Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект менеджмент и маркетинг.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
208.38 Кб
Скачать

Поняття стресу

Стрес – стан внутрішнього дискомфорту в працівника організації, що виникає або внаслідок конфлікту, або у зв'язку з відчуттям неповної здатності працівника відповідати займаної посади, повноваженням стосовно конкретних завдань.

Тема 8.

Інвестиційний менеджмент – це комплекс заходів і дій фізичних і юридичних осіб, які вкладають свої кошти (фінансові, матеріальні) з метою отримання прибутку.

Інвестор – це суб’єкт інвестиційної діяльності, який приймає рішення і вкладає власні, запозичені кошти в об’єкти інвестування.

Суб’єкти інвестиційної діяльності:

  • Державні органи влади;

  • Фізичні і юридичні особи України і інших держав;

Об’єкти інвестиційної діяльності - майно в різних формах, на яке витрачені інвестиції які використовуються для отримання прибутку:

  • Основні і оборотні кошти;

  • Цінні папери;

  • Науково-технічна продукція;

  • Інтелектуальні цінності і майнові права.

Організації - учасники будівництва

Інвестор - організація, що фінансує будівництво. Як правило, інвестор не втручається в будівельні питання й усі права в розпорядженні коштами на це будівництво передаються замовникові.

Замовник - організація, що формує склад генеральних виконавців веде з ними грошові розрахунки, здійснює загальне керівництво будівництвом, організує приймання закінчених об'єктів.

Забудовник - власник земельної ділянки, на якому буде вестися будівництво. "Забудовником" можуть іноді називати й замовника, і інвестора, і власника ділянки.

Генеральний підрядник - головний виконавець будівельних робіт, що формує склад виконавців більше низького ієрархічного рівня - субпідрядників, ведучий з ними грошові розрахунки, що приймає в них закінчені роботи. Найчастіше це велика будівельно-монтажна організація.

Субпідрядники - будівельні організації, залучені генеральним підрядником для виконання спеціальних видів робіт, наприклад, земляних, електромонтажних, сантехнічних, оздоблювальних і т.д.

Генеральний проектувальник - головний виконавець проектних робіт, що виконує основну їхню частину власними силами, а іншу - силами залучених субпідрядних проектних організацій "проектувальників". Найчастіше це велика проектна організація, спеціалізована на якому-небудь виді будівництва (промисловому, гідротехнічному, гідромеліоративному й т.д.).

Проектувальник (субпідрядний) - організація, залучена генеральним проектувальником для виконання тої або іншої частини проекту "на правах субпідряду".

Вишукувач - організація, залучена проектувальником (генеральним або субпідрядним), рідше безпосередньо замовником, для виконання інженерних вишукувань на території будівництва. Звичайно вишукування виконують спеціалізовані (вишукувальні) організації, рідше вишукувальні відділи великих проектних організацій.

Загальна характеристика стратегічного менеджменту

Стратегічний менеджмент (СМ) - таке управління організацією, що орієнтує виробничу діяльність на запити споживачів, здійснює гнучке регулювання й своєчасні зміни в організації, адекватні впливу навколишнього середовища, які дозволяють досягати конкурентних переваг, що в остаточному підсумку сприяє виживанню організації й досягненню своїх цілей у довгостроковій перспективі.

Етапи стратегічного планування:

  • аналіз середовища (зовнішнього і внутрішнього);

  • визначення місії й цілей;

  • аналіз і вибір стратегії;

  • реалізація стратегії;

  • оцінка і контроль виконання стратегії.