Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!шпори ІЕЕД.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
96.74 Кб
Скачать

17.Особливості промислового перевороту у Франції

Промисловий переворот – пізніше Англії, затяжний.

Причини:

  1. Пізнє утвердження буржуазного ладу.

  2. Слабкість внутрішнього ринку.

  3. Гальмування НТП.

  4. Панування банкірів і фінансової аристократії.

  5. 1789, 1794 – революція, ліквідація феодальних пережитків.

Етапи промислового перевороту

  1. 1800-1814 – підтримка промисловості і торгівлі, розвиток металообробної, гірничодобувної, текстильної промисловостей. Відбулась континентальна блокада Англії – у 1806. – закриття Французьких і європейських ринків для англійських товарів.

  2. 1815-1848 – етап прискореного економічного розвитку. Зростають темпи механізації всіх промислових виробництв. За промисловими обсягами виробництва – 2 місце після Англії. Грошовий капітал зростає швидше, ніж промисловий. У с.г. панували дрібні селянські господарства. Відсутність політичної влади у промисловців.

  3. 1849-186х – період фабрично-заводського виробництва.

  4. Друга половина 19 ст. – Франція – світовий лихвар(банкір).

18. Економічний розвиток сша у хvііі - першій пол. Xiх ст.

Війна за незалежність привела до утворення в 1776 р. нової держави — США і носила характер буржуазної революції, у ході якої були ліквідовані феодальні пережитки: земля англійських феодалів-лендлордів була забрана державою та розпродана. Ліквідація феодальних пережитків створила сприятливі умови для розвитку американського, фермерського шляху в сільському господарстві в США, яке дало могутній поштовх для розвитку економіки нової країни. Виникли також умови для поступової ліквідації великих плантацій у сільському господарстві на Півдні США. Таким чином, розвиток капіталізму в сільському господарстві наприкінці XVIІІ ст. в країнах Західної Європи та США відзначався своєю строкатістю, але послідовно простежувалася тенденція двох шляхів розвитку капіталізму в сільському господарстві: пруського та американського, причому, як показав час, американський шлях набув поширення і розвитку в країнах Західної Європи та США завдяки своїй ефективності та економічній зацікавленості виробника, який працював на себе на своїй землі й прагнув краще працювати, щоб одержати більший прибуток. Поряд з суттєвими зрушеннями, які мали місце в сільському господарстві в країнах Західної Європи і США наприкінці XVIІІ — першій половині ХІХ ст. відбулися кардинальні зміни в промисловості. Серед цих змін головною подією був промисловий переворот — перехід від мануфактури з її ручною працею до фабрики із застосуванням системи машин та парового двигуна. Промисловий переворот був справжньою революцією у виробництві, він сприяв процесу індустріалізації країн Західного світу, мав важливі соціально-економічні наслідки.

19. Причини втрати Англією світової економічної першості (кін. Xiх ст.).

Фізичне і моральне старіння виробничої бази Слабка енергозабеспеченість країни. Слабкий розвиток нових галузей. Перевага експорту капіталу за кордон: приносило надприбутки, але занепостили власну промисловість. Випереджання банківського капіталу над промисловим. Повільна монополізація.

Залишаючись однією з найбагатших країн світу, кін 19- поч 20 ст., Англія відстає від США і Німеччини. Пром центр світу в США, частка сша у св пром в-ві 1913 р. станов 36 % Основні причини пром відставання Англії:  низькі темпи структурної перебудови в промисловості Відставання за рівнем впровадження у в-во досягнень другої технологічної революції низький рівень концентрації в-ва і капіталу. У традиційних галузях англ промисловості зберігалася велика кількість середніх та малих застарілих підприємств. Існували великі англійські монополії, діяльність яких була пов'язана з викор колоніальних володінь, що мали привілейоване становище. За темпами концентрації та централізації банківський капітал значно випереджав промисловий. До 1900р. п'ять лондонських банків зосередили у своїх руках управління всією кредитною справою країни. перед Першою св війною 27 великим банкам Англії належало 81 % усіх вкладів. вивіз капіталу зумовив його дефіцит у країні, особлив в нових галузях і сг. Відставання пром розвитку компенсували колонії. Прибутки від вивозу капіталу стали основною статтею нац. доходу Англії. особливості розвитку монополістичного капіталізму в Англії на рубежі двох століть були колоніальне панування і першість у світовій торгівлі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]