Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТИ. Лабор. раб. Оконч. редакция (укр).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Послідовність складання блоку

На початку притираються між собою міри малих розмірів, зібраний з них блок притирається до міри середнього розміру і потім вже до плитки великого розміру.

Для оберігання мір від швидкого зносу і пошкодження необхідно застосовувати захисні кінцеві міри. За наявності двох таких мір певного розміру блок складається так, щоб одна сторона захисної міри завжди стикалася тільки з вимірюваним об'єктом, а друга сторона тільки з крайньою мірою блоку. Для цього на стороні кінцевої захисної міри, дотичної з виробом, є п

З а в д а н н я.

Перевірити за допомогою ПКМД наступні калібри-скоби. Результати записати в табл 2 і дати висновок по їх придатності до подальшої експлуатації.

Табл..2

Тип скоби

Розмір блоку, мм

Розміри кінцевих мір в, мм

Висновок про при-

датність

1-й

2-й

3-й

4-й

5-й

6-й

Нерегульована скоба

Регульована скоба

Вказівки до складання звіту.

1. У звіті висловити призначення, точність виготовлення і атестації кінцевих мір, систему побудови наборів і розрахунки блоків кінцевих мір.

2. Виконати завдання відповідно до конкретних розмірів блоків і скоб. Результати занести в табл.2.

Контрольні питання.

1.Призначення кінцевих мір довжини.

2.Точність виготовлення і атестації кінцевих мір.

3.Порядок розрахунку і складання блоків кінцевих мір.

Лабораторна робота № 2 Штангенінструменти, (штангенприлади)

Мета роботи: ознайомитися з номенклатурою штангенінструменту і освоїти навики роботи з ним, проаналізувати і оцінити одержані результати вимірювань,визначити похибки вимірювань.

Штангенприлади, звані раніше штангенінструментом, внаслідок простоти пристрою і низької вартості набули широкого поширення. Метод вимірювань контактний, абсолютний. До них відносять штангенциркулі по ГОСТ 166-80, штангенглибиноміри по ГОСТ 162-80, штангенрейсмаси по ГОСТ 164-80, а також штангензубоміри. Штангензубоміри є приладами спеціального призначення і розглядаються в групі приладів для контролю зубчатих коліс. Відліковим пристроєм у всіх штанген інструментів служить шкала штанги і ноніус. Ноніусом називається пристосування у вигляді додаткової лінійки з шкалою, що служить для відліку дробових часток інтервалу основної шкали.