Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Культурология сам. робота.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
166.91 Кб
Скачать

Питання 2. Ілюзія прогресу

Література; 15, с. 123.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

У першу чергу слід з'ясувати поняття "прогрес".

Прогрес - це поступальні зміни на краще. Довгий ланцюг змін привів людину від біологічної еволюції до культурної.

Більша частина людей, які народилися після Другої світової війни, а це майже чотири п'ятих населення Землі, уявляють економічний прогрес як безперервний процес. На сьогодні валовий продукт, що виробляється на планеті, збільшився порівняно з серединою XX ст. майже в п'ять разів. Світове сільське господарство розвивалося рекордними темпами. Високий рівень попиту на продукти харчування, зумовлений ростом чисельності населення і підвищення його добробуту, сприяв збільшенню виробництва зерна у світі у 2,6 раза порівняно з серединою століття. Жодне покоління людей не бачило нічого подібного. Усі ці успіхи, здавалося б, мусили стати приводом для тріумфу, та наведені цифри - лише ілюзія, перебільшена оцінка прогресу. Система національних рахунків, що використовується для оцінки економічного росту, дозволяє враховувати знос машин і обладнання, але не виснаження природних ресурсів Землі. За останні 50 років людство ухитрилося втратити майже одну п'яту частину родючого ґрунтового шару на орних землях, стільки ж великих тропічних лісів, десятки тисяч різних видів рослин і тварин.

Всесвітня техногенна катастрофа на Чорнобильській АЕС відкинула Україну в її розвитку далеко назад. Тисячі років потрібно для того, щоб зникли останні наслідки катастрофи.

Український учений-біблог професор Коновалов довів, що для ліквідації всіх мутагенних наслідків популяції людей в Україні потрібно не менше 40 поколінь. Тобто для повного одужання населенню України потрібно 800 років, оскільки зміна поколінь відбувається кожних 20 років. Такими є наслідки експлуатації "мирного атома".

У другій половині XX ст. людство накопичило таку величезну кількість "мертвої матерії", що вона перевищила обсяг відходів виробництва за всю світову історію. Територія колишніх республік СРСР використовується сьогодні країнами Заходу як полігон для поховання "мертвої матерії". Так, біля 20 % експорту Німеччини в країни СНД складають токсичні відходи німецьких заводів. Як наслідок, наші системи життєзабезпечення руйнуються у нас на очах, що привело цілий народ на межу вимирання.

Потрібно зазначити, що саме із середини XX ст. виникло питання про те, що науково-технічний прогрес (НТП) та його наслідки можуть призвести до глобальної катастрофи.

Слід прокоментувати особливості трьох основних сфер НТП:

1) дослідження тенденцій розвитку науки;

2) гуманістичний зміст прогресу;

3) екологічна проблема.

Потрібно вказати, що світ розвивається із шаленою швидкістю, і людина іноді не встигає пристосуватися до нових змін. До того ж постійне прискорення темпу життя та реально існуюча ядерна загроза ставлять під сумнів саме повноцінне існування людства.

Теми рефератів

1. Проблеми людини в XX ст. і її місце у світі.

2. Ідея прогресу в історії культури.

Запитання для самоперевірки

1. Як у культурі співвідносяться та визначаються поняття "прогрес" і "регрес"?

2. Назвіть мету і критерії прогресу.

3. У чому полягає головне завдання людства?

4. Поясніть значення терміна "ілюзія прогресу".