Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТИ. Лабор. раб. Оконч. редакция (укр).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Вимірювання кутоміром

Перед початком вимірювань кутомір повинен бути промитий бензином і протертий м'якою серветкою, на вимірювальних поверхнях не повинно бути забоїн, подряпин, слідів корозії. Всі рухомі і регульовані частини повинні переміщатися плавно, без стрибків і заїдань. При вимірюванні кутів менш 90° на рухомій лінійці 9 (рис 23) закріплюють косинець 10. Вимірювану деталь поміщають між вимірювальними поверхнями нерухомої лінійки і косинця, як це показано на рис 25а.

Рис 25. Прийоми вимірювань універсальним кутоміром УГ-1.

Для цього одну сторону вимірюваного кута притискують до лінійки 11 і потім вручну переміщають рухому лінійку 9 до зіткнення вимірювальної поверхні косинця 10 з другою стороною вимірюваного кута. Застопоривши сектор 6 кутоміра гвинтом 5, обертанням гайки 3 мікрометричної подачі підводять косинець 10 до виробу так, щоб між вимірювальними поверхнями лінійки 11 і косинця 10 і поверхнею виробу не було видимого на око просвіту . Зафіксувавши положення лінійки 9 стопором 7, кутомір знімають з виробу і відлічують величину зміряного кута. Для більшої достовірності кожен кут вимірюють не менше трьох разів і за результат вимірювання приймають середнє арифметичне з трьох вимірювань.

Для вимірювання кутів в межах від 90 до 180° косинець 10 не потрібен. В цьому випадку сторони вимірюваного кута повинні стикатися з вимірювальними поверхнями лінійок 9 і 11, як це показано на рис 25.б. При цьому слід пям'ятати, що для визначення дійсної величини кута до величини відліку по кутоміру необхідно додати 90°.

Вимірювання конусів.

Будова синусної лінійки. Синусна лінійка застосовується для точного вимірювання кутів шаблонів, конусів або інших виробів і інструментів, а також для установки деталей під заданим кутом в межах кутових допусків. Вимірювання кутів за допомогою синусної лінійки виконується тригонометричним методом і полягає в визначенні двох сторін прямокутного трикутника.

Синусна лінійка складається із сталевого загартованого бруска (плити) з точно відшліфованими площинами і двох загартованих шліфованих роликів (рис 26). Ролики повинні мати однаковий діаметр, відстань між їх осями (100 або 200 мм) також повинна бути витримане з великою точністю. По ширині синусні лінійки діляться на вузькі (ширина 25 і 50 мм) і широкі (ширина 100 або 150 мм).

Рис 26. Схема установки синусної лінійки.

При вимірюваннях синусну лінійку встановлюють на плиту і під один з роликів підкладають блок кінцевих мір такої висоти, щоб вимірювальна поверхня лінійки розташувалася під заданим кутом α до поверхні плити. Розмір блоку концевих мір знаходиться з умови :

sin α = H/L,

де α - кут установки лінійки; H - розмір блоку кінцевих мір в мм; L - відстань між осями роликів в мм.

З а в д а н н я.

1. Зміряти кути шаблону універсальним кутоміром УГ-1. Викреслити ескіз вимірюваного шаблону і проставити одержані розміри.

2. Зміряти кути конусів Морзе № 0, 1,2,3.4, 5,6 і результати вимірювань занести в таблицю 8

Результати вимірювань

Табл.8

Буквені позначення кутів

Номінальне значення кутів по кресленню

Дійсне значення кутів

Відліки

Середнє арифметичне 3 вимірювань

1

2

3