Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры экономика.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
1.88 Mб
Скачать
  1. Валюта та її типи. Валютний курс та його роль в економіці.

Валюта (англ. currency — грошовий обіг, валюта) — грошова одиниця, що використовується для вимірювання величини вартості товарів.

У економіці валюта відноситься до загальноприйнятих засобів розрахунку. У якості валюти, як правило, виступають монети та банкноти певної держави, які являють собою фізичний аспект національної грошової маси. Інша частина грошової маси країни складається з банківських депозитів (депозитних грошей), власність на яку може бути передана за допомогою чеків, дебетових карток або інших форм грошових переказів. Депозитні гроші і валюта є грошима у тому сенсі, що обидва вони є допустимими як засіб платежу

Міжнародні економічні операції пов'язані з обміном національнихвалют. Цей обмін відбувається за певним співвідношенням.

Співвідношення між грошовими одиницями різних країн, тобто ціна грошовоїодиниці однієї країни, виражена в грошовій одиниці іншої країни (або вміжнародної грошової одиниці), називається валютним курсом.

Валютний курс визначає пропорції обміну грошових одиниць.

Валютні курси формуються в повсякденному обороті в процесізіставлення валют на валютному ринку через механізм попиту та пропозиції. Що ж лежить в основі формування валютного курсу. Аналогічно тому, якціна товару складається на основі його вартості, ціна грошової одиниціформується на основі її купівельної спроможності. Вартісний основоювалютного курсу є паритет купівельної спроможності (ПКС), тобтоспіввідношення валют за їх купівельної спроможності.

Подібно до того, як ціна товару прагне до його вартості, але незбігається з нею, валютний курс постійно відхиляється від своєї вартісноїоснови. В умовах золотого стандарту при вільному розмін банкнот назолото і свободі золотого обігу між країнами валютний курснезначно відхилявся від ППС завдяки дії механізму золотих точок.

  1. Предмет та функції макроекономіки. Методи макроекономічного аналізу.

Предмет макроекономіки зумовлений її об'єктом.І оскільки об'єктом є економ.система,що трансформує природні ресурси у придатні до споживання суспільством мат.блага за певних виробничих відносин,то це означ.,що макроекономіка повинна насамперед відповісти на запитання:як функціонує нац. економіка,за доп.яких механізмів вона набуває здатності вирішувати головну проблему суспільства.

Все це означ.,що предметом макроекономіки є механізм функціонування економ.системи.При цьому макроекономіка,з одного боку,покликана вивчати реальні факти,з'ясовувати причинно-наслідкові зв'язки в економ.механізмі,з іншого-давати рекомендації щодо його вдосконалення з метою ефективнішого викор.наявних ресурсів і досягнення на цій основі вищого рівня задоволення суспільних потреб.Таким чином,макроекономіка виконує не тільки пізнавальну,а й прикладну функцію.

Макроекономіку,що виконує пізнавальну функцію,тобто вивчає стійкі зв'язки й залежності,властиві нац.економіці,назив.позитивною,або макроекономічним аналізом(вивчає фактичний стан економіки).

Водночас вона має справу із суб'єктивними думками рекомендаційного характеру в формі теорій,концепцій,моделей,спрямованих на вирішення певних проблем розвитку нац.економіки,на формування способів досягнення цілей і пріоритетів економ.політики.Макроекономіку,що виконує цю функцію,назив.нормативною,або макроеконом.регулюванням(інструмент економ.політики,визначає,що має бути в економіці і як цього можна досягти).