Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сам.робота - Маркетинг.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
539.14 Кб
Скачать

Рекомендована література:

  1. М.І. Бєлявцев, Л.М. Іваненко Маркетинг. Навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2005. – 328 с.

  2. Герасимчук В.Г., Маркетинг – К: Вища школа, 1994

  3. Котлер Ф. Основы маркетинга: М: Прогресс, 1990

  4. Киселев А.П. Теория и практика современного бизнесмена, К: Либра, 1995

  5. Іванов Ю.Б, Вступ до бізнесу, К: Лібра, 1995

  6. Евдокимов Ф.И., Самога С.Я, Азбука маркетинга – Донецк: ДПК, 1992

  7. Прауде В.Р, Білий О.Б., Маркетинг, К: Вища школа, 1994

  8. Гаркавенко С.С. Маркетинг, К: Лібра, 1998

  9. Гарі Армстронг, Маркетинг, М., “Діалектика”, 2001 р.

  10. Павленко А.Ф., Вовчак А.В., Маркетинг: Підручник. – К.: КНЕУ, 2003

Гарі Армстронг, Філіп Котлер Маркетинг. Загальний курс, 5-те видання.: Пер. з англ.: Уч. пос. – М.: Видавничий дім “Вільямс”, 2001. – ил. Парал. тит. англ.

Тема 6. Цінова політика.

  1. Сутність цінової політики. Типи ринків, які на неї впливають.

  2. Методика розрахунку вихідної ціни.

  3. Маркетингові стратегії встановлення ціни на новий товар.

  4. Маркетингові політики керування цінами.

  1. Сутність цінової політики. Типи ринків, які на неї впливають

Цінова політика – комплекс заходів щодо визначення цін, цінової стратегії і тактики, умов оплати, варіювання цінами залежно від позиції на ринку, стратегічних і тактичних цілей фірми.

Цінова стратегія – напрям дій фірми щодо ціноутворення з метою досягнення визначених цілей у конкретній ринковій ситуації протягом певного періоду.

Ціноутворення — це процес формування ціни на товари, послуги і системи цін загалом.

Ціна — це грошове вираження вартості товару або послуги, еконо­мічна категорія для визначення затраченої на виробництво товару (по­слуг) суспільної праці.

Типи ринків, що виливають на цінову політики фірми Чиста конкуренція

Ринок чистої конкуренції складається з множини продавців і покупці якогось схожого товарного продукту, наприклад пшениці, міді, цінних паперів. Жодний окремий покупець або продавець не робить великого впливу на рівень поточних ринкових цін товару. Продавець не в змозі ціну вище ринкової, оскільки покупці можуть вільно набути будь-яке необхідної їм кількості товару по цій ринковій ціні. Не будуть продавці встановлювати і ціну нижче ринкової, оскільки можуть продати усе, що потрібно, по існуючій ринковій ціні. Продавці на цих ринках не витрачають багато часу на розробку стратегії маркетингу, тому що, доти, поки ринок залишається ринком чистої конкуренції, роль маркетингових досліджень, діяльності по розробці товару, політиці цін, реклами, стимулювання збуту й інших заходів мінімальна.

Монополістична конкуренція

Ринок монополістичної конкуренції складається з множини покупців і продавці, що заключають угоди не по єдиній ринковій ціні, а в широкому діапазоні цін. Наявність діапазону цін пояснюється спроможністю продавців запропонувати покупцям різні варіанти товарів. Реальні вироби можуть відрізнятися один від одного якістю, властивостями, зовнішнім оформленням. Розходження можуть полягати і у послугах , що надаються до супутніх товарів. Покупці бачать різницю в пропозиціях і готові сплачувати за товари по-різному. Щоб виділитися ,то крім ціни, продавці хочуть розробити різні пропозиції для різних споживчих сегментів і широко користуються практикою присвоєння товарам марочних назв, рекламою і методами особистого продажу. У зв'язку з наявністю великого числа конкурентів стратегії маркетингу роблять на кожну окрему фірму менше впливу, чим в умовах олигополістичного ринку.