Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_do_ekzamenu_z_TZN.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
662.96 Кб
Скачать

25. Допоміжні засоби навчання

Допоміжні ТЗН такі ж важливі в учбовому процесі, як і основні, які при їх відсутності можуть бути менш ефективні. В даному посібнику немає сенсу детально зупинятися на різноманітних системах зашторювання, пристроях для ефективнішого використання шкільних дощок і т.п. В давно працюючих школах, якщо вважали потрібними придбати такі пристрої або зробити їх своїми силами, їх придбали і зробили. У сучасних школах в дуже багатьох традиційних допоміжних засобах немає необхідності, оскільки мультимедійні ТЗН застосовуються в інших умовах. Крім того, з'явилося багато сучасних допоміжних ТЗН, які також багато складних пристроїв минулого роблять непотрібними. Проте серед молодих і майбутніх вчителів зустрічаються ентузіасти ТЗН, готові все механізувати, електрифікувати, об'єднати в системи, автоматизувати. Їм можна порадити для додаткової інформації посібники з ТЗН, що раніше вийшли, в яких цьому питанню приділяється багато уваги (див. список літератури в кінці допомоги), і один з якнайповніших і змістовніших довідників по технічних пристроях (Багатих В. М. і ін. Технічні пристрої навчання. - Київ, 1985). Саме з цього довідника (з. 268, 269) нижче наводяться приклади деякі досить цікавих допоміжних ТЗН, які свого часу не були широко відомі і дуже рідко зустрічалися в школал.

Світлова таблиця «Періодична система хімічних елементів Д. І. Мендєлєєва» - це стенд прямокутної форми розміром 1750х 1730x200 мм з 104-мя хімічними елементами. У вікнах 76 елементів проводиться зміна інформації при натисненні на відповідну кнопку пульта управління перемикачами (щільність, хімічна характеристика, температура плавлення, рік відкриття, електропровідність, іонні і атомні радіуси, електронегативна). Висвічення сталої у вікні інформації для кожного елементу проводиться натисненням на одну з клавішею пульта управління клавіатурою. При установці перемикача пульта управління у відповідне положення на стенді можна отримувати розташування хімічних елементів по групах і підгрупах, періодах, парних і непарних рядах, що дозволяє порівнювати зміни їх властивостей і з'єднань в межах малих і великих періодів залежно від виставленої у вікнах інформації.

Користуючись таблицею, можна спостерігати залежність властивостей хімічних елементів від будови їх атомів, дати характеристику властивостям елементів і визначити зовнішні властивості простої речовини (металічність, неметалічність), скласти формулу найважливіших з'єднань елементів і визначити характеристику цих з'єднань (оксиди, гідроксиди). Установка може бути використана при поясненні нового матеріалу викладачем і для самостійної підготовки тих, що навчаються і самоперевірки.

Живлення від мережі змінного струму частотою 50 Гц і напругою 220 В. Потужність, споживана від мережі, - 1 кВт.

Стінка аудиторна передня «ОА 1» призначена для крейдяних записів і екранної демонстрації. Вона складається з двох рухомих крейдяних панелей, стаціонарного кіноекрану, електроприводу, двох направляючих стійок, противаги, двох кнопкових постів управління, двох диференціальних підвісок, трансмісії, що включає вал, зірочки, фрикційну муфту.

Конструкція стінки дозволяє змінювати положення крейдяних панелей щодо вертикалі робочого поля. Панелі можуть переміщатися по тих, що направляють на висоту до 2,8 м або забиратися за лицьову частину обрамлення, звільняючи при цьому полі кіноекрану. Переміщення панелей здійснюється електромеханічним приводом за допомогою ланцюгової передачі і управляється з двох кнопкових постів, розташованих на передній частині обрамлення. З метою зменшення потужності електродвигуна крейдяні панелі урівноважені противагою, виконаною у вигляді балки з швелера з набором чавунних вантажів. Панелі і противага сполучені між собою двома ланцюгами, перекинутими через зірочки загального валу. Обший вал за допомогою фрикційної муфти сполучений з електромеханічним приводом.

Електрична схема стінки включає електродвигун, вона реле реверсивного руху, два кнопкові пости управління і загальний автоматичний вимикач напруги мережі. Живлення здійснюється від мережі змінного струму частотою 50 Гц і напругою 220 В. Потужність, споживана від мережі, - 500 Вт. Максимальна площа робочої поверхні крейдяних панелей - 8 м2. Максимальна площа кіноекрану - 8 м2. Максимальна висота підйому крейдяних екранів - 1800 мм. Швидкість переміщення панелей - 0,15 м/с.

