Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
№4 КПУ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
125.95 Кб
Скачать

7

Інформаційний матеріал для семінарського заняття № 4 з кпу «Конституційно-правове регулювання деяких інститутів держави і суспільства»

П л а н

  1. Конституційно-правовий статус політичних партій в Україні

  2. Конституційно-правовий статус громадських організацій в Україні

  3. Конституційно-правове регулювання проходження військової і альтернативної (невійськової) служби в Україні

  4. Конституційно-правові основи взаємовідносин церкви і держави

  5. Конституційно-правові основи інформаційних відносин в Україні

1. Конституційно-правовий статус політичних партій в Україні

Об'єднання громадян (ОГ) (рух, конгрес, асоціація, фонд, спілка тощо) - це добровільне громадське формування, створене на основі єдності інтересів для спільної реалізації громадянами своїх прав і свобод. Назва ОГ визначається рішенням установчого з'їзду і повинна складатися з двох частин - загальної та індивідуальної. Загальна назва (партія, рух, конгрес, союз, спілка, об'єднання, фонд, фундація, асоціація, товариство тощо) може бути однаковою у різних об'єднань громадян. Індивідуальна назва є обов'язковою і повинна бути суттєво відмінною від індивідуальних назв зареєстрованих в установленому порядку ОГ з такою ж загальною назвою.

Є два види об'єднань громадян: політична партія і громадська організація. Усі ОГ є рівними перед законом.

Під правовий статус таких об”єднань не підпадають релігійні, кооперативні організації, ОГ, що мають основною метою одержання прибутків, комерційні фонди, органи місцевого самоврядування і самоорганізації населення, органи громадської самодіяльності, інші ОГ, порядок створення і діяльності яких визначається відповідним законодавством.

Правовий статус ОГ громадян визначається КУ (ст.15, 36, 37), ЗУ “Про об”єднання громадян” від 16.06.1992 р., ЗУ “Про молодіжні та дитячі громадські організації” від 1.12.1998 р., ЗУ “Про політичні партії в Україні” від 5.04.2001 р.

Виходячи із принципу політичної багатоманітності (ст.15 КУ), ст. 36 КУ закріплено право на свободу об”єднання у політичні партії та громадські організації для здійснення і захисту своїх прав та задоволення політичних, економічних, соціальних, культурних та інших інтересів, за винятком обмежень, встановлених законом в інтересах національної безпеки та громадського порядку, охорони здоров'я населення або захисту прав і свобод інших людей.

Політична партія (ПП) - це зареєстроване згідно з законом добровільне об'єднання громадян - прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, що має своєю метою сприяння формуванню і вираженню політичної волі громадян, бере участь у виборах та інших політичних заходах.

КУ і ЗУ “Про політичні партії в Україні” встановлені такі гарантії і обмеження діяльності ПП:

  • всі ПП є рівними перед законом.

  • владним органам, їх посадовим особам заборонено виокремлювати у своєму ставленні певні ПП чи надавати їм привілеї, сприяти діяльності ПП чи втручатись в неї.

  • ПП не можуть мати воєнізованих формувань.

  • не допускається створення і діяльність структурних осередків ПП в органах виконавчої та судової влади і виконавчих органах місцевого самоврядування, військових формуваннях, а також на державних підприємствах, у навчальних закладах та інших державних установах і організаціях.

  • утворення і діяльність ПП забороняється, якщо їх програмні цілі або дії спрямовані на:

1) ліквідацію незалежності України;

2) зміну конституційного ладу насильницьким шляхом;

3) порушення суверенітету і територіальної цілісності України;

4) підрив безпеки держави;

5) незаконне захоплення державної влади;

6) пропаганду війни, насильства, розпалювання міжетнічної, расової чи релігійної ворожнечі;

7) посягання на права і свободи людини, здоров”я населення.

Членом ПП може бути лише громадянин України, який має право голосу. Ніхто не може бути примушений до вступу в ПП або обмежений у праві добровільного виходу з неї. Належність чи неналежність до ПП не може бути підставою для обмеження прав і свобод або для надання державою будь-яких пільг і переваг.

Особа може перебувати одночасно лише в одній ПП. Членство в ПП є фіксованим. Обов'язковою умовою фіксації членства в ПП є наявність заяви громадянина України про бажання стати її членом, поданої до статутного органу ПП.

Членами ПП не можуть бути:

  1. судді;

  2. працівники прокуратури;

  3. працівники органів внутрішніх справ;

  4. співробітники Служби безпеки України;

  5. військовослужбовці;

  6. працівники органів державної податкової служби;

  7. персонал Державної кримінально-виконавчої служби України.

