Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТИ. Лабор. раб. Оконч. редакция (укр).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Вказівки по складанню звіту.

1. У звіті стисло описати призначення і будову штангенінструментів, а також принцип вимірювання ними.

2. Виконати завдання 1 і 2.

Контрольні питання.

1. Яке призначення штангенциркулів, штангенглибиномірів і штангенрейсмусів.

2. Опишіть відліковий пристрій штангенінструментів.

3. Як визначаються овальність, конусність, бочкоподібність, угнутість?

Лабораторна робота № 3 Мікрометричні прилади (мп)

Мета роботи : вивчення будови мікрометричних приладів і придбання практичних навиків користування ними.

Достатньо поширеними в цехових умовах, але точнішими в порівнянні з штангенприладами є мікрометричні прилади до яких відносять мікрометри різних типів, мікрометричні глибиноміри (ГОСТ 7470 - 76), мікрометричні нутроміри (ГОСТ 10 - 75) і важельні мікрометри (ГОСТ 4381-80).

Відліковий пристрій .

Принцип дії мікрометричних приладів заснований на перетворенні обертального руху точного мікрометричного гвинта, встановленого в нерухому гайку, в його поступальне переміщення уздовж осі. Більшість МП має гвинт з кроком, рівними 0,5 мм, тому поворот гвинта в гайці на 360° викликає його осьове переміщення на 0,5 мм. Принцип мікрометричних гвинтових пар використовується в конструкціях багатьох вимірювальних приладів. Метод вимірювання контактний абсолютний. Відліковий пристрій МП (рис.7) складається з двох шкал: повздовжньої 1 і кругової 2. Повздовжня шкала має два ряди штрихів, розташовані по обидві сторони горизонтальної лінії і зсунуті один щодо іншого на 0,5 мм. Обидва ряди штрихів утворюють, таким чином, одну повздовжню шкалу з величиною відліку 0,5мм, рівної кроку мікрогвинта (звичайно P = 0,5 мм.). Кругова шкала, нанесена на барабан, звичайно має 50 ділень (n б= 50). За повздовжньою шкалою відлічують цілі міліметри і 0,5 мм, по круговій - десяті і соті частки міліметра. Величина відліку кругової шкали барабана: iб= P/nб = 0,5/50 = 0,01 мм.

Випускаються мікрометри з цифровим відліком результату вимірювань до сотих часток міліметра, тисячні частки визначаються по круговому ноніусу. Вимірювальне зусилля МП регулюється за допомогою обмежувальних пристроїв (тріскачок або фрикціонів) і звичайно складає 7 +/- 2 Н.

Рис 7. Відліковий пристрій мікрометричних приладів.

Гладкий мікрометр

Гладкі мікрометри (ГОСТ 6507 - 78) є найпоширенішими приладами групи МП і призначені для вимірювання плоских і циліндричних деталей (рис.8) Основними частинами мікрометра є: стебло з двома міліметровими шкалами і повздовжнім штрихом 1, барабан з круговою шкалою 2, скоба 3, мікро гвинт 4, п'ята 5, тріскачка або фрикціон 6.

В процесі вимірювання деталь затискають між торцями мікрогвинта 4 і п'яти 5 шляхом обертання мікрогвинта за головку тріскачки або фрикціон 6.Вимірювання за шкалами виконується після припинення обертання мікрогвинта і початку провертання головки тріскачки (фрикціона), тобто коли досягнуте необхідне вимірювальне зусилля. Мікрометри випускаються з діапазонами вимірювань 0 - 25, 25 - 50, 50-75, 75 - 100, … 300 - 400, 400 - 500, 500 - 600 мм, причому для розмірів понад 300 мм вони мають змінні або переставні п'яти з ходом 75 мм, що спільно з ходом мікрогвинта 25 мм дає діапазон вимірювань 100 мм. Граничні похибки мікрометрів залежать від верхніх меж вимірювань і можуть скласти: від ± 2 мкм (для мікрометрів з діапазоном вимірювання 0 - 25 мм) до ± 10мкм (для мікрометрів з діапазоном вимірювань 500- 600 мм). порядок вимірювання зовнішніх розмірів і визначення відхилень від правильної геометричної форми ті ж, що і при вимірюванні ШЦ.

Рис. 8. Гладкий мікрометр