Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
облік грошових коштів.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
137.61 Кб
Скачать

Розділ 2. Облік грошових коштів

2.1. Економічний зміст і завдання обліку грошових коштів

Для здійснення виробничої діяльності кожне підприємство повинне мати в необхідних розділах грошові кошти, які є найліквіднішою частиною оборотних активів. Гроші дають змогу придбати матеріальні цінності, (корми, насіння, добрива, запасні частини тощо) які, споживаються в виробничому процесі. У результаті виробництва створюється готова продукція, яка реалізується покупцям, що дозволяє підприємству одержати грошові кошти. Як видно, у процесі діяльності підприємства гроші постійно здійснюють кругообіг і поступово проходять усі його стадії.

Кошти підприємств можуть перебувати в готівковій і безготівковій формі. До грошових коштів належать готівка, яка зберігається на підприємстві в касі, кошти на рахунках у банках та депозити до запитання.

Розрахунки з підприємствами, оплата зобов'язань перед державою, погашення позичок банків здійснюються у більшості випадків в безготівковій формі. Обіг готівки пов'язаний, в основному, з виплатою заробітної плати, розрахунками з фізичними особами, оплатою господарських витрат підприємства. Готівкову виручку підприємство також може використовувати для забезпечення інших господарських потреб, що виникають у процесі функціонування, в тому числі для розрахунків з бюджетами і державними цільовими фондами. Але за наявності податкового боргу підприємству не дозволяється використовувати готівкової виручки на виплати, пов'язані з оплатою праці, крім виплат через екстрені обставини (невідкладні потреби). Тобто підприємство, що має податковий борг, може безперешкодно проводити розрахунки готівкою з іншими підприємствами, підприємцями (у межах 10 тис.грн.) і з фізичними особами для забезпечення власних потреб (крім виплат, пов'язаних з оплатою праці). Платежі понад установлену граничну суму (10 тис.грн.) проводяться виключно в безготівковому порядку. Десятитисячне обмеження із суми готівкового розрахунку одного підприємства з іншим підприємством знято при закупівлі сільськогосподарської продукції.

Під рухом грошових коштів розуміють надходження і вибуття грошових коштів в розрізі видів діяльності. Надходження коштів від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг); надходження коштів за надання права користування активами (оренда); платежі постачальникам і підрядникам, виплати працівникам та ін. – це приклади руху грошових коштів внаслідок операційної діяльності. Платежі, пов'язані з придбанням основних засобів і нематеріальних активів; надходження коштів від продажу необоротних активів; надання позик іншим підприємствам; надходження дивідендів, відсотків та ін. характеризують рух коштів внаслідок інвестиційної діяльності. Прикладами руху коштів внаслідок фінансової діяльності є: надходження коштів від випуску акцій; отримання позик та їх погашення; викуп акцій власної емісії; виплата дивідендів; одержання від власників і повернення власникам коштів для діяльності підприємства та ін.

До складу грошових коштів не включають гроші на банківських рахунках, обмежені для поточного використання протягом строку, що перевищує один рік. Такі кошти відображають у складі необоротних активів, як і інші фінансові інвестиції.

Основними завданнями обліку грошових коштів є: суворий контроль за збереженням, надходженням і витрачанням грошових коштів; своєчасне оформлення цих операцій відповідними первинними документами; контроль за цільовим характером використання коштів; надання повної, правдивої та неупередженої інформації про зміни, що відбулися в грошових коштах підприємства, для складання звітності; правильне і своєчасне відображення руху грошових коштів в регістрах бухгалтерського обліку.