Габарити 5400 х 2900 х 450 мм. Маса - 600 кг

Механізована аудиторна дошка «РР182» призначена для оснащення лекційних аудиторій в учбових закладах. Вона виконана з матированного оргстекла і має кольоровий фон. Її піднімання і опускання на необхідну висоту здійснюються електродвигуном з редуктором з двох пультів управління, змонтованих на горизонтальній панелі, встановленій перед дошкою. Дошка оснащена спеціальними затисками для підвіски плакатів і пристроями для стирання записів.

Живлення здійснюється від мережі змінного струму частотою 50 Гц і напругою 220 В. Потужність, споживана від мережі -500 Вт. Швидкість підйому-опускання - 0,14 м/с. Розмір робочої поверхні 4500 х 2000 мм. Максимальна висота підйому - 1000 мм.

Маса (з приводом, противагами і системою монтажу) -480 кг

Інформаційне поле «ММА 311.01» призначене для роботи у складі комплексів технічних засобів навчання. Воно дозволяє проводити запис крейдою на дошці, демонструвати на відбивному екрані, що розгортається, учбові фільми, діафільми, діапозитиви, демонструвати на просвітному поліекрані діапозитиви, піднімати за допомогою механізованої рейки закріплені на ній планшети, схеми, карти і т. п., управляти роботою чотирьох діапроекторів, управляти роботою екрану, що розгортається, механізованої рейки і підсвічуванням крейдяної дошки, використовувати мікрофон виносного пульта для посилення мови викладача.

Використання всякої проекційної апаратури пов'язане з наявністю і якістю екранів. Екран - плоска або криволінійна поверхня для розсіювання у напрямі глядача світла від кожної ділянки спроектованого на нього зображення. Екрани бувають світловідбиваючі (зображення розглядається з того ж боку, з яким проектується) і просвітні (проектування ведеться на просвіт - зворотна проекція). Від екрану і його властивостей багато в чому залежить якість зображення. Традиційні екрани і їх варіації за розмірами, матеріалами, з яких вони виконані і т. д.. досить добре відомі і в тому або іншому наборі є в будь-якій школі.

Розглянемо сучасні моделі і їх характеристики. Розрізняють два типи екранів: тип D і тип S. Перший - розсіюючий, забезпечує рівномірний розподіл світлового потоку на екрані і має ідеальну матовий-білу поверхню. Другий тип – збирающий має металізоване срібне покриття, яке відображає світлові промені, подібно дзеркалу, і підходить для стереоскопічних тривимірних проекції. Бувають екрани з увігнутою поверхнею, яка забезпечує вищу щільність світлового потоку за рахунок концентрації світла. Є екрани сферичної, циліндрової і параболічної форми. Параболічні екрани - це зверхяркі екрани з високим коефіцієнтом посилення завдяки сильній концентрації світла. Існує багато варіацій стаціонарних і переносних екранів різних розмірів і конструкцій. Серед них можна назвати екрани на штативах з продуманими системами кріплення і регулювання; екрани, що складаються, встановлюються в лічені хвилини без додаткових інструментів.

Цікаві ті, що з'явилися понад 10 років назад ЖК-панелі. За допомогою могутнього оверхед-проектора можна отримати прекрасну якість зображення наочної інформації з екрану комп'ютера, підключеної відеокамери або відеомагнітофона. Багато моделей мають функції «збільшення», «указка», «завіса», які дозволяють різноманітити демонстрацію. Панель забезпечується невеликими гучномовцями. ЖК-панелі хороші для використання в стаціонарних умовах комп'ютерних класів або конференц-залу.

Сучасним варіантом проекційної площини є плазмові панелі. Плазма-технології - технології майбутнього. Плазмові панелі стають все більш і більш популярні, оскільки вони яскравіші і більші, ніж ЖК-дисплеї, тонше, легше і компактніші CRT-дисплеїв.

Плазмові панелі забезпечують надзвичайно високу якість зображення з високою яскравістю і контрастністю. Джерелом випромінювання служать люмінофори (червоний, синій і зелений), свічення яких у свою чергу викликає ультрафіолетове випромінювання розряду в газі. Така панель дуже зручна в обігу і має широкий кут огляду, підтримує всі популярні відеоформати, може бути прикріплена до стіни або стелі або розміщена на підставці.

