Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Опорник

.pdf
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.1 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА імені ПЕТРА ВАСИЛЕНКА

Опорний конспект лекцій

з дисципліни

«ОСНОВИ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ»

для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр за професійним спрямуванням 6.0917 “Харчова технологія та інженерія” спеціальності

7.091701 «Технологія зберігання і переробки зерна»

Харків 2013

Лекція “Наука, наукові кадри і наукові заклади”

План лекції:

Введення. Предмет і задачі дисципліни.

1.Наука як система знань.

2.Методи наукових досліджень.

3.Наукові заклади України.

Введення

З метою забезпечення ефективного розвитку економіки України і її регіонів пропонується інвестиційно-інноваційна стратегія, економічне зростання що ґрунтується на формуванні інтелектуального потенціалу, що широко використовування в економічній діяльності досягнень науки і техніки.

Науково-технічні досягнення в значній мірі визначатимуться сукупністю наукових досліджень, до яких повинна залучатися талановита молодь - випускники вищих учбових закладів.

Перші навики з науково-дослідної діяльності студенти можуть одержати беручи участь в наукових дослідженнях, які проводяться в межах вищих учбових закладів. Все це спонукає до необхідності вивчення такої дисципліни, як "Основи наукових досліджень".

Предметом дисципліни „Основи наукових досліджень” є методологія наукових досліджень і методика здійснення досліджень конкретних проблем економіки на основі загальнонаукових і емпіричних наукових прийомів, що дає можливість досліджувати економічні і соціальні процеси в їх спорідненості, відмінностіі історичному аспекті.

Об'єктом дисципліни є наукова діяльність як вид суспільно корисної праці.

Предметом вивчення даної дисципліни є види наукової діяльності;

методи (загальнонаукові і конкретно наукові); принципи організації досліджень; методи планування експериментів, обробки і оформлення результатів досліджень.

1.НАУКАЯКСИСТЕМАЗНАНЬ

Наука - це система знань об'єктивних законів природи, суспільства і мислення, яке розвивається безупинно. Ця система знань опановується людиною за допомогою відповідних методів пізнання і виражається в точних поняттях, істинність яких перевіряється ідоводиться суспільною практикою.

 

Наука

Система наукових знань

Наукова діяльність

Теорія

Постановка (виникнення)

Закони

проблеми

Гіпотези

Побудова (залучення ) гіпотез

Поняття

Створення і упровадження

Наукові методи

нових методів дослідження

 

Узагальнення результатів

Зміст науки – це теорія як система знань, які є досягненням людського інтелекту, суспільна роль науки в практичному використанні рекомендацій для виробництва життєвих благ.

Наука як визначена система знань, має достатньо складну структуру. Із збільшенням, поглибленням знань вона розгалужується на галузі. За сучасною класифікацією розрізняють 19 галузей наук:

фізико-математичні

хімічні

біологічні

геолого-мінералогічні

Технічні

Сільськогосподарські

Історичні

Економічні

Філософські

Філологічні

Географічні

Юридичні

Педагогічні

Медичні

Фармацевтичні

Ветеринарні

Мистецтвознавчі

Архітектурні

психологічні

Традиційним є розподіл наук на фундаментальних і прикладних. Науковий пошук фундаментального характеру, направлений на

підвищення рівня наукових знань і на відкриття нових законів природи, пов'язаний з новими оригінальними ідеями.

Результати фундаментальних досліджень є поштовхом для проведення дослідницьких робіт.

Мета науки - пізнання законів розвитку природи і суспільства і вплив на природу за допомогою придбаних знань для отримання корисних суспільству результатів.

Поняття - це вища форма думки, яка відображає предмети і явища предметного світу в їх загальних і конкретних ознаках.

Думка - це така форма мислення, за допомогою якої з'єднають поняття, затверджуючи або заперечуючи наявність у предметів і явищ якихось властивостей.

Висновком називається така форма мислення, коли з однієї або декількох думок, які відображають зв'язок і відношення предметів об'єктивного світу, виводиться нова думка, в якій міститься знання про предмету або явища.

2. Методи наукових досліджень.

Синтез Індукція

Аналіз

Дедукція

Системни й аналіз Загальнонаукові

методи

Аналогія

Конкрети

зація

Моделюв Абстрагу ання вання

Аналіз - це уявне або практичне розчленовування досліджуваного предмету на елементи і дослідження кожного елементу окремо як частини єдиного цілого. Після того, як шляхом аналізу окремі елементи достатньо вивчені, наступає стадія пізнання -синтез.

