Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розрахунок привода лебідки.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
1.09 Mб
Скачать
  1. Вибір сорту масла й складання редуктора

Змазування зачеплення й підшипників виробляється розбризкуванням рідкого масла. По таблиці (табл. 10.9 [1]) установлюємо в'язкість масла. При контактних напругах і швидкості ковзання рекомендується в’язкість, що, масла повинна бути приблизно дорівнює 20 м2/с. По таблиці (табл.10.10 [1]) приймаємо масло авіаційне МС-20.

Перед складанням внутрішню порожнину корпуса необхідно ретельно очистити й покрити оливостійкою фарбою. Складання редуктора роблять відповідно до креслення загального виду. Починають складання з того, що на черв'ячний вал надягають крильчатку й кулькові радіально-упорні підшипники, попередньо нагрівши їх у маслі до 80100 °С. Зібраний черв'ячний вал вставляють у корпус.

При установці черв'яка, виконаного за одне ціле з валом, для проходу черв'яка його діаметр повинен бути менше діаметра отвору для стакану з підшипниками. У нашім випадку зовнішній діаметр черв'яка d1год =70 мм, а зовнішній діаметр стакану для установки підшипників - 90 мм.

На початку складання вала черв'ячного колеса закладаємо шпонку й напресовуємо колесо до упору у бурт валу; потім надягаємо розпірну втулку й установлюємо роликові конічні підшипники, нагріті в маслі. Зібраний вал укладаємо в підставу корпуса й надягаємо кришку корпуса, покриваючи попередньо поверхні стику фланців спиртовим лаком. Для центрування кришку встановлюємо на корпус за допомогою двох конічних штифтів і затягуємо болти.

Закладаємо в підшипникові наскрізні кришки гумові манжети й установлюємо кришки із прокладками. Регулювання радіально-упорних підшипників робимо набором тонких металевих прокладок, установлюваних під фланці кришок підшипників.

Для регулювання черв'ячного зачеплення необхідно весь комплект вала із черв'ячним колесом зміщати в осьовому напрямку до збігу середньої площини колеса з віссю черв'яка. Цього домагаємося переносом частини прокладок з однієї сторони корпуса на іншу. Щоб при цьому збереглося регулювання підшипників, сумарна товщина набору прокладок повинна залишатися без зміни.

Ввертаємо пробку мастиловипускного отвору із прокладкою й вставляємо в відповідний отвір мастилопоказчик. Заливаємо в редуктор масло й закриваємо оглядовий отвір кришкою з віддушиною.

Зібраний редуктор необхідно обкатати й випробувати на стенді.

Використана література

  1. С. А. Чернавский и др. Курсовое проектирование деталей машин;

М.: Машиностроение, 1987. - 290 с.

  1. В. Н. Анурьев. Справочник конструктора-машиностроителя, том 1-3. М.: Машиностроение, 1980. - 560 с.

  2. Р. А. Баласанян. Атлас деталей машин. Навчальний посібник для технічних вузів. К.: Основа, 1996. - 256 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]