Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Культурология сам. робота.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
166.91 Кб
Скачать

Тема 8. Ідея прогресу

Самостійна робота 8

Питання 1. Катастрофічний стан екології

Література: 15, с. 125 - 127.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

З'ясування цього питання слід починати з визначення поняття "екологія".

Екологія - це взаємовідносини різних форм життя і оточуючих його умов. Техногенна цивілізація базується на таких взаємовідносинах між людиною і природою, при яких природа є об'єктом людської діяльності, об'єктом експлуатації, причому експлуатації необмеженої.

Традиційно культура висуває тезу про беззастережну вищість людини у світі, а прогрес має звільняти людство від необачливості та тваринного підкорення природі.

Але могутність людини може обертатися проти неї самої: борючись із природою, людина руйнує і себе як її частку.

На сьогодні людство багато втрачає, створюючи руйнівні технології, збільшуючи кількість екологічних та ядерних катастроф. Еколого-техногенний стан постійно погіршується. Потенційно небезпечні народногосподарські об'єкти атомного, енергетичного, хімічного, транспортного, металургійного, оборонного та інших комплексів створювались і експлуатувалися без належного врахування всіх складових екологічної і технологічної безпеки, умов і можливостей захисту людини, населення, об'єктів, територій і середовища існування від техногенних і природних аварій і катастроф.

У результаті різкого збільшення кількості населення, індустріалізації та урбанізації нашої планети господарське навантаження почало перевищувати здатність екологічних систем до самоочищення і регенерації. Внаслідок цього порушився природний кругообіг в біосфері, під загрозою опинилося здоров'я нинішнього і майбутнього покоління людей. Забруднення середовища в результаті діяльності людини характеризується різними формами: радіаційне забруднення, електромагнітний вплив, зруйнування ландшафту і т. д.

Головні напрями погіршення якості оточуючого середовища:

1) знищення лісів - щорічно на Землі зникає 11 млн гектарів тропічних лісів;

2) руйнування озонової оболонки. Причина руйнування -різке зростання виробництва і використання фреонів у холодильних установках, у виді аерозолів і т. д.;

3) парниковий ефект - потепління клімату, підвищення рівня Світового океану. Це відбувається в результаті спалення великих мас палива людиною, що призводить до порушення балансу в природі;

4) дефіцит чистої прісноводної води - щорічно у водойми попадає велика кількість неочищеної води.

До екологічних проблем можна віднести забруднення Світового океану нафтовою плівкою, що призводить до порушення енерго- і масообміну між гідросферою; скорочення видів флори і фауни та їх генофонду, забруднення навколоземного космосу залишками космічних апаратів, погіршення життя людей у великих містах.

У кінці XX ст. головною стала проблема попередження глобальної екологічної катастрофи, припинення нестримного споживацького гедонізму.

Потрібно зазначити, що цивілізація, в якій відсутня гармонійна єдність між природою та людиною, приречена на самознищення. Людство має змінити свої пріоритети, а також своє ставлення до світу, цінуючи вічні цінності, високе мистецтво, повагу до людей та природи.

Теми рефератів

1. Глобальні екологічні проблеми сучасності.

2. Екологічні проблеми економічного розвитку України,

Запитання для самоперевірки

1. Дати визначення поняття "екологія".

2. Що означає поняття "сучасна екологічна катастрофа"?

3. Назвіть головні напрями погіршення умов оточуючого середовища.

Назвіть головну проблему попередження глобальної екологічної катастрофи.