Синтез - це уявне з'єднання частин предмету, що розчленовує в процесі аналізу, встановлення взаємодії і зв'язків частин і пізнання цього предмету як єдиного цілого.

Індукціявперекладіозначає наведення, тобтоотримання загального правила з одиничнихдумок, вякихвідображеніодиничніпредмети і явища.

Дедукція - це така форма мислення, коли нове положення виводиться суто логічним шляхом з попередніх положень. Отже, при дедуктивному методі дослідження переходятьвід знання загальногодо конкретного.

Аналогія - це такий метод наукового пізнання, за допомогою якого досягається знання про предмети і явища, які досліджуються на підставі їх подібності до ознак інших предметів і явищ, які людині відоміші. При цьому висновок буде тим правдоподібніше, ніж більше подібних ознак мають порівнюваніпредмети ініжці ознаки більш істотні.

Абстрагування в процесі наукового пізнання тісно пов'язане з конкретизацією. Розкривши за допомогою абстрагування конкретну закономірність розвитку досліджуваного предмету або явища, дослідник знову повертається від абстрактного до конкретного.

Конкретне є результатом наукового дослідження, відбитком об'єктивної реальності в системі понять і реального взаємозв'язку ознак і властивостей предмету або явища.

Розглянуті методи використовуються на теоретичному і емпіричному рівнях дослідження. На теоретичному рівні дослідження використовують такі загальнонаукові методи, як: формалізація, ухвалення гіпотези і створення теорії.

Формалізація ~ це метод вивчення різноманітних об'єктів, суть якого полягає в тому, що основні положення процесів і явищ подаються у вигляді формул і спеціальної символіки. Застосування символів і інших знакових систем дозволяє встановити закономірності між досліджуваними фактами.

Гіпотеза - науково обґрунтоване припущення, достовірність якого в даний момент ще не доведена. Процес розвитку гіпотези проходить чотири стадії:

Висування

Формулювання

Доказ

Результати доказу

Теорія - найвища форма узагальнення і систематизації знань. Під теорією розуміють взаємозалежну систему знань, яка узагальнює досвід, який відбиває об'єктивні закономірності розвитку. На відміну від гіпотези теорія спирається на результати спостережень, експериментів, практику, тобто має об'єктивне обгрунтування.

Гіпотеза, яка узгоджується з множиною різноманітних спостережень, стає теорією.

3. Наукові заклади України.

Кваліфікація наукових і науково педагогічних кадрів визначається згідно встановленому законодавству порядком за об'ємом знань і вагомості наукових праць. Офіційним свідоцтвом наукової кваліфікації є вчені ступені і вчені звання,якіпривласнюються вищоюатестаційною комісією (ВАК).

ВУкраїнівстановленівченіступені:

докторнаук

кандидат наук

вчені звання:

професор

доцент

старшийнауковийспівробітник

асистент

молодший науковийспівробітник.

Вчені ступені можуть привласнюватися особам, які мають глибокі професійні знання і наукові досягнення в певній галузі науки, широкий науковий і культурний світогляд,якіпозитивнозарекомендували себе внауковій і виробничій роботі.

Вчений ступінь кандидата наук привласнюється рішенням спеціалізованої ради вищого учбового або науково-дослідного закладу (науково-виробничого об'єднання) на підставіпублічного захисту кандидатської дисертації.

Вчений ступінь доктора наук привласнюється рішенням Президії ПАК НАН України на підставі клопотання спеціалізованої ради при вищому учбовому або науково-дослідному закладі (науково-виробничому об'єднанні), прийнятого після публічного захисту докторської дисертації і надання висновків відповідною експертною радою ПАК НАН України.

Поряд з вченим ступенем, який є показником наукової кваліфікації, існують ще відповідні їм вчені звання, які пов'язані з виконуваною науково педагогічною абонауково-дослідноюроботою.

Вищі академічні звання. Окрім вчених ступенів і вчених звань, які привласнюються атестаційною комісією, існують вищі академічні звання. Найвидатніші учені різних галузей науки і техніки удостоюються звань академіка і члена-кореспондента Національної академії наук України шляхом обрання до складу дійсних її членів і членів-кореспондентів.

