Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курс. Прибутковість підприємства та шляхи її пі....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
300.03 Кб
Скачать

44

Зміст

Вступ

Розділ І. Сутність прибутку як економічної категорії

    1. Теоретико-методологічні підходи до визначення прибутку підприємства як фінансової категорії

    2. Економічний зміст прибутку і рентабельності, їх роль в умовах розвитку підприємництва

Розділ ІІ. Аналіз та оцінка рівня прибутковості підприємства

    1. Показники і критерії оцінки якості прибутку на стадії його формування в системі менеджменту підприємства

    2. Аналіз та оцінка рівня прибутковості фінансових ресурсів підприємства

Розділ ІІІ. Шляхи формування прибутку підприємства

    1. Роль інвестиційної діяльності у формуванні прибутку підприємства

    2. Планування прибутку від продажу продукції

Висновки

Список використаних джерел

Додатки

Вступ

Актуальність теми. Прибутковість та дохідність підприємства є одним з найголовніших показників, що відображають фінансовий стан підприємства. Вони визначають мету підприємницької діяльності.

Прибуток є однією з основних категорій товарного виробництва, яка характеризує відносини, що складаються в про цесі суспільного виробництва.

Виникнення прибутку безпосередньо пов'язане з виникненням категорії «витрати виробництва». Прибуток – це та частина додаткової вартості продукту, яка залишається після покриття витрат виробництва. Відособлення частини вартості продукції у вигляді витрат у грошовому вираженні постає ЯК собівартість продукції.

Прибуток є частиною додаткової вартості, виробленої, реалізованої, готової до розподілу. Підприємство одержує прибуток після того, як втілена у створеному продукті вартість буде реалізована і набуде грошової форми.

Отже, об'єктивна основа існування прибутку пов'язана з необхідністю первинного розподілу додаткового продукту. Так, прибуток є об'єктивною економічною категорією. Тому на його формування впливають об'єктивні процеси, що відбуваються у суспільстві, у сфері виробництва й розподілу валового внутрішнього продукту.

Водночас прибуток – це показник, який формується на мікрорівні. Прибуток відображає результати фінансово-господарської діяльності підприємств як суб'єктів господарювання і зазнає впливу багатьох чинників. Є особливості у формуванні прибутку підприємств залежно від сфери їх діяльності, галузі господарства, форми власності, розвитку ринкових відносин тощо.

На формування прибутку як фінансового показника роботи підприємства, що відображається в офіційній звітності суб'єктів господарювання, впливає встановлений порядок визначення фінансових результатів діяльності; обчислення собівартості продукції (робіт, послуг); загальногосподарських витрат; визначення прибутків (збитків) від фінансових операцій та іншої діяльності. Отже, прибуток – це важливий показник, який характеризує фінансовий результат діяльності підприємства.

Зростання прибутку означає збільшення потенційних можливостей підприємства, підвищення ступеня його ділової активності. За прибутком визначається частка доходів власників підприємств, розміри дивідендів акціонерів, інших доходів. Прибуток визначає також рентабельність капіталу, впливає на вартість усього підприємства в цілому.

Предметом даної курсової роботи є вивчення економічного змісту, аналізу та оцінки прибутку підприємства.

Об’єктом курсової роботи є вивчення прибутковості підприємства

Мета курсової роботи полягає у дослідженні прибутковості підприємства та шляхів її підвищення.

Відповідно до поставленої мети, предмету та об’єкту постають такі завдання:

  • розкрити сутність прибутку як економічної категорії;

  • дослідити аналіз та оцінку рівня прибутковості підприємства;

  • охарактеризувати шляхи формування прибутку підприємства.

Структура курсової роботи: робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел. Список використаної літератури містить 18 джерел.

Розділ І. Сутність прибутку як економічної категорії

1.1. Теоретико-методологічні підходи до визначення прибутку підприємства як фінансової категорії

Неоднозначність трактування та підміна категорій і термінів щодо прибутку підприємства є явищем доволі поширеним, набуває негативних тенденцій і призводить до серйозних проблем у сенсі: 1) об'єктивного розкриття сутності економічних явищ і процесів на підприємстві; 2) взаємопорозуміння дослідників; 3) розробки обґрунтованих управлінських рішень; 4) формування єдиних підходів в оцінці та плануванні діяльності підприємства тощо.