На час перебування на зазначених посадах або службі члени політичної партії зупиняють членство в цій партії.

ПП створюються за ініціативою громадян України, які мають право голосу. Рішення про створення ПП приймається на її установчому з'їзді (конференції, зборах) і має бути підтримане підписами не менше 10 тисяч громадян України, які мають право голосу. На цьому ж з'їзді затверджуються статут і програма ПП (наявність обов”язкова), обираються її керівні і контрольно-ревізійні органи.

Програма ПП - це виклад цілей та завдань партії, а також шляхів їх досягнення. Статут ПП має містити такі відомості:

  1. назву ПП;

  2. перелік статутних органів ПП, порядок їх утворення, їхні повноваження і термін цих повноважень;

  3. порядок вступу до ПП, зупинення та припинення членства в ній;

  4. права та обов'язки членів ПП, підстави припинення чи зупинення членства в ПП;

  5. порядок створення, загальну структуру та повноваження її осередків;

  6. порядок внесення змін та доповнень до статуту і програми ПП;

  7. порядок скликання та проведення партійних з'їздів, конференцій, зборів ПП;

  8. джерела матеріальних, у тому числі фінансових, надходжень та порядок здійснення витрат ПП;

  9. порядок ліквідації (саморозпуску), реорганізації ПП, використання її коштів та іншого майна, що залишилися після її припинення діяльності.

Діяльність ПП може здійснюватися лише після її реєстрації у Міністерстві юстиції України, про що видається реєстраційне свідоцтво. Дане міністерство приймає рішення про реєстрацію або про відмову в реєстрації (якщо документи не відповідають законодавству) протягом 30 днів з моменту подання всіх необхідних документів. Мінюст щорічно оприлюднює список зареєстрованих ПП та їх юридичні адреси.

ПП протягом 6 місяців з дня реєстрації повинна утворити і забезпечити реєстрацію своїх осередків у більшості регіонах України.

Політичні партії є неприбутковими організаціями, але для здійснення своїх статутних завдань мають право на власне майно, кошти, обладнання, транспорт тощо та на оренду майна.

Не допускається фінансування політичних партій:

1) органами державної влади та органами місцевого самоврядування, крім випадків, зазначених законом (Зокрема, ЗУ “Про політичні партії в Україні” був доповнений розділом “ДЕРЖАВНЕ ФІНАНСУВАННЯ ПП”, згідно з яким здійснюється фінансування з Держаного бюджету статутної діяльності ПП, а також відшкодовуються витрати, що пов’язані із фінансуванням передвиборчої агітаці, розміри якого і порядок встановлений у цьому розділі);

2) державними та комунальними підприємствами, установами і організаціями, а також підприємствами, установами і організаціями, у майні яких є частки (паї, акції), що є державною чи комунальною власністю, або які належать нерезидентам;

3) іноземними державами та їх громадянами, підприємствами, установами, організаціями;

4) благодійними та релігійними об'єднаннями та організаціями;

5) анонімними особами або під псевдонімом;

6) політичними партіями, що не входять до виборчого блоку політичних партій.

ПП припиняють свою діяльність шляхом:

  • реорганізації;

  • ліквідації (саморозпуску);

  • заборони її діяльності;

  • анулювання реєстраційного свідоцтва.

Рішення про реорганізацію чи ліквідацію приймається з'їздом ПП відповідно до її статуту.

Заборона ПП може бути здійснена в судовому порядку ( в першій інстанції справу про заборону політичної партії розглядає Верховний Суд України (ВСУ)) за поданням Міністерства юстиції України чи Генерального прокурора України у випадку порушення встановлених вимог щодо створення і діяльності ПП.

ВСУ за поданням Міністерства юстиції може прийняти рішення про анулювання реєстраційного свідоцтва у разі (виключні випадки):

  1. невиконання ПП вимоги про утворення осередків протягом 6 місяців;

  2. виявлення протягом 3 років з дня реєстрації ПП недостовірних відомостей у поданих на реєстрацію документах;

  3. невисування ПП своїх кандидатів по виборах Президента України та виборах народних депутатів України протягом 10 років.

Крім цього, у разі порушення ПП законодавства України до них може бути застосовано Міністерством юстиції або Центральною чи окружними виборчими комісіями попередження про недопущення незаконної діяльності у разі публічного оголошення керівними органами ПП наміру вчинення дій, за які законами України передбачена юридична відповідальність. Якщо вчинені партією дії не тягнуть за собою іншого виду відповідальності, то цими ж органами видається припис про усунення допущених правопорушень.