Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економічна історія.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
560.13 Кб
Скачать

8. Процес утворення національних ринків.

Інтенсивний розвиток сільського господарства, промисловості, в тому числі мануфактур, торгівлі, грошового обігу, банківської справи, кредиту, свідчить, що в ряді країн Західної Європи з'явилися паростки нового, прогресивнішого виробництва. Виникають спеціалізовані райони з виробництва тих чи інших товарів, численні ярмарки, товарно-грошові відносини, формуються національні ринки.

Мануфактурний період світової економіки

1. Передумови і наслідки Великих географічних відкриттів

В економічному становленні новоєвропейської та світової макроцивілізації важливу роль відіграли Великі географічні відкриття кінця XV – початку XVI ст.

Передумови: криза левантійської торгівлі; занепад континентальної торгівлі; посилення попиту Західної Європи на благородні метали, екзотичні товари, сільськогосподарську продукцію та деякі види сировини; нестача грошей у товарному обігу; збільшенням кількості людей; науково-технічні досягнення (поліпшилися мореплавні характеристики, сконструйовано барометр, гідрометр, вдосконалено компас, виданий географічний атлас); розвиток абсолютизму

Хід Великий географічних відкриттів:

  • подорож 1497-1498 рр. португальця Васко да Гами, який відкрив морський шлях з Європи в Індію через Атлантичний океан;

  • генуезець Христофор Колумб, підтриманий Іспанією, у 1492 р. рушив на захід через Атлантичний океан і відкрив Америку. Колумб здійснив ще три експедиції до Америки в 1493-1496, 1498-1500,1502-1504 рр.

  • перша навколосвітня подорож – Магеллан в 1519-1521 рр.

Значення Великих географічних відкриттів для господарства Західної Європи: поява економічних зв’язків між найвіддаленішими землями і народами різної матеріальної культури; переміщення торгових шляхів з Середземномор’я на океан; зовнішня торгівля у XVI – XVIII ст. стала світовою; з американського континенту в Європу були завезені кукурудза, картопля, тютюн, какао, ваніль, індики; з Європи – до Нового Світу везли збіжжя, овочі та фруктами, різного роду тварини; почалося формування світового ринку, складної макроцивілізаційної системи.

Наслідки Великих географічних відкриттів небачений приплив до Європи благородних металів; революція цін (зросли ціни на товари в Іспанії, Португалії у 4 рази, на хліб у 5 разів, у Франції – в 2,3, а в Англії – 2,5 рази)$ здешевлення дорогоцінних металів; прискорення переходу до мануфактурного виробництва; створення світової колоніальної системи (найбільші колоніальні держави – Іспанія та Португалія, Англія, Франція й Нідерланди).

2. Основні фактори становлення індустріального суспільства.

Причини розкладу феодального господарства: розвиток товарного господарства; посилення майнової та соціальної диференціації; формування великих капіталів і розвиток розширеного відтворення; перетворення феодальної земельної власності на об’єкт купівлі-продажу; використання найманої робочої.

Значну роль у занепаді феодального господарства та становленні індустріального суспільства відіграло мануфактурне виробництво. Оскільки від ролі мануфактури в економічній структурі країн залежав розвиток їх у цілому, господарство XVI – XVIII ст. можна охарактеризувати як мануфактурне. Мануфактура – підприємство, засноване на ремісничій техніці, поділі праці, вільнонайманій робочій силі. Це стадія промисловості, що історично передувала великому машинному виробництву. Типи мануфактур: розсіяна (децентралізована), централізована та змішана. Розсіяна мануфактура, що розвивалася в основному в XVI – першій половині XVII ст., ґрунтувалася на сільських промислах і дрібному ремеслі. Робітники при даному типі виробництва, не дивлячись на їхню просторову відособленість, були пов’язані поділом праці: одні робили з сировини напівфабрикат, інші доводили його до необхідної кондиції. Централізована мануфактура характеризувалася територіальною єдністю виробництва і утвердилася в другій половині XVII ст. Змішана утвердилася на останньому етапі розвитку мануфактурного виробництва (просторова відособленність+збирання в одному централізованому місці). Мануфактури виникали в тих галузях, де рівень спеціалізації та технічного розвитку створював умови для реорганізації виробництва. Такі умови в XVI ст. були в сукняному виробництві, металургії, суднобудуванні, книгодрукуванні. Одночасно в промисловості зберігалося ремесло і дрібне товарне виробництво. Передумови індустріалізації сільського господарства формувалися у трьох основних напрямах: створення буржуазних форм земельної власності, перетворення феодальної ренти на капіталістичну, зростання товарності. Відбулися значні зрушення в сфері торгівлі, обігу та розподілу. Просте товарне виробництво переростало в ринкове, поглиблювався міжнародний поділ праці, формувалися національні, європейський та світовий ринки товарів і грошей. З’явилися монопольні торгові компанії, вдосконалилися товарні біржі. Панівну роль відігравали Голландія і Англія.