Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТИ. Лабор. раб. Оконч. редакция (укр).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Порядок проведення роботи і обробка результатів вимірювань.

1. Ознайомлення з будовою мікроскопа і його налагодження для вимірювання елементів різьби. Налагодження полягає у фокусуванні на вимірюваному об'єкті .

2. Визначення дійсної величини похибки вимірювання кроку різьби ΔР на одному витку і накопичену похибку при вимірюванні довжини різьбової частини ΔРn. Розраховують дійсну похибку визначення половини кута профілю Δαп/2 і Δαл/2.

3. Розрахунок приведеного середнього діаметру різьби Dпр як суми дійсного D2 розміру середнього діаметру d2 дійсн і діаметральних компенсацій похибок визначення кроку fр і половини кута профілю fα:

D2= d2 дійсн + fр + fα,

Dпр = d2 вим ± ( fр + fα ) = d2 вим ± [ 1,732ΔР + (0,36 Р Δб/2)/1000],

де d2 вим - зміряне значення середнього діаметру різьби, мм,

ΔР - накопичена похибка визначення кроку різьби, при вимір ванні різьби, мм ,

Δα/2 - похибка визначення половини кута профілю, мін

4. Викреслюють схему розташування поля допуску на середній діаметр різьби з указанням дійсного розміру середнього діаметру d 2 дійсн, приведеного середнього діаметру і діаметральних компенсацій похибок визначення кроку і кута профілю різьби.

5. Дають висновок про придатність різьби до експлуатації.

Контрольні питання.

1. Які межі вимірювання в повздовжньому і поперечному напрямах інструментального мікроскопа ?

2. Яка послідовність вимірювання кроку різьби ?

3. Яка послідовність вимірювання кута профілю різьби ?

4. Як вимірюють середній діаметр різьби на інструментальному мікроскопі

5. Яка похибка вимірювання на інструментальному мікроскопі ?

Лабораторна робота № 7 Вимірювання кутів і конусів

Мета роботи : вивчення будови універсального кутоміра і синусної лінійки і придбання практичних навиків користування ними.

Вимірювання кутів.

Для точного вимірювання кутів найширше застосування одержали універсальні кутоміри типа УГ з ноніусом : кутомір моделі УГ - 1 конструкції Н.А.Кушникова і кутомір УГ-2 конструкції Д.С.Семенова. Кутоміри типа УГ виготовляють з величиною відліку шкали 1° і величиною відліку по ноніусу - 2'.

Кутомір моделі УГ-1 призначений для вимірювання зовнішніх кутів в межах від 0 до 180°. Загальний вид кутоміра УГ-1 приведений на рис 23. Він складається з напівкруглї основи 1 з основною шкалою від 0 до 120°, становлячого одне ціле з лінійкою 11, рухомої лінійки 9 з сектором 6, на якому закріплений ноніус 4, і пристрої для мікрометричної подачі лінійки 9. Мікрометричний пристрій складається з гвинта 2 і гайки 3. Заздалегідь кутомір встановлюють обертанням рухомої лінійки 9. Потім стопорять гвинт 5 і, обертаючи гайку 3 мікрометричної подачі, добиваються точної установки кутоміра на заданий кут. Після цього лінійку 9 затискають стопором 7.

Для вимірювання кутів в інтервалі 0-90° на рухомій лінійці 9 закріплюють за допомогою хомутика 8 косинець 10 . Вимірювання кутів в інтервалі 90 - 180° виконується без косинця.

Рис 23. Універсальний кутомір моделі УГ-1.

Кутомір моделі УГ-2 призначений для вимірювання зовнішніх кутів в межах 0 до 320° і внутрішніх - в межах від 40 до 180°.

Відлік значень кутомірів.

Відлік значень кутомірів виконують за двома шкалами - основної і ноніусної (рис 24). Ноніусна шкала має 30 розподілів, які в кутовому вимірюванні відповідають 29° основної шкали кутоміра .Відповідно, один розподіл ноніусної шкали складає 29/30 градуса, тобто кожен розподіл ноніуса коротший за один розподіл основної шкали на 1/30 або 2/60 градуса, що складає 2'.

Рис 24. Основна і ноніусна шкали універсальних кутомірів.

Ціле число градусів відлічують за основною шкалою кутоміра по штриху, розташованому вліво від нульового штриха ноніуса. Для визначення величини кута в хвилинах понад ціле число градусів знаходять штрих ноніуса, який найбільш точніше співпадає з штрихом основної шкали, і по ньому відлічують шуканий кут. Наприклад, значення шкал кутоміра, приведене на рис 24, відповідає 28°18', оскільки вліво від нульового штриха ноніуса розташовано 28 розподіл основної шкали і з її штрихами співпадає 9 штрих ноніуса, відповідний 18'.