Основною формою підготовки науково педагогічних і наукових кадрів є аспірантура, яка організовується при вищих учбових і науково-дослідних закладах.

Існує аспірантура з відривом і без відриву від виробництва. Перебування в аспірантурі з відривом від виробництва не повинне перевищувати трьох років, а в аспірантурі без відриву від виробництва - чотирьох років. Аспіранти, які вчаться з відривом від виробництва, забезпечуються державною стипендією.

 

Наукові заклади України

 

 

 

Національна

Галузеві

 

Галузеві і

 

 

 

Академія

академії

 

промислові

Вищі учбові заклади

наук

міністерств

 

інститути

 

 

 

 

Академія

 

НДІ

харчової

 

Університети

 

 

медичних

 

промисловості

 

Політехнічні

і

 

наук

 

НДІ

м’ясної

галузеві інститути

 

Академія

 

промисловості

із

структурними

 

педагогічних

 

НДІ

 

підрозділами

 

 

наук України

 

масложирової

кафедрами.

 

 

Академія

 

промисловості

 

 

 

 

мистецтв

 

 

 

 

 

 

 

України....

 

 

 

 

 

 

Наука і науково – технічна революція. Сучасна науково-технічна революція полягає в корінних якісних перетвореннях продуктивних сил. Однією з головних ознак сучасної науково-технічної революції є переворот у сфері енергетики, використовування принципово нових джерел енергії (термоядерна енергетика), знарядь праці, яка заснована на досягненнях кібернетика. За класичним визначенням будь-яка машина складається з двигуна, передавального механізму і робочого органу. Кібернетика ж дала можливість включити до складу машини четверту ланкууправління.

В умовах науково-технічної революції наука і техніка нерозривно зв'язані, при чому прогрес в науці викликає прогрес в техніці, є її рушійною силою. Науково-технічна революція охоплює не тільки науку і техніку, але і виробництво.

Наукове прогнозування є необхідним засобом розробки науковотехнічної і економічної політики держави в нашій країні, важливим інструментом підготовки інформації для ухвалення рішення, на різноманітних рівнях управління.

Види прогнозів

Дослідницький

Програмний

Організаційний.

Для розробки прогнозів привертають групу експертів, за допомогою яких проводиться різносторонній аналіз проблем, які виникли.

Існує ряд методів прогнозування: метод колективних експертних оцінок (метод Дельфі), методи аналогії, нормативний, екстраполяційний, аналітичний методи але ін.

Лекція “Організація науководослідної роботи”

План лекції:

1.Наукова і технічна інформація, її накопичення і обробка. 2.Наукова проблема і тема наукового дослідження. 3.Основні стадії науково – дослідних робіт і їх організація. 4.Оформлення результатів експерименту.

1. Наукова і технічна інформація, її накопичення і обробка.

Реферат - стислий виклад у письмовій формі сутності якогось питання або наукової проблеми. Середній обсяг реферату-1000 друкарськихаркушів

Тези доповіді науковий неперіодичний збірник, що містить опубліковані до початку конференції матеріали попереднього характеру.

 

 

 

 

 

 

 

Журнальна стаття має обмежений обсяг (5 - 8,5

 

 

 

сторінок друкованого тексту) і повинна містити

 

 

 

мінімальну кількість графічних

та інших і

 

 

 

ілюстративних матеріалів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Науковадоповідь інауковеповідомленнямістять:

Наукові

 

1)характеристикунауковоготапрактичногозначеннятеми;

 

 

2)новінауковіположення,яківисуваєавтор;

 

праці

 

3)висновкитапропозиції.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рецензія - відзив, у якому критично розглядається

 

 

один або |декілька наукових творів, дається оцінка і

 

 

 

висловлюєтьсязауваженнятапропозиції.

 

 

 

 

 

 

 

Монографія-науковапраця,в якій всебічноінайбільш повнорозглядається окрема проблема аботема.

Автореферат - стислий виклад автором своєї наукової праці.

Дисертація - наукова робота, що захищається прилюдно для отримання вченого ступеня кандидата

або доктора наук.

Анотація - стисла характеристика змісту книги або статті. У ній викладаються найголовніші питання і відзначається новизна цього твору порівняно з іншими, подібними затематикоюіцільовимпризначенням.

