Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_do_ekzamenu_z_TZN.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
662.96 Кб
Скачать

Мал. 26. Клавіатура комп'ютера

У параграфі про комп'ютери були перераховані основні пристрої введення-виведення інформації в комп'ютер, що відносяться до периферійних пристроїв. Розглянемо їх докладніше.

Стандартним пристроєм введення є клавіатура (мал. 26). Контроль даних, що вводяться, здійснюється на екрані монітора.

Зазвичай використовується 101-103-клавішна клавіатура американського стандарту. Окрім клавішної клавіатура буває мембранною і сенсорною. На клавіші алфавітно-цифрового поля може бути додатково нанесена розмітка букв національного алфавіту. Для роботи в режимі національного алфавіту необхідна спеціальна програма - драйвер клавіатури. На сучасному комп'ютерному ринку великою популярністю користуються ергономічні клавіатури і прокладки для рук, забезпечуючі найбільш комфортні умови роботи. Різні моделі ергономічних клавіатур мають:

  • форму букви V, W і роз'єднання посередині, кут між частинами можна плавно міняти по своєму бажанню;

  • великі опори для рук, що підтримують кисті в прямому положенні:

  • мембранну безшумну заміну клавішам;

  • сенсорну панель, рух пальців по якій замінює маніпуляції з мишею.

Принцип введення даних в сенсорних пристроях аналогічний принципу введення в маніпуляторах-координаторах.

Сенсорний маніпулятор - клас координатних пристроїв - є килимок без миші. В даному випадку управління курсором проводиться простим рухом пальця по килимку. Відсутність механічних частин забезпечує небувалу довговічність таких пристроїв. Не дивлячись на компактні розміри килимка, збільшуються повноекранне управління курсором і роздільна здатність - 1000 крапок на дюйм.

Сенсорний, тактильный, екран є поверхня, яка покрита спеціальним шаром. Цей пристрій дає можливість вибирати дію або команду, доторкавшись до екрану пальцем. Сенсорний екран зручний при використанні, особливо коли необхідний швидкий доступ до інформації.

Світлове перо має світлочутливий елемент на своєму кінчику. Зіткнення пера з екраном замикає фотоелектричний ланцюг і визначає місце введення або корекції даних. Світлове перо використовується в різних системах проектування і дизайну.

Графічний планшет (використовується для введення в комп'ютер креслень та малюнків). Зображення перетворюється в цифрові дані, звідси назва пристрою від англійського слова digit, що означає - «цифра». Умови створення зображення наближені до реальним, достатньо спеціальним пером або пальцем зробити малюнок на спеціальній поверхні. Результати роботи діджитайзера відтворюються на екрані монітора і у разі потреби можуть бути роздруковані на папері. Діджитайзерамі зазвичай користуються архітектори, дизайнери.

Мал. 27. Джойстик

І нші види маніпуляторів - джойстик і миша. Джойстик (мал. 27) є ручкою управління і найчастіше використовується в комп'ютерних іграх. Джойстики управляють переміщеннями курсора по екрану. З метою забезпечення ергономічних вимог ручка джойстика має форму, що повторює рельєф грона руки при обхваті ручки. Сучасний ринок джойстиків дуже різноманітний. Створений для дозвілля, він удосконалюється, і робота з ним все точніше відтворює умови імітованої ситуації. Серед останніх моделей найбільш вдалий джойстик з силовим зворотним зв'язком на події, що відбуваються на екрані. Наприклад, якщо в ході гри гравець веде машину по вибоїстій дорозі під ворожими кулями, то джойстик тремтить в руці, і відчувається, як кулі потрапляють в автомобіль.

Мал. 28. Миша

Миша (мал. 28) - найбільш поширений тип маніпуляторів. У корпусі миші встановлені кнопки для виконання дій і кулька для її переміщення по килимку. Рух миші відбивається на екрані монітора переміщенням її покажчика. Якість миші визначається її роздільною здатністю, яка вимірюється числом крапок на дюйм, - dpi (dot per inch). Ця характеристика визначає, наскільки точно курсор пересуватиметься по екрану. Для миші середнього класу роздільна здатність складає 400-800 dpi.

Відмінні риси миші:

  • спосіб прочитування інформації (механічні, оптико-механічні і оптичні);

  • кількість кнопок (2- і 3-кнопочні миші);

  • спосіб з'єднання (дротяні або бездротові миші).

Дизайн миші припускає різні форми конструкцій; найбільш популярними стають ергономічні миші, які мають обтічну поверхню, забезпечують природність розміщення грона руки на її поверхні.

Сучасний ринок пристроїв введення постійно поповнюється новими екзотичними координатними пристроями. Установка коліщатка між двома традиційними кнопками миші забезпечує переміщення по документу без використання екранних лінійок-прокруток. Миша з аналогічними властивостями з мініатюрним джойстиком замість коліщатка отримала назву -мишастик.

