Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_do_ekzamenu_z_TZN.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
662.96 Кб
Скачать

Розташування інформації на слайді.

В більшості випадків необхідно розташовувати один об’єкт - так він буде краще запам’ятовуватися, ніж в групі з іншими. У виключених випадках, на слайді можуть бути представлені два об’єкти, які викладач відкриває та пояснює по черзі, а потім проводить їхню порівняльну характеристику.

Намагайтесь не розташовувати на одному слайді багато інформації (особливо це стосується таблиць) вони погано читаються. Краще розбити інформацію на кілька логічно завершених частин та демонструвати їх на окремих слайдах.

Текстові коментарі на слайдах

Слайд - не самостійний наочний посібник, його демонстрація повинна завжди супроводжуватися коментарями, тому при можливості уникайте зайвих написів та текстових доповнень, які дублюють слова викладача та відволікають студентів.

Якщо автор все ж таки вважає за потрібне давати текстові коментарі, необхідно розміщати їх на слайді таким, або, при необхідності, їх можна було затулити, не спотворюючи зображення.

Під час розташування інформації необхідно пам'ятати, що людина сприймає зорову інформацію в послідовності:

зліва направо;

згори додолу.

III. Технологія підготовки слайдів

Матеріали для виготовлення слайдів

На початковому етапі використання графопроекторів слайди до них виготовляються двома способами:

• З використанням фототенологій (при масовому промисловому виробництві та централізованому розповсюдженні плівок). Недоліком було те, що слайди робилися універсальними та викладач мав адаптувати викладення матеріалу під зображення на них;

• Ручним способом, при ньому основою слугували - прозора плівка, що приходила в комплекті з графопроектором, відпрацьована рентгенівська плівка, побутова ПВХ-плівка, з якої виготовлялись обкладинки зошитів, технічна плівка, що призначалась для теплиць та інш. Недоліком цих слайдів була їхня недовготривалість, оскільки чорнила швидко вицвітали, а плівки, під дією тепла, згорталися. Всі ці способи на сьогоднішній день с застарілими.

Зараз для виготовлення слайдів використовується термостійка плівка із спеціальним покриттям. Покриття с різним для різних типів приладів, що використовується для нанесення зображення на нього:

  • Плівка для малювання спеціальними фломастерами (артикул ЗМ AF 4300) використовується тільки з цією мстою та не призначена для принтерів/копіювальних апаратів. Фломастери можуть бути такими, що змиваються, та такими, що не змиваються, і с термостійкими, тобто чорнила не розтікаються під дією тепла. Зображення може бути як чорно-білим, гак і кольоровим;

  • Плівка для лазерних принтерів/копіювальних апаратів (артикул ЗМ CG 3300 або ЗМ lartan 901). Зображення чорно-біле;

  • Плівка для кольорових струменевих принтерів. Мас спеціальне покриття з одного боку;

  • сторона, на яку нанесено покриття, маркується паперовою стрічкою, яку надалі легко усунути.

Розрізняють два види плівки для кольорових струменевих принтерів: для принтерів марки HP (Hewlett-Packard) - ЗМ CG3460 -та інших марок (Epson, Cannon. Lexmarx) - артикул ЗМ CG3420 або ЗМ Tartan 707. Такий розподіл пов'язаний з різною структурою чорнил, що використовуються різними виробниками.

Зображення, що виконується на кольоровому струменевому принтері, легко піддається дії пошкоджень, тому для більшої довго тривалості зображення рекомендується використовувати з такими плівками спеціальні захисні обгортки Flip-Flame (артикул ЗМ RS7110 або ЗМ RS7114).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]