Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ustatkuvannya.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
157.7 Кб
Скачать

9 Питання Нерозємні зєднання

Нерухомі з'єднання деталей машин необхідні для розчленування машини на складальні одиниці і окремі деталі, спрощення технологічних процесів виготовлення та складання машин, забезпечення ремонту, відновлення та заміни деталей, для транспортування машин і вузлів, їх монтажу, установки і т.п.

Розбірні нерухомі з'єднання

Розбірними називають з'єднання, які можна неодноразово розбирати і знову збирати без руйнування або істотних ушкоджень з‘єднуваних елементів. До таких з'єднань відносяться:

  • різьбові;

  • клинові;

  • штифтові;

  • шпонкові;

  • шлицьові (зубчасті).

Нерозбірні нерухомі з'єднання

Нерозбірними називають такі з'єднання, розбирання яких неможливе без руйнування з‘єднуваних елементів. До них відносяться:

  • заклепкові;

Переваги:

  1. можливість з’єднання незварюваних деталей,

  2. менші руйнуваннях деталей при розбиранні

  3. меншій концентрації напружень.

Недоліки

  1. мала продуктивність технологічного процесу,

  2. великі витрати металу,

  3. значна вартість,

  4. підвищений рівень негативного впливу вібрацій на робітників.

  • зварні;

Переваги:

  1. рівноміцність щодо сполучених поверхонь,

  2. економія матеріалів;

  3. зменшення маси у порівнянні з заклепковими з’єднаннями,

  4. висока продуктивність і технологічність процесу зварювання.

Недоліки:

  1. появлення температурних напружень і їх концентрація,

  2. жолоблення тонкостінних деталей.

  • клейові;

  • паяні;

Перевагами паяних з’єднань є

  1. герметичність,

  2. відносна простота і технологічність процесу,

  3. малі остаточні деформації.

До недоліків слід віднести

  1. невисоку механічну та термічну міцність,

  2. високу вартість припоїв і флюсів.

  • пресові (з'єднання з натягом).

З’єднання цього типу забезпечує нерухоме скріплення деталей за рахунок сил тертя, що виникають між охоплюючою та охоплюваною поверхнями при складанні деталей за групою посадок з натягом. Такий спосіб з’єднання застосовують для складання деталей, навантажених значними зусиллями, або тих, що підлягають при роботі впливу вібрацій та ударів – для з’єднання валів із зубчастими колесами або бандажів черв’ячних коліс з маточинами.

Вони забезпечуються силами молекулярного зчеплення (зварні, паяні і клейові), механічними засобами (заклепкові, з натягом) або силами тертя.

10 питання Картоплечистки типу МОК

Картоплечистики типу МОК призначені для механічної обробки картоплі на підп., гром, харчування. Основних вузлами даної машини є корпус , робоча камера з абразивними сегментами із дверцятами для завантаження і розвантаження, обертального робочого диску з абразивним покритям, приводного механізму та панелі управління

Робочим механізмом є закріплений на вертикальному валу конічний диск. Привод машини складається електродвигуна і клиноремінної передачі

Принцип дії. Овочі при завантажені через воронку отримують обертальний рух, потім падає на конічний диск, і під діє центробіжної сили прижимається до стінок. За рахунок тертя з абразивним покриттям відбувається очищення кожури овочів, утворен відгои виходять через зливний патрубок в каналізацію

Правила експлуатації та техніка безпекиПереж початком проводять зовнішній огляд машини( наявність заземлення, санітарний стан) потім машини включают і провіряють її на холостому ході, овочі перед завантаженням повинні пройти попередну колібровку .

Завантажувати ировину тільки піся запуску машини. Після завершення очистки не вимикає електродвигун, потрібно відкрити дверку і очисти камеру від очищених овочів.

Після завершення машину промивають на холостому ходу, а корпус протирають чистою тканиною. Під час роботи категорично забороняється опускати руки в робочу камеру.

Машини МОК-125,250, 400 аналогічні , тільки відрізняються габаритами, об’ємом і продуктивність

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]