Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!шпори ІЕЕД.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
96.74 Кб
Скачать

31.Економічні наслідки Другої світової війни

Ек передумови 2 Світової війни: прагнення дом у світі з боку США (дем республіка)та СРСР (комуністичний режим, ком-адм ек); конфлікт інтересів монополій Японії та США і Пд-зх Азії;розподіл влади іт-нім монополії та англо-французьких і Пн-сх Африці та на Близькому Сході;агресивна зовнішня економічна політика після світової економічної кризи; бажання розширити сфери впливу з боку Німеччини. Наслідки:зміна індустр господарств Німеччини, Японії, Франції і США; мілітаризація економіки; частково знищене господарство Англії; спостерігався моральний і тех знос обладнання; американізація європейськиї ринків;.Наслідки для Німеччини:ек-ка тотально мілітаризована;1940-Німеччина повертає собі Ельзас і Лотарингію; 1944-промисловість і с.г виробництво скорочується, наступає економічна криза, Німеччина капітулює(1945) США: 1941-США ступило у війну після бомбардування Перл-Харбору Японією; зростають обсяги промисловості, с.г; 2/3 світового золотого запасу концентруються в США; змінюється галузева спеціалізація економіки; посилюється роль держави; розширення державного сектору Англії: розбомблено основні фінансові і промислові райони;окуповано деяк англійські колонії; блокування морських шляхів; національно-визвольний рух в колоніях;в багатьох районах утверджується американський капітал. Франції:1940-окуповано Німеччиною;втрачено весь флот; розпадається колоніальна система; людей вивозили на каторжні роботи; недостатньо капіталовкладень; настає фінансова криза; незначні втрати людей

32. План Маршалла, його сутність та значення для відродження повоєнної Європи

Для соціально-економічної стабілізації своїх західноєвропейських союзників США ухвалили програму "відродження Європи", яку було погоджено з великими монополіями та банками. Програму проголосив держсекретар США Дж. Маршалл План передбачав надання на визначених умовах позик і кредитів. У ньому погодилося взяти участь 16 європейських країн Одержувачі кредитів мали відмовитися від націоналізації промисловості, надати повну свободу приватному підприємництву при гальмуванні розвитку конкурентних із США галузей промисловості, зняти обмеження імпорту американських товарів і знизити ввізні митні платежі, обмежити торгівлю із соціалістичними країнами, заборонялося також вивозити товари, завезені зі США. Дотримання цих умов контролювала спеціально створена Адміністрація економічного співробітництва.

США все ж сприяли створенню умов для відродження економік західноєвропейських країн, утримавши країни Західної Європи від сповзання на соціалістичний шлях. План сприяв зростанню випуску продукції в базових галузях, розвитку внутрішньоєвропейської торгівлі, скороченню дефіциту бюджету і темпів інфляції, нарощуванню виробництва таких гостро необхідних ресурсів, як сталь, цемент, вугілля, шахтове, енергетичне, текстильне устаткування, калійні міндобрива, нафтопродукти, транспортні засоби. Окупаційна влада США також надавала підтримку реформам ліберального спрямування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]