Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Культурология сам. робота.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
166.91 Кб
Скачать

Тема 3. Культура та цивілізація

Самостійна робота З

Питання 1. Антична культура

Література: 17, с. 100; 19с. 103; 25, с. 186-198.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Розкриваючи дане питання, необхідно звернути увагу на основні періоди розвитку античної культури.

Стародавня Греція

Епоха еллінізму (кін ІVст. До н. е - І ст. до н. е. )

Класичний період (V- ІVст до н.е. )

Гомерівський період (ІХ-VІІІ ст. до н.е.)

Архаїчний період (VІІ- VІ ст. до. н. е.)

Крито-Мікенська культура (2тис-ХІІІ ст. до н. е.)

Стародавній Рим

Період імперії ( І- ст. до н.е. V ст. н.е.)

Республіканський період (V-І ст. до н.е.)

Культура етрусків (VІІІ - Vст. до н.е.)

Історія античної епохи поділяється на дві фази, які частково нашаровуються одна на одну, - грецьку й римську античність.

Державна система, яка була створена у Греції.була особливою (за масштабами країни і у відповідності з навичками її жителів). Вона являла собою не єдину державу, що постійно розросталася у намаганні до світового панування та безмежності, як на Сході, а ряд держав зовсім невеликих, у тих межах, що визначала природа й колишня родова організація. Це призвело до суперництва між державами, наслідком якого були криваві війни, що не сприяло самоутвердженню стародавнього грека у своєму уособленому закутку.

Головними галузями грецької культури стають філософія і мистецтво. Вони виростають із міфології та користуються її образами. Але згодом вони виходять за межі міфології. Філософське мислення намагається пояснити діяльність шляхом раціонального, логічного судження, а не шляхом розповідного характеру художнього образу, достовірність якого знаходиться поза будь-якими сумнівами.

Римська античність запозичує більшість ідей і традицій грецької культури. Історія Античного Риму охоплює період з VIII ст. до н. е. по VI ст. н. е. Паралельно з процвітанням елліністичних центрів на Заході росла воєнна міць Риму - спершу не­великої олігархії (влада небагатьох) на берегах Тибру, потім володаря всієї Італії і нарешті великої держави, поглинувшої усі Середземноморські території, весь античний світ.

Падіння Карфагена в 146 р. до н. е. було переломною подією, починаючи з цього часу Рим завоював Грецію. "ПолоненаГреція перемогла свого некультурного переможця" (Горацій). Це сказано досить влучно. Гордий Рим, непохитний і суворий, схилив голову перед великою грецькою культурою. Власні художні традиції римлян були досить бідні. Рим сприйняв і асимілював весь пантеон грецьких божеств, давши їм тільки інші назви. Зевс став Юпітером, Афродіта - Венерою, Арес - Марсом і т. ін.

Опанувавши грецьку культуру, римляни збагатили її чудовими відкриттям у галузі будівельної техніки. Римляни першими стали використовувати у будівництві міцний і водонепроникний матеріал - римський бетон, створили і вдосконалили особливу систему великих суспільних будівель із цегли і бетону, широко використовували поряд з грецькими ордерами такі архітектурні форми, як арка, склепіння, купол.

Теми рефератів

1. Античні традиції в культурі Візантії.

2. Світобудовчі уявлення давньогрецької та давньорим­ської культур.

Запитання для самоперевірки

1. У чому виявляє себе вплив античної традиції на формування системи західних цінностей?

2. Порівняйте ідеал людини в давньогрецькій та давньоримській культурних традиціях.

3. З'ясуйте характерні особливості античного мистецтва.

4. Античний поліс як форма територіально-державного устрою.