Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_do_ekzamenu_z_TZN.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
662.96 Кб
Скачать

8. Графо- та епіпроектори, будова та принцип роботи

Епіпроектори використовуються для проекції тільки епіоб’ектів. Він створений для комбінованого показу діапозитивів і непрозорих ілюстрацій. Це розширює можливості його застосування. Коли в діапозитивній серії немає важливих для розуміння питання ілюстрацій, її доповнюють матеріалами з книг або листівками. Такий апарат можна використовувати як у цілком затемнених приміщеннях, так і в частково затемненій аудиторії при роботі в режимі. У шкільній практиці одержало поширення виготовлення серії тематично підібраних і спеціально підготовлених малюнків, фотознімків і інших ілюстрацій, наклеєних на паперову стрічку. За аналогією з діафільмом її називають епіфільмом. Монтування і наклейку підготовлених кадрів можна робити на уроках праці. Щоб усе зображення умістилося в кадровому вікні, картинки кадрують, тобто вирізувати по шаблоні. Його розміри: зовнішній -160 х 160мм і внутрішній - 140 х 140мм. Кожен учень повинний мати такий шаблон. Джерелом матеріалу служать головним чином журнали. Наклеювати ілюстрації можна на паперову стрічку або на окремі картонні. Пронумерувавши кадри в порядку їхнього проходження по логіці викладу матеріалу, ці картонки склеюють і потім складають гармошкою

Також можна використовувати і невисокі рельєфні предмети, наприклад засушені листи, квіти, колосся і т.п. Деякі кадри, що не уміщаються, можуть зайняти площу двох трьох кадрів без перерви. Таку картинку показують вроздріб, поступово просуваючи стрічку паралельно екранові і плавно переходячи від кадру до кадру. Щоб предметний столик не затискав стрічку, його злегка відтягають прокладеною лінійкою.

Графопроектор - переносний стаціонарний пристрій, що відбиває, діаскопічну або тіньову ретропроекцію графічних зображень, тексту, плоских моделей.

У літературі цей пристрій іменується по різному: світлова, або класна оптична дошка (КОД): кодоскоп, кодопроектор, пристрій для проектування записів лекцій на екран; ретропроектор, проектор шрифту, зворотного зображення, листа, написаного тексту, денного світла, на світлі, світлого приміщення; графоскоп, лекторський проекційний апарат, головний проектор транспарантів, а при особливих дидактичних можливостях має і ряд патентованих фірмових

найменувань.

Основні переваги графопроекторів: великий масштаб зображення, проведення демонстрації без затемнення або при частковому затемненні приміщення:

простота використання самим викладачем, що залишається в ході роботи з проектором; використання різноманітних підготовлених заздалегідь або створюваних у ході занять носіїв зорової інформації; можливість показу великої аудиторії доступних зоровому сприйняттю досвідів. Досвіди виробляються в плоскому прозорому посуді, а при наявності найпростіших пристосувань можна демонструвати зображення зі слайдів.

На відміну від іншої техніки статичної проекції графопроектор дозволяє, використовуючи фазо грами, нарощувати зображення методом аплікації, трансформувати його, доповнювати зображення, ведучи записи і замальовки по раніше виконаних малюнках, використовуючи моделі і плівки з рухливими елементами, демонструвати динамічні процеси або, застосовуючи поляризаційну плівку, імітувати рух.

Графопроектори складаються з корпуса, освітлювальної системи, конденсора, робочого столика, стійки (направляючої штанги), проекційної голівки. Вони можуть мати систему охолодження , котушки і касети для плівки, закріплені на корпусі або знімній колодці, штирі - фіксатори фазограмм.

При роботі в незатемненому приміщенні мінімальний світловий потік, створюваний графо проектором, повинний складати: для невеликих приміщень - 1400 лм, для середніх - 1800 лм, для великих 2300-2500 лм. Найважливішою частиною графопроектора є конденсор, сполучений із предметним столиком.

Лінза Френеля являє собою звичайну. Нижня поверхня лінзи плоска, а верхня виконана у виді серії кільцевих сегментів, розташованих дуже близько один від іншого. Така технологія дозволяє створити легкі лінзи з пластмаси.

Розмір кадрового вікна повинний відповідати міжнародному стандартові 250 х 250 мм.

Зміна нахилу осі проекції в багатьох графо проекторах здійснюється поворотом у вертикальній площині проекційній голівки або зміною кута нахилу дзеркала.

Переносний графопроектор повинний мати знімну проекційну голівку, напрямну штангу і масу, що не перевищує 10-14 кг. Портативні проектори повинні бути складними, міститись у валізі типу "дипломат", мати загальну масу 4-5 кг.

Зручність практичного використання проекторів такого типу багато в чому залежить від простоти зміни котушок з рулонної плівки; від наявності штирів, завзятої планки, рамки або затисків для фіксації положення листових транспарантів і фазограмм: від комплектації графопроектора, від можливості кріплення перемотувальних пристроїв.

Прилад безпечний у роботі, його довговічність забезпечується сигнальною лампочкою, що інформує про включення в електромережу, автоматичним відключенням від мережі при порушенні виконання робочої операції, підйомі кришки корпуса або знятті його бічних стінок, плавким (або іншого типу) запобіжником, термічним регулятором і вентилятором, запобіжником від перегріву. Схема підключення вентилятора передбачає його роботу і при відключеній освітлювальної лампі, якщо прилад ще досить охолоджений (за умови, що його шнур не відключений від мережі). Належний комфорт створюється світлофільтром

Важливими характеристиками є можливість працювати з проектором у двох режимах - з повним світлом (нормальна напруга) і в, економічному (при зменшеному на 10-15%); невисока вартість пристрою й ощадливе споживання електроенергії, наявність пристрою корекції освітленості, висувного підлокітника и ін.

Сучасний проектор має стійкий корпус, лінзи Френеля, високоякісний об’єктив, економічний режим автовідключення ламп, пристрій швидкої заміни ламп, убудовану запасну лампу, безшумний вентилятор. Вимикач розташований на робочій поверхні, мас поглиблення для авторучок. Робоча поверхня 28,5 х 28.5. Дві лампи 24В 250 Вт. Світловий потік близько 2500 лм. Маса близько 14 кг. відстань від екрана 180. 200. 250, розміри зображення: 160 х 160, 180 х 180. 230 х 230. Мас касету для рулонної плівки шириною від 26 до 29,7.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]