С пектр застосування плазмових панелей дуже широкий - це ділові презентації, учбові і інформаційно-довідкові табло, домашнє відео. Панелі займають мало місця, можуть бути розташовані в будь-якому приміщенні.

У панелі передбачено чотири режими роботи: Мал. 22. Плазмова панель нормальний (зображення 4:3 - в центрі, краї дисплея не використовуються), широкий (зображення 4:3 рівномірно розтягується до країв), розтягнутий (зображення 4:3 розтягується нерівномірно від центру до країв), автоматичний (режим визначається залежно від виду сигналу). Відеостандарти: PAL, SECAM, NTSC. Є вбудована аудіосистема. Маса - 40 кг (мал. 22).

Мал. 23 Електронна дошка

Д о допоміжних ТЗН можна віднести і сучасні електронні дошки (мал. 23. 24). Це дошка з інтерактивними можливостями і можливістю передачі даних на відстань. Все, що пишеться на цій дошці, автоматично з'являється в додатку Windows або на комп'ютері Macintosh. Малюнки і дані, записані на дошці, можна зберегти і використовувати в різних додатках, роздрукувати і роздати слухачам, переслати заочним учасникам семінару факсом

або електронній пошті. У основі такої дошки лежить технологія лазерного сканування, що дозволяє відстежувати колір, положення і рух маркера і передавати їх на монітор комп'ютера без затримки.

Електронні дошки характеризуються:

  • високоякісною фарфоровою поверхнею на металевій основі;

  • можливістю зберігати і репродукувати дані;

  • Мал. 24. Підлогова

    презентаційна дошка

    повнокольоровим зображенням і інтерфейсом принтера;

  • кольоровими копіями, отриманими за допомогою комп'ютерного принтера;

  • інтерактивністю і іншими додатками;

  • можливістю фронтальної проекції:

- легкістю використання.

Програмне забезпечення Release 2.0. включає наступні програми:

1. Програми проглядання записаного матеріалу в будь-якому зручному режимі: строчка-за-строчкою, сторінка-за-сторінкою, в швидкому темпі з першою до останньої сторінки або у зворотному напрямі. ПО дозволяє змінити вибрані кольори, ширину ліній, зберегти будь-яку частину екрану. Всі виправлення, зроблені на дошці, можна зберегти або знищити.

  1. Програми підтримки комп'ютерного зв'язку з видаленим комп'ютером або об'єднаними мережевими комп'ютерами. Це дає можливість привертати учасників, що знаходяться на віддаленні один від одного, брати участь в обговоренні проблем в реальному часі. Користувачі мережі, що містить до 50 персональних комп'ютерів, можуть одночасно читати файл, використовуючи самі різні канали комунікації (включаючі звичайні телефонні лінії).

  2. Програми використання різних шаблонів на електронній дошці і на моніторі комп'ютера - такі, як, наприклад, «порожні бланки», створені користувачем, карти або просто розлініяні сторінки.

  3. Програми, що перетворюють електронну дошку на інтерактивну дошку. Доторкавшись маркером до поверхні дошки, можна змінити або підкреслити дані, накидати малюнок, тобто легко виконати все, що необхідне для звичайної роботи на комп'ютері.

  4. Програми, що дозволяють робити позначки поверх додатків, що демонструються на PC, запам'ятовувати і роздруковувати примітки.

До деяких моделей електронних дошок при покупці в комплекті з дошкою прикладаються маркери чорного, червоного, синього і зеленого кольорів, фетрові серветки. Дві гумки стирають написані дані одночасно з дошки і з екрану монітора. Є і стійкі на коліщатках.

Мал. 25. Пристрій для копіювання

Для копіювання інформації з дошки або інформаційної панелі розроблені пристрої для копіювання. Одна з таких моделей (мал. 25) простим натисненням на кнопку дозволяє зробити паперові копії з маркерних дошок, фліп-карт, презентаційних дошок. За допомогою відеошукача можна скопіювати інформацію цілком або які-небудь необхідні фрагменти. Пристрій має термопринтер, рулонну термобумагу. Швидкість близько 20 сторінок для звичайного друку і 30 - для високою. Живлення від батарей. Розміри - 6,28 х 21 х 29,8 див. У комплекті - тренога з фіксуючими клямками. Зображення можна відтворювати вертикально і горизонтально. Загальна маса з треногою - 3.15 кг

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]