Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТИ. Лабор. раб. Оконч. редакция (укр).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Основні метрологічні характеристики вимірювальних засобів

Ціна розподілу шкали приладу - значення вимірюваної величини, що відповідає одному діленню шкали. Інтервал (довжина) розподілу шкали - відстань між осями двох сусідніх відміток шкали.

Діапазон показань (вимірювань за шкалою) - область шкали, обмежена її початковим і кінцевим значеннями.

Межа вимірювань - найбільше або якнайменше значення величини, які можуть бути зміряні приладом. Похибка вимірювання - різниця між результатом вимірювання і дійсним значенням вимірюваної величини. Збіжність вимірювань (варіація) - близькість результатів вимірювань, виконуваних в однакових умовах.

Вимірювальна сила - сила дії вимірювальних поверхонь приладу на поверхню вимірюваного об'єкту.

Передавальне відношення - відношення лінійного і кутового переміщення покажчика - (або шкали) до зміни вимірюваної величини, що викликає це переміщення. Визначається відношенням інтервалу розподілу шкали до ціни її розподілу. Похибка результату вимірювань визначається сукупністю впливу наступних факторів:1) похибки показань вимірювального приладу; 2) похибки настановної міри; 3) похибки, що викликаються відхиленням температури вимірювань від нормальної (20°С); 4) похибки, що викликаються вимірювальним зусиллям приладу; 5) похибки, пов'язані зі станом поверхні контрольованих об'єктів; 6) похибки налагодження приладу по настановних мірах; 7) похибки, пов'язані з суб'єктивними особливостями контролера.

Лабораторна робота №1 Плоскопаралельні кінцеві міри довжини

Мета роботи : набути навички роботи з плоскопаралельними кінцевими мірами довжини при використовуванні їх як настановної міри і при безпосередніх вимірюваннях.

Плоскопаралельні кінцеві міри довжини (ПКМД) складають основу сучасних лінійних вимірювань в машинобудуванні. Кінцеві міри служать для передачі розміру від державного еталона довжини до виробів. З їх допомогою проводиться установка, градуювання і перевірка вимірювальних приладів, а також безпосереднє вимірювання і розмітка виробів, наладка верстатів і пристосувань і т.п. (рис 2)

Рис 2. Плоскопаралельні кінцеві міри довжини .

За основний розмір кінцевої міри приймають її середню довжину, тобто

довжину перпендикуляра, опущеного з середини однієї вимірювальної поверхні на площину, до якої міра притерта іншою вимірювальною поверхнею.

Найбільша різниця між серединною довжиною і довжиною міри в будь-якій іншій точці приймається за відхилення від плоскопаралельності. Точність мір визначається точністю їх виготовлення і вимірювання (атестації). По точності виготовлення міри діляться на класи - 00, 01, 0, 1, 2 і 3 (у порядку убування точності, для мір зі сталі), і 00, 0, 1, 2, 3 (міри з твердого сплаву). По точності вимірювання міри діляться на п'ять розрядів: 1;2;3;4 і 5 (у порядку убування точності). Дійсний розмір кінцевих мір указується в атестаті. Розміри, точність і технічні умови на кінцеві міри регламентовані ГОСТ 9038 - 83.

Вимірювальні поверхні мір піддаються ретельному доведенню, завдяки чому вони володіють здатністю притиратися, тобто з'єднуються в блоки при насуванні одна на одну. Притираємість мір пояснюється молекулярним притягненням їх поверхонь, коли вони покриті якнайтоншим шаром мастила (звичайно не більше 0,02мкм). Ця властивість дозволяє складати з кінцевих мір блоки, розміри яких практично рівні сумі розмірів, що входять в блок кінцевих мір.

Кінцеві міри комплектуються в набори (від 8 до 112 штук) з таким розрахунком, щоб можна було скласти блоки необхідних розмірів з можливо меншої кількості мір (не більше трьох - чотирьох ). ПКМД поставляють в наборах певних номерів і розсипом по замовленнях. Найпоширенішими є набори номерів 1, 6,16. (табл.

Табл 1

Номернабору (число мір в наборі)

Градація мір, мм

Номінальна довжина мір, мм

Число мір

Класи точності набору

Зі сталі

З твер-

дого сплаву

1(83)

-

0,01

0,1

-

0,5

10

1,005

1-1,5

1,6-2

0,5

2,5-10

20-100

1

51

5

1

16

9

0,1,2,3

1,2,3

6(11)

0,001

1-1,01

11

0,1,2

0,1

16(19)

0,001

0,991-1,009

19

0,1,2

0,1

ПКМД, які служать для перевірки і градуювання засобів вимірювання, називають зразковими. По зразкових ПКМД першого розряду повіряють зразкові ПКМД другого розряду і т.д. до п'ятого розряду.

До кінцевих мір довжини поставляються набори пристосувань (ГОСТ 4119-76), що розширює область застосування ПКМД. До них відносяться державки для кріплення, плоскопаралельні і радіусні боковики, центрові і чертильні боковики, тригранна лінійка 200, стягування для кріплення ПКМД і затискні сухарі.

Розрахунок блоків ПКМД

Перед складанням блоку роблять його попередній розрахунок, підбираючи в першу чергу кінцеві міри, що мають тисячні частки, потім соті частки міліметра і т.д.

Наприклад. Вимагається скласти блок розміром 38,685 мм.

Перша міра, що входить в блок - 1,005; залишок - 37,68.

Друга міра, що входить в блок - 1,18; залишок - 36,5.

Третя міра, що входить в блок - 6,5;

Четверта міра, що входить в блок - 30,0.

Правила користування ПКМД

Кінцеві міри, призначені для складання блоку, заздалегідь очищають ватою від мастила, промивають авіаційним бензином і витирають насухо чистою серветкою. Потім одну із мір накладають на другу робочими поверхнями приблизно на третину її довжини і, щільно притискуючи пальцями, насувають уздовж великої осі до повного контакту робочих поверхонь. Якщо після цього за допомогою легкого зусилля не вдається роз'єднати зібраний блок, міри вважаються притертими. Щоб уникнути зайвої промивки кінцевих мір і царапання їх робочих поверхонь слід при роботі з ними дотримувати наступні правила:

1. Не брати робочі поверхні мір руками, а тільки чистою серветкою.

2. Кінцеві заходи розміром вище 5,5 мм кладуться на стіл неробочими поверхнями.

3. Не притирати робочу поверхню міри до не робочої, що викликає появу подряпин на робочих поверхнях.