Таким чином, проблема полягає в уточненні сутності категорій і термінів, які характеризують прибуток підприємства, пошуку підходів до їх розмежування, конкретизації та систематизації.

Слід зазначити, що у фундаментальних наукових економічних дослідженнях, енциклопедіях та економічних словниках як базове розглядається поняття «економічна категорія». Згодом з'явилося поняття «фінансова категорія», а система фінансових відносин є складовою частиною системи соціально-економічних відносин на підприємстві.

Також акцентується увага на тому, що: 1) економічні категорії – це ступені пізнання економічної діяльності, результат і засіб цього пізнання; 2) економічні категорії діляться на категорії, які відображають сутність через зовнішні, видимі форми економічних відносин, і категорії, які відображають сутність економічних явищ і процесів, які не мають безпосередньо зовнішніх ознак.

Існують такі широковживані економічні та фінансові поняття: «економічна діяльність підприємства», «господарська діяльність підприємства», «виробничо-господарська діяльність підприємства», «фінансово-господарська діяльність підприємства» і їх складова «фінансова діяльність підприємства» [11, с.14], «економічний аналіз» і його складова «фінансовий аналіз» [7, с.10], «економічна безпека підприємства» і його складова «фінансова безпека підприємства» [2, с.13-14] тощо.

Таким чином, якщо прибуток підприємства є результатом усієї діяльності підприємства (в різних літературних джерелах таку діяльність підприємства характеризують як економічну, господарську, виробничо-господарську, фінансово-економічну тощо), то він є економічною категорією, а якщо частина загального прибутку підприємства є результатом фінансової діяльності, то прибуток є фінансовою категорією. Саме цим визначається відмінність і ієрархія цих категорій, тому важливо уточнити й удосконалити категорійний апарат щодо характеристики й оцінки прибутку підприємства. З теоретико-методологічних і методико-практичних підходів буде вірним в основу цього покласти існуючі загальновизнані зарубіжні та вітчизняні теоретичні праці, а також законодавчі і нормативно-правові акти в галузі економіки та бухгалтерського обліку.

Згідно з положеннями, які регламентують з 2000 р. принципи формування обов'язкової звітності для підприємств в Україні, практичні і наукові працівники оперують такими ключовими дефініціями, як «операційна діяльність підприємства», «фінансова діяльність підприємства» та «інвестиційна діяльність підприємства» [13, с.110].

Для розмежування і розкриття сутності прибутку підприємства як економічної і фінансової категорії розглянемо економічний зміст зазначених вище дефініцій.

Операційна діяльність – це основна діяльність підприємства, пов'язана з виробництвом та реалізацією продукції (робіт, послуг), а також інші види діяльності, які не підпадають під категорію фінансової чи інвестиційної діяльності.

Фінансова діяльність – це діяльність, яка веде до змін розміру і складу власного і позичкового капіталу підприємства (який не є результатом операційної діяльності).

Відповідно до загально-фінансових підходів, фінансова діяльність трактується як система використання різних форм і методів для фінансового забезпечення функціонування підприємств та досягнення ними поставлених цілей [17, с.14].

Отже, дані підходи до трактування операційної та фінансової діяльності підприємства дають можливість обґрунтовано розмежувати, визначити та класифікувати прибуток підприємства за видами і категоріями.

Виходячи з вищенаведеного, пропонуємо такі узагальнені положення.

1. Прибуток як економічна категорія відрізняється від прибутку як фінансової категорії. Перша категорія є більш загальною відносно другої, оскільки узагальнює всі види діяльності підприємства, тоді як фінансова категорія характеризує тільки фінансову діяльність, результатом якої є фінансовий прибуток.

2. Економічний (загальний) прибуток підприємства складається з операційного, інвестиційного та фінансового прибутку підприємства.

Таким чином, викладена точка зору на визначення і класифікацію категорій щодо уточнення й удосконалення сутності прибутку підприємства дозволить більш об'єктивно й обґрунтовано визначати сутність різних економічних явищ, процесів і об'єктів.