Патентна інформація має специфічні особливості, які відрізняють її від інших видів науково-технічної інформації. Існує два основні типи первинних патентних документів: патенти і авторські свідотства, які є юридичними документами на відкриття або винахід. Авторство на відкриття або винахід охороняється законом.

Відкриттям признається встановлення невідомі раніше об'єктивно існуючих закономірностей, властивостей і явищ речовинного миру, які вносять корінні зміни в рівень пізнання. Вони з'являються в різних галузях науки в результаті науково-дослідної діяльності, направленої на рішення наукової проблеми.

Винахід - це нове технічне рішення задачі в будь-якій галузі народного господарства, яке має істотні відмінності і яке дає позитивний ефект.

Винахід виявляє собою творче рішення практичної (утиліти) задачі. Основні ознаки винаходу:

новизна

позитивний ефект, під яким розуміють ту конкретну користь, яка принесе застосування винаходу.

стабільністьпозитивногоефекту.

Технічне рішення, що має істотну новизну і дає позитивний ефект, зветься патентоспроможним.

Патентоспроможність - це властивість пропозиції, без якого вона не може бути визнана винаходом на підставі чинного законодавства. На патентоспроможнірішення видаються авторські свідоцтва абопатенти.

При видачі авторського свідоцтва право на використовування винаходу

належитьдержаві.

При видачіпатенту винахідникунадаєтьсявиняткове право на винахід:без

дозволу патентовласникажоднаорганізація не має права протягом терміну дії патенту використовувати цей винахід.

Патент видається на 15 років, після чого предмет патенту стає відкритим для загального користування. Авторське свідоцтводіє довічно.

 

 

Патентнадокументація

 

 

Патентні

бюлетені

(надають

Опис винаходу (містить технічну

інформацію

для

попереднього

інформацію, яка розкриває суть

ознайомлення

і відбору необхідних

винаходу. Містить: назву винаходу,

патентних

матеріалів:

формула

клас МПК, характеристику аналогів,

винаходуз кресленнями)

 

характеристику і критику прототипів,

 

 

 

мету

винаходу,

приклади

 

 

 

використовування і

відомості про

 

 

 

передбачуваний техніко – економічного

 

 

 

ефекту, формулувинаходу.

Переваги патентної інформації:

оперативність (випереджає публікації інших інформаційних матеріалів)

достовірність (дані перевіряються і підтверджуються державною патентною експертизою).

повнота відомостей (повнота відомостей досягається завдяки спеціально розробленим, чітким правилам викладу суті відкриттів або винаходів).

2.Наукова проблема і тема наукового дослідження.

Першим етапом вивчення будь-якого природного явища є спостереження. Спостереження -систематичне цілеспрямованесприйняттяоб'єкту.

Цей метод повинен задовольняти ряду вимог:

навмисності

планомірності

цілеспрямованості

активності

систематичності

Спостереження як метод пізнання дозволяє одержувати первинну інформацію про світ, форму, сукупність емпіричних тверджень.

Порівняння – встановлення подібності і розбіжність предметів і явищ дійсності, знаходження загального, що властиве двом або декільком об'єктам. Основні вимоги, які висуваються до методу:

порівнюватися можуть і повинні лише такі явища, між якими існує певна об'єктивна спільність;

порівняння провинно здійснюватися по найважливіших загальних

ознаках.

Експеримент - це науковий досвід, цілеспрямоване вивчення явища в певних умовах, коли можна прослідитиза ходом його зміни, активно впливати на нього за допомогою цілого комплексу різноманітних приладів і засобів і відтворити його багаторазово за тих же умов, якщо в цьому є необхідність. Експеримент не зводиться до простого спостереження: він змінює умови виникнення процесу.

У науковому дослідженні експеримент є одним з основних способів пізнання і перетворення дійсності.

Під науковою проблемою розуміють сукупність складних задач, в яких сформульовані основні теоретичні або практичні питання, які потребують вивчення, дослідження ірішення.

Це такі питання, які не мають відповідь в накопичених загальнолюдських знаннях і відповіді на яких не можуть бути одержані шляхом їх перетворення старими методами. Тому проблема потребує відповідних теоретичних і практичних дій, відмінних від простого інформаційного пошуку.

Науковий напрям є стратегією для досягнення цілей, поставлених теорією, а тактикою наукового напряму є методика дослідження, тобто план підготовки і проведення досліджень із залученням технічних засобів, методів,