Новинкою є бездротова «летюча» м и ш а, що працює майже в будь-якому місці. На столі вона працює як звичайна миша; якщо підняти і натиснути кнопку на підставі, то її можна використовувати прямо в повітрі на відстані до 10 м від підставки.

Мал. 29. Трекбол

Т рекбол (кульовий маніпулятор) - це куля, розташована на поверхні клавіатури разом з кнопками. Переміщення покажчика по екрану забезпечується обертанням кулі, не вимагається килимка і місця для переміщення маніпулятора по столу. Трекболи широко використовуються в портативних комп'ютерах (мал. 29).

Велике розповсюдження у наш час придбали пристрої сканування зображення, текстів, малюнків. Термін «сканування» походить від англійського дієслова to scan, що означає «пильно вдивлятися». Зображення перетвориться в цифрову форму для подальшої обробки комп'ютером або відтворення на екрані монітора (мал. 30).

С канер розпізнає зображення, автоматично створює його електронну копію, яка може бути збережена в пам'яті комп'ютера.

Відмінні риси сканерів:

  • глибина розпізнавання кольору: чорно-білі з градацією Мал. 30. Сканер сірого, кольорові;

  • оптичний дозвіл, або точність сканування, вимірюється в крапках на дюйм (dpi) і визначає кількість крапок, які сканер розрізняє на кожному дюймі; стандартні дозволи - 150, 300, 600, 1200 крапок на дюйм;

  • програмне забезпечення: навчальні сканери мають зразки почерків для розпізнавання рукописного тексту, інтелектуальні - самі навчаються;

  • конструкція: ручні, сторінкові (листові) і планшетні. До важливих характеристик сканера також відносяться час сканування і максимальний розмір сканованого документа.

Сканери знаходять широке застосування у видавничій діяльності, системах проектування, анімації. Сканери незамінні при створенні ілюстративних матеріалів.

Перспективні розробки програм, що дозволяють за допомогою звичайного мікрофону внести мову людини до комп'ютера і перетворити її в цифровий код. Більшість систем розпізнавання мови можуть бути настроєні на особливості людського голосу. Це реалізується шляхом порівняння сказаного слова із зразками, заздалегідь записаними в пам'яті комп'ютера. Деякі системи можуть визначати однакові слова, сказані різними людьми. Проте список цих слів обмежений. Кращі системи розпізнають до 30 тис. слів з адаптацією до індивідуальних голосів.

Системи розпізнавання мови знаходять широке застосування у сфері освіти; наприклад, при вивченні мов функція розпізнавання і корекції мови незамінна для формування правильної вимови.

Пристрої висновку перетворять машинне представлення інформації у форму, що розуміється людиною. До основних пристроїв виведення персонального комп'ютера відносяться монітори, принтери, плоттери, а також пристрої виведення звукової інформації.

Монітор, або відеотермінал, призначений для відображення символьної і графічної інформації. Більшість моніторів реалізована на базі електронно-променевих трубок, що нагадують кінескопи звичайних телевізорів. Це не стосується портативних комп'ютерів, чиї монітори зазвичай реалізуються на основі рідкокристалічних індикаторів. Компактні розміри моніторів на основі рідкокристалічних панелей, які є плоскими екранами, а також відсутністю шкідливих випромінювань, впливаючих на здоров'я, роблять даний вид монітора все більш популярним (мал. 31).

Основними характеристиками моніторів, реалізованих на базі електронно-променевих трубок, є: роздільна здатність екрану, відстань між крапками на екрані, величина діагоналі екрану.

Будь-яке зображення на екрані представляється набором крапок. які називаються пікселями (від англійського словосполучення Picture's Element - елемент картинки). Число крапок по горизонталі і вертикалі екрану характеризують роздільну здатність монітора. Стандартний режим роботи сучасного монітора підтримує дозвіл 800 х 600, 1024 х 768 крапок. Чим вище роздільна здатність монітора, тим якісний зображення. В текстовому режимі на екран виводяться тільки відомі комп’ютеру символи, в графічному режимі - будь-яке зображення, що складається з крапок. Для представлення символів текстової інформації використовується матриця з фіксованою кількістю пікселів, наприклад, 8x10 або 8 х 14.

Монітори бувають чорно-білі (монохромні) і кольорові.

Відстань між крапками на екрані, або величина кроку, визначає влучність зображення на моніторі. Величина кроку коливається від 0,22 до 0,43 мм. Чим менше ця величина, тим якісніше зображення.

Величина діагоналі екрану вимірюється в дюймах і коливається в діапазоні від 9" до 41". Вибір розміру екрану монітора залежить від сфери використання персонального комп'ютера. Для учбових, побутових завдань найбільш популярними є 14- і 15-дюймові монітори. Робота із спеціалізованими графічними пакетами вимагає використання моніторів більшої діагоналі, наприклад 17-дюймових. Для ефективної роботи з системами автоматизованого проектування, де одночасно відображається велика кількість графічної інформації, використовуються 21-дюймові монітори.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]