Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
urisv151.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
71.17 Кб
Скачать

Реферат

на тему:

"КУЛИКОВСЬКА БИТВА"

ПЛАН

Вступ

1. Тактика російських військ куликовського періоду

2. Підготовка до Куликовської битви

3. Куликовське побоїще

4. Наслідки Куликовської перемоги

Висновок

Список використаної літератури

Вступ

Одним з найбільш чудових подій російської історії часу монголо-татарського ярма є Куликовська битва. Саме після цієї битви почався остаточний розпад Золотої Орди, і російський народ усвідомив свою можливість боротьби з загарбниками. Ненависне ярмо зупинило культурний розвиток Русі більш ніж на два століття, що і послужило причиною відставання Росії в порівнянні з європейськими країнами. Завдяки Куликовської битви Русь зробила подвиг: вона не пустила татар далі, зупинивши їх на порозі Європи.

Про битву 8 вересня 1380 року історики і донині ведуть багато суперечок, тому що в істориків маються розбіжні точки зору на різні питання. Зокрема, до кінця не з'ясовано, чому Дмитро Донський пішов у Кострому перед самою появою Тохтаміша під Москвою — чи вважав народ, що життя государя важливіше безпеки населення, чи Дмитро думав, що зібрав ще недостатньо військ для опору татарам.

І тому, що Куликовська битва була переломним моментом у всій історії татаро-монгольської Русі, вона заслуговує більш пильної уваги і розгляду. У цій праці я постараюся відобразити найважливіші сторони цього питання для відображення його значення на хід історії.

Для істориків період царювання Дмитра Донського, період Куликовської битви не найлегший для вивчення. У першу чергу це тому, що письмових свідчень, описів того часу залишилося дуже мало, тому що татари дуже часто палили і руйнували російські міста-фортеці і монастирі, де звичайно знаходилися бібліотеки. Одне з найбільших звірств учинив Тохтаміш при захопленні Москви в 1382 році. Ввірвавшись у місто, татари убивали всіх підряд, і багато людей укривалися від них у церквах і монастирях, що у той час були сховищами всіх рукописів і літописів. Татари, що не щадили навіть грудних дітей і старих, тим більше не щадили людей, що вкривалися в будинках, і нещадно трощили і спалювали всі церкви і монастирі, цим знищуючи безцінні літописи на найглибший жаль потомства.

Одним із джерел опису озброєння воїнів того часу є мініатюри, фрески й ікони. По деяким із них історики визначають будову захисних доспіхів; по іншим — будову мечів і т.д.

Але, на жаль, сьогодні одержати повне і детальне уявлення про зброю і спорядження учасників Куликовської битви неможливо. Зразки бойової техніки цього періоду майже не збереглися, а розкопки на Куликовому полі дали лише випадкові знахідки: наконечники копій, пік, стріл, кольчугу. Але це цілком закономірно, якщо врахувати, що наші війська кілька днів після битви підтраховували втрати, ховали загиблих, збирали зброю, щоб відвезти її із собою.

Відновити картину озброєння можна лише частково, залучаючи рукописні джерела куликовського циклу, мініатюри і порівняльний матеріал. Тут історики насамперед відзначають, що зброя росіян у XIV столітті була традиційною, зв'язаною з попередньою епохою. Не східним, як вважали багато дореволюційних учених, а швидше за усе вироби майстрів Заходу, Сходу і власне росіян були у користуванні тогочасних воїнів.

Таким чином, розглянувши багато проблем, що стоять перед істориками при вивченні цього періоду, можна зробити висновок, що хоч дана тема не вважається малодослідженою, усе ж багато питань у ній не знайшли відповіді через відсутність письмових джерел.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]