються ними з поточного рахунка на окремий рахунок у терміни, передбачені для перерахування сум ПДВ до бюджету. При цьому окремий рахунок, сільськогосподарський товаровиробник відкривають в установі банку протягом одного звітного періоду після отримання права на застосування спеціального режиму оподаткування.

Сільськогосподарські товаровиробники, які своєчасно не відкрили спеціальні рахунки для перерахування сум ПДВ або відкрили, але повністю не перерахували кошти на ці рахунки (мають податковий борг), втрачають право на застосування спеціального режиму обкладання їх податком на додану вартість.

Підприємства заключають з банками договір про платне розрахунково-касове обслуговування. В свою чергу банк забезпечує схоронність коштів, за можливість їх використання нараховує підприємству відсотки.

Поточні та інші рахунки закриваються в установах банків на підставі: заяви власника рахунка; рішення органу, на який законом покладено функції з ліквідації або реорганізації підприємства; відповідного рішення суду або господарського суду про ліквідацію підприємства або визнання його банкрутом; на інших підставах, передбачених чинним законодавством України або договором між установою банку і власником рахунка. Також банк сам вправі закрити поточний рахунок підприємства, якщо воно не здійснювало операції за ним протягом 30-ти днів, за ним не значиться залишок коштів і якщо умовами договору між банком і клієнтом не передбачений інший порядок закриття рахунка.

В день закриття рахунка банк зобов'язаний видати клієнту довідку про закриття рахунка.