Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Культурология сам. робота.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
166.91 Кб
Скачать

Питання 2. Особливості мистецтва і науки, технічні досягнення античної культури

Література: 17, с. 100; 19, с. 103; 25, с. 186,198.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Розкриваючи дане питання, необхідно звернути увагу на розвиток початкових форм наукових знань античної доби -астрономії, математики, медицини.

Мистецтво Стародавньої Греції, як і філософія, спиралося на міфологію й черпало з неї свої теми й сюжети. Проте воно починає служити не тільки ритуально-міфологічним, культовим завданням. Твори мистецтва набувають своєї власної, естетичної цінності, яка визначається не їх культовим призначенням, а художніми цінностями. Мистецтво стає самостійною галуззю культури, сферою діяльності, спрямованою на задоволення естетичних потреб. У ньому виникають й диференціюються один від одного, як особливі його види, архітектура, скульптура, живопис, декоративно-прикладне мистецтво, лірична поема, драма, театр.

Слід зазначити характерні особливості мистецтва Стародавньої Греції.

Основою грецького мистецтва була міфологія.

Грецька міфологія знаменує кінець сил, стихій природи, які мають владу над людиною. Вона, людина, приймає природу такою, якою вона є, - з її таємницями і небезпеками, які уже не принижують її. Вона уже бореться з ними як вміє, але не намагається перемогти ці сили чаклунством, магією, рабським обожненням ідолів.

Головною темою грецького мистецтва є Людина. Повністю виявити всі можливості людини - така була мета мистецтва, поезії, філософії і науки. Ніколи ще в історії людства так глибоко не впадало в душу усвідомлення того, що людина - найвище творіння природи. І тому вслід за міфотворчістю мистецтво повинно зображувати людину, наділену тією гідністю і тією красою, яку належить їй в самій собі виявити.

Грецьке мистецтво твердо стає на шлях гуманізму, де йому судилося завоювати нетлінну славу. Мета грецького мистецтва - створення краси, яка рівнозначна добру, рівнозначна фізичній і духовній досконалості людини. Створювана мистецтвом ідеальна краса породжує в людині благородне устремління до самовдосконалення.

Найвищого розквіту культура Стародавньої Греції досягає у сорокові і тридцяті роки V ст. до н. е. Цей період був кульмінацією вищого розквіту Афін. Вища слава Афін, їх величність і краса в історії світової культури нерозривно пов'язані з іменем вождя афінської демократії - Периклом. Насамперед Перикл вирішив відбудувати Афінський Акрополь (верхнє місто) - так називали укріплену частину давньогрецьких міст, які будувалися на самому високому місці.

Слід охарактеризувати, основні особливості римської культури: возвеличення особистості правителя; могутній вплив і взаємодія етруського і грецького мистецтва; розвиток скульптурного портрету як зростання авторитету і прославлення полководця-завойовника тощо.

Світові досягнення античної культури

Демократична республіка

Імперія

Римське право

Держава

Закони

Наука

Освіта

Виховання

Свята

Діонісії

Елевсинії

Олімпійські ігри

Естетична культура

Художня культура

Епос

Скульптура

Декор

Театр

Ораторське мистецтво

Цирк

Релігійно-міфологічна картина світу

Теми рефератів

1. Розвиток наукових знань у Стародавній Греції та Римі.

2. Роль міфології в становленні духовної культури античності.

Запитання для самоперевірки

1. Яку роль відіграв крито-мікенський період в культурі Стародавньої Греції?

2. Що виражала грецька скульптура?

3. Як виявив себе римський інженерний геній?

4. Про що говорить різниця між грецькими та римськими видовищами і розвагами?